Φλερτάρουν με τα crypto οι Κύπριοι-Πώς τα χρησιμοποιούν

Ανάμεσα στις πρώτες χώρες με τους περισσότερους κατόχους κρυπτοστοιχείων βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρότι το ποσοστό γενικότερα στη ζώνη του ευρώ είναι χαμηλό σε ό,τι αφορά την υιοθέτησή τους, το σκεπτικό της επένδυσης ή/και των πληρωμών με κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία, βρίσκεται ενώπιων των Κυπρίων καταναλωτών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες αλλαγές στο τοπίο πληρωμών, η έκθεση της ΕΚΤ με τίτλο «Payment attitudes of euro area consumers», προσπαθεί να ρίξει φως, μεταξύ άλλων, και στην ιδιοκτησία και χρήση κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων για σκοπούς πληρωμής και επένδυσης.

Γενικότερα στην έκθεση γίνεται σύγκριση των δεδομένων που συλλέχθηκαν το 2019 με αυτά του 2022, ωστόσο, το 2019 δεν υπήρχε ερώτηση αναφορικά με τα cryptocurrencies ή άλλα σχετικά περιουσιακά στοιχεία. Στο διάστημα της τετραετίας που πέρασε, τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία έχουν εισέλθει στο προσκήνιο, και όπως τονίζεται, η ώθηση προήλθε από τους περιορισμούς που προέκυψαν κατά την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα: 

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά, εάν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. Ο μέσος όρος της ζώνης του ευρώ ήταν ένα μέτριο 4% του πληθυσμού να κατέχει κάποιο από αυτά, με την Κύπρο να βρίσκεται λίγο πιο πάνω στο 5%. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Σλοβενία (8%) και στο Λουξεμβούργο (8%). Στη Σλοβενία, το υψηλότερο ποσοστό κατοχής περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης ήταν στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών. Το μικρότερο ποσοστό ανήκει στην Ιταλία με 2%.

Παρά την αυξημένη προσοχή που δίνεται στα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, τόσο στη αυξημένη δημοτικότητα τους όσο και στις αγορές, η απορρόφηση από τον γενικό πληθυσμό είναι σχετικά χαμηλή.

Το πιο κάτω διάγραμμα αποτυπώνει τη συνολική ιδιοκτησία ανά χώρα στην ερώτηση αν κατέχουν κάποιο κρυπτοπεριουσιακό στοιχείο. Η Κύπρος βρίσκεται στην 7η θέση μαζί με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, όσοι ανέφεραν ότι κατέχουν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία, ρωτήθηκαν επίσης εάν τα χρησιμοποίησαν για σκοπούς πληρωμής, επενδυτικούς σκοπούς ή και για τα δύο, με τα αποτελέσματα να ποικίλλουν. 

Παρόλα αυτά, είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία ότι η κατοχή κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων γίνεται για επενδυτικούς σκοπούς, με δύο ή τρεις φορές περισσότερο σε κάθε χώρα να τα κατέχουν μόνο για επενδύσεις παρά για σκοπούς πληρωμής. 

Διαβάστε ακόμα: Crypto: Τα μεγάλα ονόματα υπό την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς

Εξετάζοντας τις χώρες όπου οι επενδυτικοί σκοποί ήταν υψηλότεροι σε σχέση με τις άλλες επιλογές, η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 18% των Γάλλων καταναλωτών που κατέχουν cryptoassets, για παράδειγμα, δήλωσαν ότι τα χρησιμοποιούσαν ως μέσο πληρωμής, ενώ το 60% ανέφερε ότι τα χρησιμοποιούσε ως επενδυτικό όχημα. Στη Γερμανία, το 85% των κατόχων ανέφερε τη χρήση για επενδυτικούς σκοπούς, το 8% για πληρωμές και το 7% και για τα δύο. 

Στη Λιθουανία, από την άλλη πλευρά, το 24% των ατόμων που χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης δηλώνουν ότι τα χρησιμοποιούν για πληρωμές και το 17% τα χρησιμοποιεί και για τα δύο. 

Διαβάστε ακόμα: Crypto: Τι μπορεί να μάθει η Κύπρος από τη Λιθουανία

Τώρα όσον αφορά την Κύπρο, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που είχαν τον υψηλότερο συνδυασμό για σκοπούς επένδυσης και πληρωμής. Συγκεκριμένα, η Ιταλία (30%), η Σλοβενία (28%), η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Κύπρος (όλες στο 26%) και η Ισπανία (25%), συνδυάζουν επένδυση και πληρωμές. 

Εκτός από μερικές ακραίες παραλλαγές, οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών δεν οδηγούν σε άλλα προφανή συμπεράσματα, καταλήγει η έρευνα.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP