Crypto: Τι μπορεί να μάθει η Κύπρος από τη Λιθουανία
06:30 - 26 Ιουνίου 2022
Το δικό της ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά την χρήση κρυπτοστοιχείων από εταιρείες θέλει να θεσπίσει η Λιθουανία, γεγονός που την τοποθετεί πολύ μπροστά από τις συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και την ίδια ώρα αφήνει την Κύπρο πολύ πιο πίσω.
Μαζί με την Κύπρο, έχουν ένα κοινό τουλάχιστον, καθώς και οι δύο χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Ωστόσο, όσον αφορά ζητήματα καινοτομίας, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα ή έως τώρα, μοιάζουν ως δύο… διαφορετικές σχολές.
Διαβάστε ακόμη:
- Μεγάλες εξελίξεις και προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα
- Όλοι οι χώροι εστίασης στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
- Επιχορηγημένες διακοπές από €55 σε 198 ξενοδοχεία τον Ιούλιο
Η Λιθουανία παρά τις αναταράξεις των αγορών, παραδοσιακών και μη, δεν θέλει να χάσει… τη σειρά της όσον αφορά τα θέματα καινοτομίας, και είναι ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «πιέζει» για την ολοκλήρωση των κανονισμών που έχουν να κάνουν με τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Ιδίως, όσον αφορά τις συναλλαγές που πραγματοποιούν επιχειρήσεις μέσω ψηφιακών πορτοφολιών.
Η χώρα προωθεί το δικό της νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τα cryptocurrencies, καθώς θεωρεί πως οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ίσως αργήσουν να έρθουν και ενδεχομένως, να χαθούν οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα, αλλά και να πληγεί η φήμη της.
Όπως δηλώνει σε ξένα μέσα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Mindaugas Liutvinskas, η χώρα του έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες ώστε να προετοιμάσει ένα πλαίσιο πριν από την εφαρμογή των κανονισμών Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA), καθώς εκτιμάται πως αυτό θα γίνει αργότερα, το 2025.
Και ακόμη και τότε, θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής τουλάχιστον δύο χρόνων. «Το MiCA είναι πολύ σπουδαίο και το στηρίζουμε. Αλλά πότε θα φτάσουμε σε αυτό; Το 2025; Τέλη του 2024; Έχουμε πολύ χρόνο ακόμα. Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε πρακτικά βήματα, να διαβάσουμε, και να ενδυναμώσουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο», εξηγεί. Η νομοθεσία που προτείνει η κυβέρνηση, θα αποτελεί, όπως ισχυρίζεται, «μία γρήγορη διόρθωση» που θα ανεβάζει το MiCA στο επόμενο επίπεδο.
Είναι θέμα φήμης
Το κύριο επιχείρημα της Λιθουανίας, είναι ότι αν δεν δράσει η χώρα τώρα, ενδεχομένως λιγότερο αξιόπιστες εταιρείες, όπως τις αποκαλεί ο Liutvinskas, μπορεί να χαλάσουν την εικόνα του κλάδου.
«Τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους παίκτες της αγοράς, το χειρότερο σενάριο θα είναι να έχουμε μία άσχημη κατάσταση, όπως ένα σκάνδαλο που να αφορά ξέπλυμα χρήματος ή καταστρατήγηση κυρώσεων. Η φήμη είναι βασικό στοιχείο για τις επιχειρήσεις», ανέφερε.
Το προσχέδιο της λιθουανικής κυβέρνησης, το οποίο θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής το καλοκαίρι, περιλαμβάνει προϋποθέσεις παρόμοιες με τους κανονισμούς του MiCA. Για παράδειγμα, προαπαιτείται η εταιρεία να έχει τουλάχιστον 125,000 ευρώ κεφάλαιο και να έχει προσωπικό κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) στη χώρα.
Οι ανησυχίες
Η κριτική που δέχεται η Λιθουανία προέρχεται από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με κρυπτοστοιχεία και οι οποίες θεωρούν πως η χώρα βιάζεται. Κυρίως επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα ελέγχει τις συναλλαγές από ψηφιακά πορτοφόλια σε μη ελεγχόμενες αγορές.
Ο Liutvinskas, απαντάει πως δεν θα εφαρμόσουν αμέσως τους κανονισμούς περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, προετοιμάζονται και δεν είναι το τελικό νομοσχέδιο, αλλά στόχος είναι η ψήφιση του εντός του έτους. Μέρος της σχετιζόμενης βιομηχανίας, δεν αναμένει πως η νομοθεσία θα αλλάξει αρνητικά το πεδίο των crypto στη Λιθουανία.
Από Βρετανία
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει και θυμίζει Κύπρο, είναι ότι η Λιθουανία ποντάρει στο να προσελκύσει εταιρείες από το εξωτερικό (σ.σ. Ηνωμένο Βασίλειο στην προκειμένη περίπτωση), αφού το ρυθμιστικό πλαίσιο εκεί δεν δείχνει πρόθεση να αλλάξει.
Ο Liutvinskas αρνείται την ιδέα ότι οι εταιρείες αναζητούν απλώς τη δικαιοδοσία με τους πιο ελαφρούς κανόνες, λέγοντας ότι η πρακτική «δεν είναι κάτι που θέλουμε να έχουμε». Όμως, πρόσθεσε, η Λιθουανία είναι «μια φιλική προς την καινοτομία δικαιοδοσία, φιλική προς το fintech. Καλωσορίζουμε όλες τις καινοτόμες επιχειρήσεις που διαθέτουν υγιή επιχειρηματικά μοντέλα».
Και η Κύπρος
Όλα τα πιο πάνω, δείχνουν από τη μία ότι τα κράτη της Ευρώπης ανυπομονούν για ένα πλαίσιο που θα σχετίζεται με τα κρυπτοστοιχεία και τον τρόπο που τα εντάσσουν οι επιχειρήσεις, και από την άλλη ότι η Κύπρος έχει αρκετό δρόμο ακόμα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει του ανταγωνισμού.
Αξίζει να θυμηθούμε τι δήλωνε, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του σε μέσα του εξωτερικού, όπως CoinDesk και Financial Times, ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος ανέλυσε την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, τις κύριες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς και επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται σε πολλαπλούς τομείς της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του blockchain.
H Κύπρος ήδη, είχε πει μεταξύ άλλων, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρωτοπόρα κράτη στον τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ με την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθεσίας, αναμένεται να δοθεί ακόμη περισσότερη ώθηση, τόσο για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη τομέων όπως το fintech όσο και για ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Παρόλα αυτά, το νομοσχέδιο περί της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger Technology), το οποίο συμπεριλαμβάνει την τεχνολογίας αλυσίδας συστοιχιών (blockchain), πέρασε... ξυστά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στις αρχές του 2022, χωρίς κάποια ουσιώδη κατάληξη.
Το Υφυπουργείο Καινοτομίας, καλή τη πίστει, συνεχίζει τις ενημερωτικές ημερίδες, ενώ υπάρχουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο(2021), ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών και του Υφ. Καινοτομιας σχόλια από επιχειρηματικούς φορείς στην διαβούλευση που έγινε σχετικά με τη προτεινόμενη νομοθεσία.
Οι καθυστερήσεις στη θέσπιση ενός προσωρινού τουλάχιστον πλαισίου, όπως φαίνεται και από την περίπτωση της Λιθουανίας, θα έχει αντίκτυπο σε θέματα διαφάνειας που σχετίζονται με επιχειρήσεις και κρυπτοστοιχεία. Παράλληλα, ίσως χαθεί και ένα πολύτιμο εργαλείο για προσέλκυση μεγάλων εταιρειών στην Κύπρο, οι οποίες έχουν την τεχνολογική ανάπτυξη στο αίμα τους.
Τι είναι το MiCA...
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δέσμη κανονισμών για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των κρυπτοστοιχείων και τον μετριασμό των κινδύνων: Τον κανονισμό για τις αγορές των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων (Markets in Crypto-assets MiCA).
Στόχος των νέων κανόνων είναι η ενθάρρυνση για ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με τεχνολογίες blockchain και cryptocurrencies, διαφυλάσσοντας παράλληλα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προστατεύοντας επενδυτές και καταναλωτές, ενώ παράλληλα δίνουν ώθηση στην καινοτομία.
Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, οι κανόνες συμπεριλαμβάνουν απαιτήσεις διαφάνειας, γνωστοποίησης και επίβλεψης των συναλλαγών. Οι ευρωβουλευτές θέλουν η έκδοση ορισμένων ψηφιακών κερμάτων να γίνεται υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κρυπτοστοιχεία θα οφείλουν να ενημερώνουν καλύτεροι τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις. Οι κανόνες θέλουν επίσης να διασφαλίσουν χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω της ρύθμισης των δημόσιων προσφορών των κρυπτοστοιχείων, ενώ άλλα μέτρα στοχεύουν να αντιμετωπίσουν την χειραγώγηση της αγοράς, το ξέπλυμα χρημάτων, την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Τον περασμένο Μάρτιο οι ευρωβουλευτές αναθεώρησαν και τροποποίησαν την πρόταση της Επιτροπής, αποφασίζοντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο ως προς την τελική μορφή των κανόνων. Αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε., οι τελικοί κανόνες θα χρειαστεί να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.