Crypto: Τα μεγάλα ονόματα υπό την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς

Έντονη παρουσία στο μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχουν οι κυριότεροι παίκτες του τομέα των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, με τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως η εγγραφή της Binance, αλλά και η διαγραφή της FTX, να φέρνουν την χώρα μας στο προσκήνιο. Και αυτό, την ώρα που η συζήτηση για το νέο κανονιστικό πλαίσιο κρυπτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, MiCA, βρίσκεται στο επίκεντρο.

Τι ορίζει η Κεφαλαιαγορά

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποτελεί ως γνωστό την αρμόδια εποπτική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (anti-money laundering και counter-terrorist financing-AML/CFT), σε σχέση με τις δραστηριότητες σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία από ή στη Δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμα: 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χωρίζει σε δύο κατηγορίες τους παρόχους.

Οι Πάροχοι Υπηρεσιών σε Κρυπτοπεριουσιακά Στοιχεία (Crypto Asset Services Provider-CASP) θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Επιτροπής, όπως επίσης και οι CASP του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA CASP), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μίας ή σε Μητρώα περισσότερων εθνικών εποπτικών Αρχών κρατών-μελών για όλες τις υπηρεσίες ή τις δραστηριότητες που ασκούν ή προτίθενται να παρέχουν ή να ασκήσουν εντός της Δημοκρατίας.

Οι νέοι CASP θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο της ΕΚΚ πριν από την έναρξη των εργασιών τους από ή στη Δημοκρατία. Οι υφιστάμενοι CASP που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν σημαντική υφιστάμενη δραστηριότητα σε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία στην ή από τη Δημοκρατία, θα πρέπει να υποβάλουν δεόντως συμπληρωμένη αίτηση στην ΕΚΚ και να συμμορφώνονται πλήρως με το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Το εφαρμοστέο ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελείται από:

  • Τον περί της Παρεμπόδισης και της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας Νόμο. 
  • Την Οδηγία της ΕΚΚ για το Μητρώο των Παρόχων Υπηρεσιών που αφορούν Κρυπτο-περιουσιακά Στοιχεία. 
  • Την Οδηγία της ΕΚΚ για την Παρεμπόδιση και την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

Επομένως, με βάση τα πιο πάνω, η ΕΚΚ έχει στο μητρώο της τις εξής εταιρείες:

CASP

  • AAA Trade Ltd-Company Registration Number: 322745
  • Binance Cyprus Limited-Company Registration Number: 427114
  • Etoro (Europe) Ltd-Company Registration Number: 200585
  • Just2Trade Online Ltd-Company Registration Number: 341520
  • RT Digital Securities Cyprus Ltd-Company Registration Number: 430310

EEA CASP

  • BTCBIT OÜ
  • BTCBIT sp. z o.o.
  • Dream Finance OU
  • Foris Dax MT Limited
  • Teroxx Worldwide OU

Τα μεγάλα ονόματα

Προφανώς, η λίστα των εταιρειών που εποπτεύει η Επιτροπή είναι μεγάλη και ξεπερνά τις πιο πάνω κατηγορίες, όμως, δεν παύει να είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των CASP παρόχων, εμφανίζονται βαρύγδουπα ονόματα του fintech τομέα και των cryptocurrencies.

Αρχή με την πιο πρόσφατη περίπτωση του ομίλου Binance, όπου η Binance Cyprus Limited πήρε την έγκριση από την ΕΚΚ στις 20 Οκτωβρίου 2022. Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη ως Πάροχος Υπηρεσιών Κρυπτο-περιουσιακών Στοιχείων (CASP) κατηγορίας 3 και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών spot, θεματοφυλακής, ενεργειών Staking και καρτών.

Πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας της Binance να εντείνει την παρουσία της στην Ευρώπη, καθώς κατέθεσε παρόμοιες καταχωρίσεις για τις τοπικές οντότητες της, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Μεταξύ των CASP βρίσκεται και η πλατφόρμα κοινωνικών συναλλαγών eToro, η οποία έχει παρουσία σε αρκετές αγορές, εξυπηρετώντας χρήστες σε πάνω από 120 χώρες παγκοσμίως και έχει επιλέξει την Κύπρο ως το παγκόσμιο κέντρο λειτουργίας της.

Το καλοκαίρι του 2022 έλαβε πράσινο φως η Revolut από την ΕΚΚ, εξουσιοδοτώντας την εταιρεία για να προσφέρει υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Με τη κίνηση αυτή, η Revolut θα αποτελέσει έναν νέο ευρωπαϊκό κόμβο κρυπτονομισμάτων για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών κρυπτογράφησης στους 17 εκατομμύρια Ευρωπαίους πελάτες της. Η πλατφόρμα neobanking δημιουργεί τον ευρωπαϊκό της κόμβο και η νέα οντότητα της επιτρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στους 17 εκατομμύρια πελάτες της με βάση τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία.

Οι εγγεγραμμένες EEA CASP προέρχονται από την Εσθονία, και μία από Πολωνία. Ωστόσο, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Foris Dax MT Limited με χώρα εγγραφής τη Μάλτα, αλλά με άδεια από Κύπρο. Πρόκειται για την πιο γνωστή ίσως, ιστοσελίδα crypto.com και η οποία, μεταξύ άλλων, είναι και πολύ γνωστή από τις χορηγίες και τις εμφανίσεις του λογότυπου της σε φανέλες πολλές ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά και πρόσφατα σε διαφημιστικές οθόνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Στις εποπτευόμενες εταιρείες της ΕΚΚ, βρίσκεται και η Indication Investments Ltd, η οποία ουσιαστικά αφορά την  επενδυτική πλατφόρμα Libertex, μέλος του Ομίλου Libertex. Η πλατφόρμα προσφέρει επενδυτικές υπηρεσίες μέσω CFDs με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία όπως εμπορεύματα, ξένο συνάλλαγμα, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (EFTs), κρυπτονομίσματα και άλλα, ενώ παράλληλα προσφέρει και επενδύσεις σε πραγματικές μετοχές.

Ακόμη μία εποπτευόμενη εταιρεία είναι η NAGA Markets Europe Ltd, με βάση στη Λεμεσό, που μέσω της πλατφόρμας της παρέχει υπηρεσίες κοινωνικών συναλλαγών και επενδύσεων, καθώς και γκάμα προϊόντων, από διαπραγμάτευση μετοχών, επενδύσεις και κρυπτονομίσματα, έως μια φυσική Mastercard.

Διευκρινίζεται ότι οι δύο τελευταίες εταιρείες Libertex και NAGA, δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες CASP και ΕΕΑ CASP, καθώς είναι εγκεκριμένες ως ΚΕΠΕΥ.

Ένα ερωτηματικό

Δεδομένης της προσέλκυσης στην Κύπρο, μεγάλων εταιρειών που σχετίζονται με συναλλαγές και επενδύσεις σε cryptocurrencies, όπως επίσης και του… πόθου της Coinbase να επεκταθεί περεταίρω στις ευρωπαϊκές αγορές, προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν έχει πραγματοποιήσει κάθοδο ακόμα. Ένα ερώτημα βεβαίως, που αφορά την ίδια την εταιρεία και την αναπτυξιακή της στρατηγική, και όχι την ΕΚΚ. Ειδικά μάλιστα μετά και την κίνηση του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της, Binance.

Η αμερικάνικη πλατφόρμα συναλλαγών, στο παρόν στάδιο, κατέχει άδειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, Γερμανία και πρόσφατα σε Ολλανδία. Ωστόσο, ξένα δημοσιεύματα τονίζουν πως η εταιρεία δεν παύει να θέλει να επεκταθεί ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι που πέρασε, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία αναζητούσε παρουσία σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Γαλλία.

Δύο σημαντικά σημεία

Καταληκτικά, θα πρέπει να σημειωθούν δύο σημαντικά σημεία για τα πιο πάνω. Αρχικά, οι εταιρείες που αναφέρονται δεν είναι οι μόνες που ασχολούνται με κρυπτοστοιχεία και βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της ΕΚΚ. Ο κατάλογος με τις εγκεκριμένες ΚΕΠΕΥ από την ΕΚΚ εταιρείες είναι μεγάλος, και αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Επιτροπής. Με αρκετές από αυτές να έχουν ή να προτίθενται να εντάξουν υπηρεσίες που αφορούν τον κόσμο των crypto, περνώντας πρώτα από την αξιολόγηση της ΕΚΚ.

Δεύτερο, με την ύπαρξη και δραστηριοποίηση των πιο πάνω εταιρειών στην Κύπρο, ναι μεν οι ίδιες αποκτούν μερίδιο από την αξιοπιστία της ΕΚΚ, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν υπάρχει ρίσκο στις επενδύσεις. Επομένως, τα πιο πάνω δεν αποτελούν συμβουλή επενδύσεων και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια