Changpeng Zhao: Τα μεγάλα σχέδια της Binance για την Κύπρο

Μεγάλα σχέδια για την Κύπρο φαίνεται πως έχει ο Changpeng Zhao ή αλλιώς, όπως είναι γνωστός CZ, ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους της βιομηχανίας των crypto assets και CEO της πλατφόρμας Binance, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας. Η επίσκεψή του έρχεται λίγο καιρό μετά την αδειοδότηση της Binance από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιτρέποντάς της να προσφέρει της υπηρεσίες της εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Συζητώντας μαζί με τον CEO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αντώνης Πολεμίτη, ο CZ αναφέρθηκε στην παγκόσμια παρουσία της Binance και γιατί βρέθηκε στην Κύπρο. «Τα μεγάλα μας γραφεία είναι στο Ντουμπάι και στο Παρίσι, σύντομα θα έχουμε γραφεία και στην Κύπρο. Πρέπει να έχουμε παρουσία εδώ και θα έχουμε μία μεγάλη ομάδα. Λάβαμε την άδεια πριν από λίγο καιρό και αυτός είναι ο κύριος λόγος της επίσκεψης μου, θέλω θα επισκέπτομαι τα μέρη που δραστηριοποιείται η crypto-οικογένεια μας», είπε. 

Διαβάστε ακόμα:

Ο κ. Πολεμίτης, ο οποίος κατά την εναρκτήρια του ομιλία ανέλυσε το όραμα του Πανεπιστημίου και τι οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν τις τεχνολογίες blockchain και των crypto assets, συντονίζοντας τη συζήτηση έθεσε ερωτήματα στον ισχυρό άνδρα της Binance.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απέχει η πολύ πρόσφατη υπόθεση της FTX. Ο κ. Πολεμίτης, θέτοντας το ερώτημα γιατί καταλήγουμε σε τέτοιες απάτες, σημείωσε ότι θυμίζει την παλαιότερη περίπτωση της πτώχευσης Mt. Gox. Για να διερωτηθεί στη συνέχεια ως προς το ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς των cryptocurrencies.

«Θεωρώ συμβαίνουν αυτά επειδή είμαστε ακόμη πολύ νωρίς στη βιομηχανία. Θυμάμαι την Mt. Gox, έχω ακόμη λίγα λεφτά εκεί κολλημένα (γέλια). Τότε η Mt. Gox ήταν πολύ μεγαλύτερη σε παρουσία από ότι η FTX σήμερα στην βιομηχανία, αλλά η αγορά ήταν μικρότερη και πολύ πιο ευάλωτη. Επιβιώσαμε όμως», είπε ο CZ. Όπως εξήγησε, τότε δεν υπήρχαν πολλές νομοθεσίες ή κανονισμοί από τις αρχές, και σε κάθε περίπτωση όπου κάτι συνέβαινε, οι νομοθέτες κοίταζαν και ένα νέο κομμάτι της βιομηχανίας.

«Οπότε τώρα με την FTX αναμένω ότι οι ρυθμιστές θα εξετάσουν θέματα όπως αυτά της προστασίας των crypto assets», τόνισε και πρόσθεσε: «Όσο ώριμη κι αν είναι η αγορά, δεν μπορείς να αποτρέψεις κάποιους να λειτουργούν με δόλιο τρόπο». Ο CZ θεωρεί ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις βοηθούν και αποτρέπουν τους «κακούς παίκτες» της βιομηχανίας να δράσουν, αλλά πάντα θα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

Η διαφορά με την… παράδοση

Ο CZ μίλησε για την πορεία του και την ενασχόλησή του με τις startups και την επιχειρηματικότητα, αλλά κυρίως για την πορεία της Binance. «Μας πήρε αρκετά χρόνια για να το πετύχουμε. Ήμασταν πολύ τυχεροί το 2017 γιατί έγινε μία στροφή στην αγορά. Από coin industry, πήγαμε σε ICO industry. Ο καθένας μπορούσε να εκδώσει το δικό του νόμισμα, χάρης στο Ethereum. Οι πλατφόρμες ανταλλακτηρίων ήταν περισσότερο για το Bitcoin», ανέφερε.

Όπως είπε, αυτό που έδωσε ώθηση στην Binance ήταν ότι επικεντρώθηκαν στο να συμπεριλάβουν τα νέα κρυπτονομίσματα, αλλά πρωτίστως στο πώς να προστατευτούν οι χρήστες της πλατφόρμας.

«Θεωρώ ότι οι πλατφόρμες crypto exchange είναι πολύ πιο προηγμένες από τα παραδοσιακά ανταλλακτήρια νομισμάτων. Κυρίως από πλευράς τεχνολογίας και ασφάλειας. Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές. Στο χρηματιστήριο για παράδειγμα, μπορείς να αγοράσεις μετοχές όταν είναι ανοικτό και όταν κλείνει μπορούν να γίνουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές στις πλατφόρμες. Στα crypto η πλατφόρμα τρέχει 24/7. Οπότε όλες οι αναβαθμίσεις γίνονται την ίδια στιγμή», επισήμανε.

Ψηλά η ασφάλεια

Από πλευράς ασφάλειας εξήγησε ότι τα παραδοσιακά χρηματιστήρια δεν κρατούν κάπου λεφτά, και σε περίπτωση παραβίασης από χάκερς, απλά σταματούν το σύστημα. «Στις πλατφόρμες crypto exchange, οι χάκερς πληρώνονται δισεκατομμύρια. Οπότε η ασφάλεια πρέπει και επιβάλλεται να είναι η πρώτη προτεραιότητα», τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι crypto exchange πλατφόρμες ουσιαστικά έχουν άμεσους καταναλωτές».

Μίλησε ακόμη για την αμεσότητα των συναλλαγών που γίνονται σε πλατφόρμες όπως της Binance, παρομοιάζοντας με άλλου είδους πλατφόρμες, όπως της Google ή του Twitter όπου εκατομμύρια χρήστες απ' όλο τον κόσμο ταυτόχρονα δίνουν εντολές και πρέπει να γίνει επεξεργασία.

«Αν κάνεις ένα tweet και ο φίλος σου αργήσει να το δει 30 δευτερόλεπτα δεν θα παραπονεθείς. Αν κάνεις όμως μία εντολή αγοράς και δεν γίνει σε τρία δευτερόλεπτα, και η τιμή αλλάξει τότε θα παραπονεθείς. Οπότε έπρεπε να λύσουμε σημαντικά προβλήματα του διαδικτύου», εξήγησε και σχολίασε ότι τα παραδοσιακά χρηματιστήρια δεν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις.

Αναφέρθηκε επίσης και στον κανονισμό που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αγορές κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων (Markets in cryptο assets, MiCA), τον οποίο θεωρεί ως αρκετά καλό και πολύ περιεκτικό. Μίλησε ακόμη για τις Κεντρικές Τράπεζες Ψηφιακών Νομισμάτων (Central bank digital currency-CBDC), οι οποίες για τη βιομηχανία δυνητικά έχουν θετικά και αρνητικά. «Πιστεύω όμως ότι ως βιομηχανία θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και οι CBDC είναι ένα είδος καινοτομίας. Πολλοί τις απεχθάνονται, αλλά πρέπει να κλείσουμε το χάσμα», τόνισε.

Για το μέλλον είπε ότι όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα και είναι δύσκολο να προβλέψουμε το τι θα γίνει σε δέκα χρόνια. «Η γενική κατεύθυνση ωστόσο είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορείς να αποτρέψεις την τεχνολογική καινοτομία. Μπορείς να ‘κλείσεις’ το Bitcoin, μπορείς να ‘κλείσεις’ το ίντερνετ, αλλά θα υπάρξουν άλλα πράγματα. Επειδή τώρα ξέρουμε πως να φτιάξουμε ένα διαδίκτυο. Όταν μία έννοια υπάρχει στο μυαλό εκατομμυρίων δεν μπορείς να το διαγράψεις», κατέληξε.

Δείτε τη συζήτηση εδώ: 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια