Άριστος Φιλής: Κλειδί η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων στην Κύπρο

Το 2022 η κυπριακή οικονομία είδε μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, ωστόσο, παράγοντες όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2023.

Όπως διαπιστώνει ο Άριστος Φιλής, Διευθύνων Σύμβουλος της KeelX, στον τομέα των ναυτιλιακών τεχνολογιών σημειώθηκε αύξηση στην υιοθέτηση λύσεων ψηφιακής τεχνολογίας και δραστηριότητα εξυγίανσης μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Για το 2023, αναμένει να δει συνεχή ανάπτυξη στον τομέα λόγω των ρυθμιστικών πιέσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτικής της Κίνας.

Για να αυξηθεί το επιχειρηματικό δυναμικό και η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, προτείνει να επικεντρωθεί στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, στη βελτίωση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και των συστημάτων δημόσιας διοίκησης.

Στη συνέντευξή του, αναφέρεται επίσης στο όραμα της KeelX, για μια πλήρως απανθρακωμένη, ασφαλή και βελτιστοποιημένη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Πώς θα αξιολογούσατε το 2022 και ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το 2023, τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και για τον κλάδο σας ειδικότερα;

Παρά τις γεωπολιτικές κρίσεις που περιβάλλουν το 2022, η κυπριακή οικονομία παρουσίασε σταθερή ανάκαμψη μετά την πανδημία, σε μεγάλο βαθμό λόγω της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη και του εκπληκτικά ισχυρού τουρισμού. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός, η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η υψηλή έκθεση της Κύπρου στη Ρωσία, εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κύπρο το 2023. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να χρησιμεύσει ως ώθηση στη διαφοροποίηση της οικονομίας μας πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς.

Όσον αφορά τον κλάδο των ναυτιλιακών τεχνολογιών μας, το 2022 παρουσίασε πολλά υποσχόμενα χαρακτηριστικά. Γίναμε μάρτυρες ενός αυξανόμενου αριθμού ναυτιλιακών εταιρειών που εξερευνούν και υιοθετούν ψηφιακές τεχνολογικές λύσεις για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, τη βελτίωση της διαφάνειας και τη ρύθμιση των εκπομπών του στόλου. Επιπλέον, το 2022 καταγράφηκε μια επιθετική δραστηριότητα με πολυάριθμες συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών που ανακοινώθηκαν. Αυτή είναι μια τάση που αναμένω να συνεχιστεί το 2023 λόγω των πολυάριθμων συνεργειών και των στρατηγικών μετριασμού του κινδύνου.

Το 2023, με τον ισχυρό συνδυασμό των ρυθμιστικών πιέσεων για την προστασία του πλανήτη και το επικείμενο τέλος της πολιτικής μηδενικής covid της Κίνας, αναμένω μια ώθηση στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες να σχηματίζουν νέα τμήματα και θέσεις εργασίας, αποκλειστικά εστιασμένες στη βελτιστοποίηση της απόδοσης του στόλου με γνώμονα την τεχνολογία και την απαλλαγή από άνθρακα.

Έχετε εντοπίσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και τι προτείνετε για να αυξηθεί το επιχειρηματικό δυναμικό και η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου;

Η ψηφιοποίηση της ναυτιλίας σε γενικές γραμμές έχει δείξει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη και πίεση για βελτίωση της ροής και της χρήσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ ατόμων και περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ναυτιλίας.

Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των δεδομένων που ρέουν μεταξύ πλοίων και γραφείων μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ευημερία και την ευημερία των ανθρώπων μας στη θάλασσα, να βελτιστοποιήσουμε τις λειτουργίες και τις διαδικασίες και να επιτύχουμε τους στόχους μας για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Ο συνδυασμός της αποτελεσματικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης με τη λήψη αποφάσεων στη ναυτιλία μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε εκπληκτικά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Η Κύπρος και συγκεκριμένα η Λεμεσός, είναι μέρος της καταξιωμένης λίστας των πιο σημαντικών παγκόσμιων ναυτιλιακών κόμβων και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ψηφιοποίηση του κλάδου. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, το κλειδί για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και επιτυχίας είναι η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων.

Η αγορά ταλέντων το 2022 παγκοσμίως ήταν απίστευτα ανταγωνιστική και ενώ οι κυπριακές επιχειρήσεις από μόνες τους μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων ταλέντων με τα ευέλικτα σχέδια, τις ευκαιρίες ανάπτυξης, την ποικιλομορφία και την ένταξη τους, πιστεύω ότι είναι καιρός οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν τη στρατηγική και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα βοηθήσει τις κοινότητές μας να επιτύχουν υψηλότερες βαθμολογίες βιωσιμότητας.

Πρέπει να ενισχύσουμε τους θεμελιώδεις παράγοντες βιωσιμότητας, όπως η κοινωνική και πολιτική μας σταθερότητα και η ευρύτερη διαθεσιμότητα πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και ψυχαγωγικών επιλογών. Ενώ παράλληλα επιταχύνεται η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και των συστημάτων δημόσιας διοίκησης για την επίτευξη ενός πιο αποτελεσματικού, λιγότερο δαπανηρού και σύγχρονου ψηφιοποιημένου περιβάλλοντος διακυβέρνησης.

Σίγουρα μπορούμε να εμπνευστούμε από τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου και να αναδημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που προσελκύει σπάνια μεγάλα ταλέντα και φυσικά να αντιστρέψουμε την τοπική διαρροή εγκεφάλων.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ της ποιότητας του ταλέντου και της επιχειρηματικής απόδοσης και είμαι βέβαιος ότι αν κάνουμε το πρώτο σωστά, τότε το επιχειρηματικό δυναμικό και η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου θα αυξηθούν δραματικά.

Ποιες είναι μερικές από τις προσωπικές σας φιλοδοξίες και ποιο είναι το όραμά σας για την την εταιρεία σας τα επόμενα χρόνια;

Στην KeelX, το όραμά μας είναι να γίνουμε μάρτυρες μιας πλήρως απελευθερωμένης, ασφαλούς και βελτιστοποιημένης ναυτιλιακής βιομηχανίας και να γνωρίζουμε ότι οι τεχνολογίες μας συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι προσωπικές μου φιλοδοξίες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την αποστολή και το όραμα της εταιρείας, επομένως θα συνεχίσουμε να προάγουμε την έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή λύσεων και υπηρεσιών στο εσωτερικό, καθώς και υποστηρίζοντας τοπικά εργαστήρια και συνεργάτες που μοιράζονται τις φιλοδοξίες μας.

Είμαστε υπερήφανοι που λειτουργούμε πλήρως από την Κύπρο, ενώ οι λύσεις και οι υπηρεσίες μας έχουν παγκόσμιο κοινό και φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε το νησί μας να επιτύχει τον στόχο του να γίνει ένας τεχνολογικός κόμβος παγκόσμιας κλάσης, ελκυστικός για παγκόσμιους παίκτες που μπορούν να ανταγωνιστούν διεθνώς από εδώ. 

Πηγή: GOLD NEWS 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης