Εξαγορές και μεγάλα deals που σημάδεψαν το κυπριακό επιχειρείν το 2023

Το 2023 επέφερε μία νέα δυναμική στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου, καθώς μια σειρά από εξαγορές και συμφωνίες έχουν αναδιαμορφώσει τον επιχειρηματικό χάρτη της περιοχής.

Παρά τις δυσκολίες και προκλήσεις που προέκυψαν από το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου φαίνεται να βρίσκεται σε μια φάση ανανέωσης και αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια του έτους, παρατηρήθηκαν ηχηρές εξαγορές και συμφωνίες που επηρέασαν σημαντικά τους τομείς της υγείας, του εμπορίου, της τεχνολογίας, της φιλοξενίας και των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Το InBusinessNews παρουσιάζει εκτενώς τα κυριότερα deals και τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023.

Νέα εποχή για την ΚΕΑΝ μετά την εξαγορά από bbf:

Τον Απρίλιο του 2023 έγινε γνωστή η εξαγορά της κυπριακής εταιρείας ΚΕΑΝ, με ιστορία 74 ετών, από την bbf:, η οποία απέκτησε το 100% των μετοχών.

kean bbf

Ο γενικός διευθυντής της bbf:, Λευτέρης Κωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews αμέσως μετά την εξαγορά, ανέφερε ότι θα ακολουθήσει επέκταση, βελτιωτικές κινήσεις και επενδύσεις, με σεβασμό στην ιστορία της εταιρείας.

Η εξαγορά του GrandResort από τον Όμιλο Fattal Hotel

Εντός του 2023 το αριστοκρατικό ξενοδοχείο GrandResort στη Λεμεσό εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Fattal Hotel.

GrandResort

Ο Όμιλος Fattal Hotel έχει καταστεί σημαντικός παίκτης στην τοπική σκηνή των καταλυμάτων αναψυχής από τότε που έκανε την πρώτη παρουσία του στην Κύπρο, το 2017. Ο όμιλος έχει στο χαρτοφυλάκιό του περίπου 260 ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη.

Prodea: Αποκτά τον έλεγχο Parklane, Aphrodite Hills και The Landmark Nicosia

Την απόκτηση του 55% της MHV γνωστοποίησε με ανακοίνωση της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών η Prodea.

prodea

Η MHV δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλοξενίας και των ακινήτων σε Κύπρο και Ελλάδα, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα, οικιστικά συγκροτήματα και γραφεία.

Ανάμεσα σε άλλα, στην Κύπρο, είναι ιδιοκτήτρια των Parklane, Aphrodite Hills και The Landmark Nicosia.

Στην ECM Partners η Πολυκλινική Υγεία

Το 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιδιωτικής Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ ανακοίνωσε η ECM Partners τον Δεκέμβριο του 2023.

πολυκλινικη υγεία

Η απόκτηση της Πολυκλινικής έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, και βάσει της συμφωνίας εξαγοράς το ποσοστό δύναται να αυξηθεί στο 75% στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται ότι η διαχείριση του νοσοκομείου ανατέθηκε στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Η νέα επένδυση του Hellenic Healthcare Group

Σε μία νέα επένδυση στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, έπειτα από την εξαγορά του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου, καθώς και του Αρεταίειου, στη Λευκωσία, προχώρησε το Hellenic Healthcare Group (HHG).

hellenic

Πιο αναλυτικά, εντός του 2023, η Hellenic Healthcare Holding Single Member S.A., μέλος του ομίλου HHG, προχώρησε-μέσω της Lemgo Ltd- στην απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Gialletto Ltd.

Η Gialletto Ltd είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών.

Baker Tilly και απερχόμενη εταιρεία-μέλος της BDO στη Βουλγαρία ένωσαν δυνάμεις

Η Baker Tilly και η απερχόμενη εταιρεία-μέλος της BDO στη Βουλγαρία τον Ιούνιο του 2023 ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους και τη συνένωση των δυνάμεών τους, δημιουργώντας ένα κορυφαίο πάροχο επαγγελματικών υπηρεσιών στη βουλγαρική αγορά και όχι μόνο.

baker tilly

Η εξαγορά τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2023 και αποτελεί σημαντικό ορόσημο τόσο για την Baker Tilly στη Βουλγαρία όσο και για την Baker Tilly South East Europe.

Η Howden εξαγόρασε τον κυπριακό όμιλο Niche

Ολοκληρώθηκε τον Ιούνη του 2023 η συμφωνία συνεργασίας, μέσω εξαγοράς, μεταξύ της Howden Cyprus και των εταιριών NICHE Ιnsurance Brokers Ltd και NICHE Insurance Agents Ltd.

4

Η Howden Cyprus, με ισχυρό μερίδιο αγοράς και παρουσία από το 2003 στην αντασφαλιστική διαμεσολάβηση του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού κλάδου, με την εξαγορά, εισήλθε δυναμικά και στην direct ασφαλιστική διαμεσολάβηση με την εξαγορά των εταριών NICHE Brokers Ltd & NICHE Agents Ltd.

Διαβάστε ακόμα:

Η Howden είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός μεσίτης ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων στην Ελλάδα, με εμπειρία 20 ετών σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στα ψυχόμενα προϊόντα ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ

Στην αγορά των ψυχόμενων προϊόντων εισήλθε για πρώτη φορά ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ μετά την εξαγορά SureFood Ltd αρχές του 2023.

surefood

Η συνεργασία τους ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και αφορούσε στην αποκλειστική προώθηση, πώληση και διανομή των καταναλωτικών προϊόντων του Oμίλου Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ στον χώρο της μαζικής εστίασης και του ξενοδοχειακού κλάδου (HORECA). Μετέπειτα, στις αρχές του 2023 ο Όμιλος προχώρησε στη συμφωνία εξαγοράς του μετοχικού κεφαλαίου της SureFood Ltd.

Επέκταση Marine-Fields Holding στη Γερμανία

Η Marine-Fields Holding Ltd, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2023 και επίσημα την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της BM Bergmann Marine GmbH στο Αμβούργο στις 27 Ιανουαρίου 2023.

marinefields

Η εν λόγω συναλλαγή αποτελεί το επιστέγασμα της στενής και επιτυχημένης συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Οι δύο καινοτόμοι οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια κορυφαία ομάδα ναυτιλιακών υπηρεσιών και λύσεων.

Η εξαγορά αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ανάπτυξη της Marine-Fields Holding, μέλος του ομίλου εταιρειών Tototheo Maritime, η οποία ενώνει την τεχνογνωσία και τους πόρους της BM Bergmann Marine, ενός καταξιωμένου παρόχου ναυτιλιακών συμβουλευτικών υπηρεσιών, και της Marine-Fields Holding, ηγέτιδας εταιρείας στον τομέα των ναυτιλιακών συμβουλευτικών υπηρεσιών, ψηφιακών λύσεων και εκπαίδευσης.

Κάτω από την ίδια ομπρέλα, η BM Bergmann Marine και η Marine-Fields, θα προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων σε πελάτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των πλοιοκτητών, των χειριστών, των λιμένων, των παράκτιων διοικήσεων και της διαχείρισης στην ενδοχώρα.

  • Μεγάλες εξαγορές από τον Teddy Sagi

Η εξαγορά της Kape Technologies Plc – Στα $1.6 δισ. το deal

Τον Μάιο του 2023 έγινε γνωστή η μεγάλη εξαγορά του Teddy Sagi. Ειδικότερα, μέσω της εταιρείας του Unikmind Holdings Limited, ο Sagi εξαγόρασε μετά από δημόσια πρόταση την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, Kape Technologies Plc, αποτιμώντας την Kape στα $1.6 δισ.

kape_technologies.width-800

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια πρόταση που έγινε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εντός του 2023, που σκοπό είχε την ιδιωτικοποίηση και απόσυρση της εταιρείας από την αγορά AIM του Χρηματιστήριου του Λονδίνου (“Public to Private Offer”) και μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Διαβάστε εδώ: Επιτυχής δημόσια πρόταση Teddy Sagi για εξαγορά Kape Technologies ύψους $1.6 δισ.

Η Kape είναι ένας κορυφαίος διεθνής πάροχος λογισμικού ψηφιακής ασφάλειας, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή λύσεων για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο στους καταναλωτές του.

Η εξαγορά της Prodigit Investments Ltd

Η Globe Invest Limited, το family office του Teddy Sagi, με έδρα τη Λευκωσία ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου 2023 την εξαγορά της αδειοδοτημένης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Prodigit Investments Ltd.

22.width-800

Η εν λόγω εξαγορά αποτελεί μέρος της στρατηγικής επέκτασης στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων εκ μέρους πελατών (portfolio management services).

Αποκτά την Best of the Best Plc ο Sagi - Δημόσια πρόταση ύψους £45.3 εκατ.

Η Globe Invest Limited συμφερόντων του Teddy Sagi, τον Ιούνη του 2023 ανακοίνωσε δημόσια πρόταση για απόκτηση της Best of the Best Plc («BOTB»), αποτιμώντας την BOTB στα £45.3 εκατομμύρια.

3_2ZwaVq0.width-800

Η δημόσια πρόταση για την BOTB ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης εξαγοράς της Kape Technologies Plc από τον Όμιλο Teddy Sagi, αποτιμώντας την Kape στα $1.6 δις. Η δημόσια πρόταση για την BOTB αναμένεται να είναι επιτυχής δεδομένης της ανέκκλητης δέσμευσης από συγκεκριμένους μετόχους για στήριξη της.

Η BOTB δραστηριοποιείται από την ίδρυση της το 1999 στον τομέα των παιγνιδιών δεξιοτήτων (skill-based competitions / games) με πέραν από 1.8 εκατομμύρια πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μετοχές της BOTB είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση στην αγορά AIM του Λονδίνου από το 2006.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο