Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή

Μια νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας ξεκινά με το REPowerEU, το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντιμέτωπη με τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ δεσμεύτηκε να λύσει σημαντικά ζητήματα του τομέα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωπα τα κράτη μέλη.

ΑΡΘΡΟ 2 - REPOWEREU ΣΤΟΧΟΙ

Το REPowerEU, έρχεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς με οικονομικά και νομοθετικά μέτρα, το σχέδιο υποστηρίζει την κατασκευή νέων ενεργειακών υποδομών, διαμορφώνοντας ένα πρωτοποριακό ενεργειακό σύστημα για την Ευρώπη.

Το REPowerEU δίνει το έναυσμα για την αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την ενεργειακή απόδοση, προσαρμόζοντας την ΕΕ στην νέα ενεργειακή εποχή.

Έτσι, χάρη στις τροποποιήσεις στον Κανονισμό του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), τα κράτη-μέλη προσαρμόζουν τις εθνικές τους στρατηγικές για μια ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Τι αναλογεί στην Κύπρο
Με την υιοθέτηση και ενσωμάτωση του νέου Κεφαλαίου REPowerEU στο ΣΑΑ Κύπρου, έχει κατανεμηθεί στην χώρα το πρόσθετο ποσό των €104,6 εκατ. για την υλοποίηση των μέτρων του εν λόγω Κεφαλαίου. Από αυτά, €52,5 εκατ. προέρχονται από τον ΜΑΑ, ενώ τα υπόλοιπα €52,1 εκατ. προέρχονται από το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit για την Κύπρο.

Οι κυπριακές αρχές έχουν καταλήξει στα ακόλουθα μέτρα για συμπερίληψη στο νέο Κεφάλαιο REPowerEU, κάτω από το ΣΑΑ Κύπρου, ορισμένα εκ των οποίων αφορούν σε αναβάθμιση / ενίσχυση υφιστάμενων μέτρων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

ΑΡΘΡΟ 2 BANNER ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟΧΩΝ

Οι στόχοι του REPowerEU είναι σαφείς. Διατηρώντας την ενέργεια στο επίκεντρο, προνοεί για βελτιώσεις σε υποδομές και εγκαταστάσεις, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα στη βιομηχανία.

Προωθεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντιμετωπίζει τα προβλήματα συμφόρησης κατά τη μεταφορά ενέργειας.

Επιπλέον, στηρίζει τις μηδενικές εκπομπές μεταφορών και προωθεί καινοτόμες λύσεις κατευθύνοντάς το προς μια πράσινη, βιώσιμη οικονομία. Με αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, το REPowerEU ανοίγει τον δρόμο για μια πιο βιώσιμη και ολοκληρωμένη ενεργειακή πραγματικότητα.

Δειτε Επισης

Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: Απέρριψε έφεση κατά περικοπών επιδομάτων το 2014
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%