Το 2022 και πώς κινήθηκε στον… αστερισμό των crypto η Κύπρος

Πολλά έγιναν το 2022 και πολλά θα γίνουν την επόμενη χρονιά στον τομέα της οικονομίας. Είτε είστε υπέρ είτε κατά των cryptocurrencies, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η Κύπρος- και το 2022-, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχε το δικό της μερίδιο και οι εξελίξεις ανέφεραν το όνομα της χώρας μας συχνά.

Το InBusinessNews, επιχειρεί να κάνει μία μικρή ανασκόπηση στα κυριότερα θέματα από τον τομέα των crypto που σχετίστηκαν με την Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: Ρωσία-Ουκρανία: Ένας... κρυπτοπόλεμος γεννιέται

Αρχή από το εξωτερικό, όπου όπως όλη η χρηματοοικονομική δομή δέχθηκε ισχυρές δονήσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έτσι και ο χώρος των κρυπτονομισμάτων. Οπότε είναι αδύνατο να μην γίνει μία αναφορά σε αυτό το γεγονός. Κυρίως διότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, κάτι που είδαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του χρήματος.

Διαβάστε ακόμα:

Ηλίας Νεοκλέους: Ισχυρότερο σενάριο για 2023 η σταδιακή εξομάλυνση

Άριστος Φιλής: Κλειδί η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων στην Κύπρο

Για παράδειγμα είδαμε τους επίσημους λογαριασμούς της ουκρανικής κυβέρνησης να απευθύνουν έκκληση σε όλο τον κόσμο να κάνει δωρεές σε κρυπτονομίσματα. «Σταθείτε με τον λαό της Ουκρανίας. Τώρα δεχόμαστε δωρεές κρυπτονομισμάτων. Bitcoin, Ethereum και USDT», έγραφε το tweet και παρέθεσαν τα cryptowallets. Ωστόσο, τα γεγονότα αργότερα ήταν τέτοιου μεγέθους, που δεν κράτησαν στην επιφάνεια τα crypto.

Διαβάστε εδώ: Crypto: Τι μπορεί να μάθει η Κύπρος από τη Λιθουανία

Σε πιο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εντός του 2022, και με περισσότερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, είδαμε την Λιθουανία να συζητάει το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά την χρήση κρυπτοστοιχείων από εταιρείες στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Λιθουανία, είναι ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «πιέζει» για την ολοκλήρωση των κανονισμών που έχουν να κάνουν με τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Ιδίως, όσον αφορά τις συναλλαγές που πραγματοποιούν επιχειρήσεις μέσω ψηφιακών πορτοφολιών. Για αυτό το λόγο, προχώρησε στην προετοιμασία του δικού της νομοθετικού πλαισίου, κάτι που θα μπορούσε να κάνει και η Κύπρος, μιας και υπάρχει τριβή στον τομέα.

Διαβάστε εδώ: Revolut: Πιο επιθετικά στον κόσμο των crypto μέσω Κύπρου

Μία άλλη σημαντική εξέλιξη του 2022 και με κυπριακό άρωμα αφορά την πλατφόρμα της Revolut. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η Revolut θα έχει το δικαίωμα να προσφέρει περαιτέρω υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), δηλαδή στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, καθώς, η Κύπρος πρόσθεσε στη φήμη της μεταξύ των εταιρειών fintech, αλλά και πλέον παίζει σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα των crypto, του blockchain και όχι μόνο.

Διαβάστε εδώ: ΕΚΚ: Ενισχύει την εποπτεία των συναλλαγών σε crypto και blockchain

Όσον αφορά την ΕΚΚ, η Αρχή προχώρησε εντός του 2022, σε περαιτέρω ενίσχυση της εποπτείας αναφορικά την παρεμπόδιση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία μέσω προκήρυξης διαγωνισμού για την αγορά υπηρεσιών για την ανάλυση κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων και δεδομένων Blockchain.

O διαγωνισμός είναι ύψους €120.000 (€60.000 για ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης για άλλο ένα) και αφορά στην άμεση πρόσβαση σε μια πλατφόρμα δεδομένων blockchain μέσω λογισμού (software-as-service). Η ενίσχυση των συστημάτων εποπτείας γίνεται σε μια εποχή, που η ΕΚΚ έχει ενώπιον της αυξημένες αιτήσεις αδειοδότησης από παρόχους υπηρεσιών σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη: 

Από τα σημαντικότερα γεγονότα για τα κυπριακά δρώμενα ήταν προφανώς η επίσκεψη του Changpeng Zhao ή αλλιώς, όπως είναι γνωστός CZ, ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους της βιομηχανίας των cryptoassets και CEO της πλατφόρμας Binance.

Ο ίδιος συζήτησε με τον CEO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνη Πολεμίτη, τόσο για την αδειοδότηση της Binance από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και για το μέλλον του τομέα. Κυριότερα, όμως, για τα πλάνα που έχει η Binance για την Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: Crypto: Τα μεγάλα ονόματα υπό την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μεγάλα ονόματα και elite πρωταγωνιστές του τομέα του fintech έχουν παρουσία έντονη παρουσία στην Κύπρο. Πέραν της Binance, η eToro έχει βάση στο νησί, ενώ crypto.com, Libertex και NAGA δηλώνουν επίσης παρών.

Διαβάστε εδώ: Φλερτάρουν με τα crypto οι Κύπριοι-Πώς τα χρησιμοποιούν

Ακόμα μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν και η δημοσιοποίηση της η έκθεσης της με τίτλο «Payment attitudes of euro area consumers». Μέσα από αυτή την έκθεση προσπαθεί να ρίξει φως, μεταξύ άλλων, και στην ιδιοκτησία και χρήση κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων για σκοπούς πληρωμής και επένδυσης. Τα στοιχεία της έκθεσης, υποδεικνύουν ότι οι Κύπριοι δεν είναι καθόλου αδιάφοροι με τα cryptocurrencies.

Διαβάστε εδώ: Βάση στην Κύπρο ανακοίνωσε η εταιρεία crypto exchange FTX Trading Ltd

Το... παραμύθι είχε άδοξο τέλος για τους επενδυτές της FTX, αλλά και για την εταιρεία, με το μέλλον του Διευθύνων Σύμβουλου της FTX, Sam Bankman-Fried, να «δείχνει» κάγκελα φυλακής.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον για την Κύπρο, είναι ότι τον Μάρτιο του 2022, η εταιρεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX Trading Ltd, ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει περιφερειακή βάση κάνοντας παράλληλα είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Διαβάστε εδώ: Προς παράταση η αναστολή της άδειας της FTX από την Κεφαλαιαγορά

Τα γεγονότα του σκανδάλου, προφανώς και ανέτρεψαν κάθε υποτιθέμενο πλάνο, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2022 να ανασταλεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η άδεια της FTX και με την Επιτροπή να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών της FTX EU και συνεργάζεται στενά με τις αρχές στις ΗΠΑ. Η συνέχεια έπεται.

Σίγουρα, τα πιο πάνω, είναι πολύ λίγα μπροστά στην πληθώρα των εξελίξεων που έγιναν εντός του 2022, τόσο στον κόσμο των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων όσο και γενικότερα στον χρηματοοικονομικό τομέα. Το βέβαιο είναι ότι η Κύπρος θα συνεχίσει και το 2023 να «ακούγεται» στις τάξεις του fintech και του cryptouniverse.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά