Revolut: Πιο επιθετικά στον κόσμο των crypto μέσω Κύπρου

Με άρωμα... από Κύπρο η Revolut μπαίνει ακόμη πιο επιθετικά στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αφού πλέον- μετά και από το «okay» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου-θα μπορεί να διευρύνει τις υπηρεσίες της πλατφόρμας σε περίπου 17 εκατομμύρια χρήστες.

Το ερώτημα που παραμένει και θα απαντηθεί μελλοντικά έγκειται στο ποια ειναι τα σχέδια της τελικά και προς τα πού θα κινηθεί η εταιρεία, δεδομένου του μεγάλου ανταγωνισμού, τόσο μεταξύ fintech και neobanking εταιρειών όσο και της σχετικά εύθραυστης φύσης των κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε εδώ: Δημιουργεί νέο ευρωπαϊκό κόμβο crypto στην Κύπρο η Revolut

Όπως έγινε γνωστό, πλέον με την σφραγίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η Revolut θα έχει το δικαίωμα να προσφέρει περαιτέρω υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), δηλαδή στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Διαβάστε ακόμα: 

Αίμιλη Πίσση: Πώς προχωρά το πλάνο μετασχηματισμού της Ελληνικής 

Τι αλλάζει και τι πρέπει να ξέρετε για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τέτοιου είδους αποφάσεις, υπάρχει έμμεσος θετικός αντίκτυπος για την Κύπρο. Εταιρείες του βεληνεκούς της Revolut που θέλουν να δραστηριοποιηθούν εντός της Ε.Ε., και όπως επιβάλλεται πρέπει να ελέγχονται, τα καταφέρνουν μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου λόγω των άμεσων, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρών διαδικασιών της για την απόκτηση των απαραίτητων αδειών.

Αποτέλεσμα, η Κύπρος να προσθέτει αρκετούς βαθμούς στη φήμη της μεταξύ των εταιρειών fintech, αλλά και να παίζει σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα των crypto, του blockchain και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΚΚ, η εξουσιοδότηση αφορά τις εξής υπηρεσίες σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία:

  • Ανταλλαγή μεταξύ κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων και παραστατικών νομισμάτων.         
  • Ανταλλαγή μεταξύ κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων.        
  • Διαχείριση, μεταβίβαση, μεταφορά, διακράτηση, ή /και φύλαξη, συμπεριλαμβανομένης και της θεματοφυλακής, κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων ή κρυπτογραφικών κλειδιών ή μέσων που επιτρέπουν άσκηση ελέγχου σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία.

Επίσης, αφορά και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία:

  • Λήψη και διαβίβαση εντολών.
  • Εκτέλεση εντολών για λογαριασμό πελατών.
  • Λειτουργία πολυμερούς συστήματος στο οποίο πλείονα ενδιαφερόμενα πρόσωπα για αγορά και πώληση κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων δύνανται να αλληλοεπιδρούν κατά τρόπο που καταλήγει σε συναλλαγή.

Όπως ανέφεραν ξένα δημοσιεύματα, η πλατφόρμα neobanking δημιουργεί τον ευρωπαϊκό της κόμβο, καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανονιστικοί κανόνες κρυπτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, MiCA, αλλά συνεχίζει να επιδιώκει άδεια από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποντάρει στα crypto

Η νέα οντότητα θα επιτρέψει στη Revolut να συνεχίσει να προσφέρει στους 17 εκατομμύρια πελάτες της με βάση τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, υπηρεσίες που σχετίζονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Σε δηλώσεις του, εκπρόσωπος της πλατφόρμας χαιρέτησε τον κανονισμό της Ε.Ε. και πρόσθεσε πως «ασπαζόμαστε ολόψυχα τη σαφή πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποστηρίξει την καινοτομία, ενώ απαιτούνται ισχυρά μέτρα προστασίας των πελατών για την αποτροπή κάθε είδους κατάχρησης της αγοράς».

Όπως είπε, «κατά τη δημιουργία ενός κόμβου για δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων στην Ε.Ε., αναγνωρίζουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CYSEC) έχει εις βάθος γνώση των crypto και των προσπαθειών της να είναι ηγέτης στη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων».

Η fintech εταιρεία, της οποίας η αξία υπολογίζεται στα 33 δισ. δολάρια, βρίσκεται ήδη στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων και είναι εμφανές ότι θέλει να επενδύσει περισσότερα. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις σε ξένα μέσα, από άτομα που βρίσκονταν κοντά στους σχεδιασμούς της πλατφόρμας, όπου έκαναν λόγο για την δημιουργία ενός νομίσματος, παρόμοιου τύπου όπως το BNB της Binance για τους χρήστες της Revolut.

Επίσημα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν έγιναν οι δηλώσεις, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, όμως δεν είναι καθόλου απίθανο. Μία τέτοια κίνηση θα έβαζε την εταιρεία σε πολύ ξεχωριστή κατηγορία και πολύ πιο μπροστά από άλλους μεγάλους παίκτες.

Με €11.50 στο πορτοφόλι

Ενδεικτικό της μεγάλης ανταπόκρισης των χρηστών της Revolut όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα είναι και τα αποτελέσματα του προγράμματος «Learn & Earn». Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, πέραν του ενός εκατομμυρίου χρήστες της έχουν ολοκληρώσει τα ειδικά μαθήματα που προσφέρονται μέσω της εφαρμογής μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Πρόκειται για μικρά μαθήματα, σχεδιασμένα να πληροφορούν και να βοηθούν τους χρήστες σχετικά με ζητήματα και τη φύση των κρυπτονομισμάτων, της τεχνολογίας blockchain, αλλά και να γνωρίσουν διάφορα crypto.

«Το "Learn & Earn" θα βοηθήσει τους χρήστες να κατανοήσουν καλύτερα τις τάσεις, τους κινδύνους και τις πιθανές ευκαιρίες που σχετίζονται με το Crypto», δήλωνε ο Emil Urmanshin, γενικός διευθυντής crypto της Revolut κατά την έναρξη του προγράμματος.

Με την ολοκλήρωση των πεντάλεπτων μαθημάτων, οι χρήστες κερδίζουν ένα μικρό ποσό σε Polkadot, το οποίο ανέρχεται γύρω στα $15 δολάρια ή €11.50 και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν.

Υπάρχει πλάνο

Η απόφαση της Revolut να προσφέρει μαθήματα crypto δεν είναι τυχαία, καθώς η εταιρεία δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και άλλους τομείς όπως τα NFT's και DeFi, αλλά έχει δημιουργήσει επίσης γερή βάση πελατών που αναζητούν τέτοιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ετήσιοι αριθμοί από τον Ιούλιο του 2022 δείχνουν τον αριθμό των συναλλαγών που σχετίζονται με crypto να έχει αυξηθεί κατά 20%.

Τον περασμένο μήνα, η Revolut έχει διπλασιάσει τη δέσμευσή της να προσφέρει προϊόντα κρυπτογράφησης στη μεγάλη πελατειακή βάση των 20 εκατομμυρίων. Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες ανακοίνωσε την κυκλοφορία 22 νέων κρυπτονομισμάτων που είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον ΕΟΧ, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων για αγορά σε πολύ περισσότερα από 40.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Revolut ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αυξήσει το προσωπικό κρυπτογράφησης κατά 20%, προσθέτοντας στις 43 προσλήψεις που σχετίζονται με κρυπτογράφηση που ενσωματώθηκαν μόνο το 2022.

«Βλέπουμε τα cryptocurrencies ως ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι και παραμένουμε ανοδικοί στη βιομηχανία των crypto», δήλωσε ο Emil Urmanshin, γενικός διευθυντής κρυπτογράφησης στη Revolut.

Αυτό που μένει λοιπόν, μετά και την εξασφάλιση της άδειας από την ΕΚΚ, είναι να αποσαφινηστεί ποια τα σχέδια της πλατφόρμας για τον κόσμο των crypto και ποιες νέες υπηρεσίες και τρόπους συναλλαγών θα φέρει. Διότι ένα από τα κυριότερα «εργαλεία» που αναζητούν οι χρήστες της πλατφόρμας που αφορούν τη χρήση και συναλλαγή κρυπτονομισμάτων είναι να μπορούν να μεταφέρουν κάποιο crypto εκτός της πλατφόρμας σε ανάλογο digital wallet.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP