Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία

Τον Ιανουάριο του 2020, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία, COVID-19, που πυροδότησε μια κρίση υγείας με αναπόφευκτες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε αποφασιστικά σε αυτήν την πρόκληση.

Εκτός από τα κοινά μέτρα υγειονομικής προστασίας, εισήγαγε ως μέσο ανάκαμψης το NextGenerationEU, πυρήνα του οποίου αποτελεί ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με €672,5 δις σε διαθέσιμα δάνεια και επιχορηγήσεις για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Με την υλοποίησή τους, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μετριάζουν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της υγειονομική κρίσης και καθίστανται βιώσιμα, ανθεκτικά και καλύτερα προετοιμασμένα για μελλοντικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε κράτος μέλος υπέβαλε ένα εθνικό σχέδιο στο οποίο προσδιορίζονται οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις προς υλοποίηση για τον σκοπό αυτό.

Οι 6 άξονες

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πήρε το πράσινο φως από το Συμβούλιο της ΕΕ το 2021.

Το ΣΑΑ Κύπρου, όπως και τα Εθνικά Σχέδια των πλείστων κρατών μελών, έτυχε αναθεώρησης το 2023 λαμβάνοντας υπόψη την πορεία υλοποίησής του κατά τα 2 πρώτα έτη, σε συνδυασμό με τη μείωση της χρηματοδοτικής κατανομής από τον ΜΑΑ για την Κύπρο κατά €90 εκατ., αλλά και την υιοθέτηση του νέου Κεφαλαίου REPowerEU, με πρόσθετη κατανομή ύψους €104,6 εκατ. Βάσει των υφιστάμενων σχεδιασμών, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΣΑΑ Κύπρου ανέρχεται στα €1,22 δις.

Το ΣΑΑ της Κύπρου περιλαμβάνει 136 μέτρα. Από αυτά, τα 61 αφορούν σε μεταρρυθμίσεις και τα 75 σε επενδύσεις, κατανεμημένα σε 6 πλέον άξονες.

arthro1bannersaxones

Μέσω των μέτρων του ΣΑΑ Κύπρου, επιδιώκεται η ανάδειξη της Κύπρου ως μια χώρα:

  • Mε υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, μιας αναμορφωμένης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, ενός πιο αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος και ενός εκσυγχρονισμένου φορολογικού πλαισίου.
  • Mε αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα, στήριξη της απασχόλησης και ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού ώστε να παράσχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για το μέλλον.
  • Mε ενισχυμένο κράτος πρόνοιας και κράτος δικαίου.
  • Που να συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους στην Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση και να είναι υπερήφανη για το ανθεκτικό σύστημα υγείας που θα την χαρακτηρίζει σε όλο τον κόσμο.

Θέσεις εργασίας
Το ΣΑΑ Κύπρου αναδεικνύεται ως μια σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα μέσω επενδύσεων και συμπράξεων. Διακρίνεται για την αναγκαιότητα προσήλωσης στους στόχους, τη διαφάνεια και τη συμμόρφωση προς εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες.

Με την επιτυχή υλοποίησή του, το σχέδιο ενισχύει την οικονομία του τόπου και βελτιώνει αισθητά τη ζωή του κάθε πολίτη.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: Απέρριψε έφεση κατά περικοπών επιδομάτων το 2014
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%
«Οικονομικά φιλελεύθερος και κοινωνικά συντηρητικός...»-Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο InBusinessNews
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός