Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο

Η πρόοδος υλοποίησης ΣΑΑ Κύπρου στο πλαίσιο του Μηχανισμού, καταγράφεται σε αναφορές που διαμορφώνονται με τη συμβολή όλων των Φορέων Υλοποίησης και υποβάλλονται δύο φορές τον χρόνο από τη Συντονιστική Αρχή του ΣΑΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ας δούμε τα αιτήματα πληρωμής της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εκταμιεύσεις από τον ΜΑΑ.

ΑΡΘΡΟ 3 BANNER ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ

Η Κύπρος κατάφερε να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τη ψήφιση νομοσχεδίων και Κανονισμών και τη λήψη αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουν επίσης τροχοδρομηθεί δημόσιες επενδύσεις με την προκήρυξη ή/και υπογραφή αριθμού συμβάσεων και ήδη, σειρά από έργα βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν ολοκληρωθεί.

Ακόμη, έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται τα περισσότερα από τα 40 και πλέον Σχέδια Χορηγιών (ΣΧ) και επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα τροχοδρομούνται για προκήρυξη εντός των προσεχών μηνών. Συνολικά, το ποσό που θα διατεθεί μέσω Σχεδίων Χορηγιών με χρηματοδότηση από το ΣΑΑ ανέρχεται περίπου στα €460 εκατ.

Μεταρρυθμίσεις
Η βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράςμε τη ψήφιση σχετικών νομοθετημάτων και η σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου για τη νέα διαδικασία αξιολόγησης, πρόσληψης και προαγωγών των εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία, η ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ψηφιοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ είναι μόλις μερικές από τις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις.

Επενδύσεις
Οι επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο, καθώς και την αγορά και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στο Κρατικό Χημείο.

Πέραν του τομέα της υγείας, στον οποίο περιλαμβάνονται και αριθμός άλλων παρεμβάσεων που βρίσκονται σε προχωρημένη υλοποίηση (π.χ. νέο νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας), αριθμός επενδύσεων έχουν ολοκληρωθεί και στους υπόλοιπους τομείς που στηρίζει το ΣΑΑ όπως η επέκταση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, η λειτουργία Κέντρου Φροντίδας Παιδιών στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, η ολοκλήρωση αριθμού αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Λευκωσίας, καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 405 σχολεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Η ΕΕ μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης, ενισχύει εμπράκτως την ανθεκτικότητα της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: Απέρριψε έφεση κατά περικοπών επιδομάτων το 2014
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%
«Οικονομικά φιλελεύθερος και κοινωνικά συντηρητικός...»-Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο InBusinessNews
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός