Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου

Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται σε σχέση με πέρσι στις τιμές προϊόντων που δεν μπορούν να λείπουν από το πασχαλινό τραπέζι, όπως το αρνί και το ελαιόλαδο. Την ίδια ώρα, παρατηρούνται μειώσεις σε αβγά και άλλα προϊόντα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για το Πάσχα.

Το Παρατηρητήριο έλαβε στις 25 Απριλίου τιμές από 87 σημεία πώλησης για νωπά κρέατα, ενώ για εδέσματα από 69 σημεία πώλησης, από όλες τις επαρχίες.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του ελαιόλαδου, μέχρι και 105,9% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ελαιόλαδο που πέρσι πωλείτο προς €7,31 το λίτρο, φέτος η τιμή του βρίσκεται στα €15,05.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στην τιμή πώλησης των αμνοεριφίων. Το μικρό ντόπιο ολόκληρο αμνοερίφιο πωλείται προς €11,79 το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 10,67% σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχα και το ντόπιο αμνοερίφιο σε κομμάτια πωλείται προς €12,43, με αύξηση 9,57% από πέρσι, που βρισκόταν στα €11,34.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΒ

Αύξηση παρατηρείται και στις τιμές από τα πασχαλινά εδέσματα, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στα απλά τσουρέκια, τα οποία πωλούνται φέτος προς €5,31 τα 300γρ., σε σχέση με €4,95 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 7,31%. Μικρές αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές από τις φλαούνες, με τις αλμυρές να βρίσκονται στα €13,16 και με σταφίδες στα €13,03, από €12,76 και €12,81 αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΑ

Αντίθετα, μεγάλη μείωση καταγράφουν οι τιμές στα αγγουράκια. Τα αγγουράκια χωραφιού πωλούνται προς €1,22 το κιλό από €2,22 που ήταν πέρσι, καταγράφοντας μείωση 45%. Μείωση καταγράφεται και στις τιμές στα αγγουράκια θερμοκηπίου κατά 27,67%, με την τιμή τους φέτος να ανέρχεται στα €1,01 από €1,39.

Επιπλέον, μεγάλη μείωση καταγράφει και η τιμή του ηλιέλαιου, κατά 24,46% σε σχέση με πέρσι, με την τιμή φέτος να ανέρχεται στα €7,09 από €9,38.

Μείωση καταγράφει και η τιμή στη δωδεκάδα αβγών κατά 9,17% φέτος, που κυμαίνονται στα €2,89 από €3,18. Η τιμή στο χωριάτικο αλεύρι επίσης σημειώνει μείωση κατά €6,83%, με την τιμή του να βρίσκεται στα €1,33 από €1,42.

Παρόλο που δεν γίνεται σύγκριση με πέρσι, οι τιμές στα σοκολατένια αβγά παρουσιάζουν μεγάλο εύρος, ανάλογα με τη μάρκα και το μέγεθος, με τις τιμές να κυμαίνονται από €7,17 μέχρι €16,96.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ1

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ2

Σε κάθε περίπτωση, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς υποβοήθησης/γενικής πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν, σημειώνει.

Τονίζεται, επίσης, ότι υφίστανται ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στα προϊόντα που συγκρίνονται, οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματα ενός Παρατηρητηρίου Τιμών. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τις τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους.

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο
Μ. Παναγιώτου: Προκήρυξη επενδυτικών παρεμβάσεων €10 εκατ. ως τέλη Ιουλίου