Η συνεργασία της AmaDema με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και η τεχνολογία NanoWeld®

Κύρια δραστηριότητα της AmaDema είναι η παραγωγή προηγμένων σύνθετων υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται σε μία πληθώρα εφαρμογών όπως οι τομείς της διαστημικής τεχνολογίας, της ενέργειας, των δομικών κατασκευών, της αεροναυπηγικής, ναυτιλίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της άμυνας και του αθλητικού εξοπλισμού. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τον δρ Βασίλη Δρακονάκη, την δρ Κατερίνα Σοφοκλέους και τον Εύελθων Ιακωβίδη και σήμερα εργοδοτεί 11 άτομα προσωπικό.

«Η AmaDema ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 με σκοπό να ενισχύσει την βιομηχανική δραστηριότητα της Κύπρου και να τοποθετήσει την χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της βιομηχανίας των προηγμένων σύνθετων υλικών».

Ο CEO της AmaDema, δρ Βασίλης Δρακονάκης, και η δρ Κατερίνα Σοφοκλέους, COO, σε συνέντευξή τους στο InBusinessNews παρουσιάζουν τις κύριες δραστηριότητες της εταιρείας.

Πότε ιδρύθηκε η AmaDema και ποιες οι δραστηριότητές της;
Βασίλης Δρακονάκης:
 Η AmaDema ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 με σκοπό να ενισχύσει την βιομηχανική δραστηριότητα της Κύπρου και να τοποθετήσει την χώρα στο παγκόσμιο χάρτη της βιομηχανίας των προηγμένων σύνθετων υλικών. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης τεχνικών υφασμάτων και στην παραγωγή σύνθετων κατασκευών με τη χρήση προηγμένων υλικών για διάφορες εφαρμογές. Τα μεταποιημένα υφάσματα που αναπτύσσει η AmaDema χρησιμοποιούνται σε κατασκευές από σύνθετα υλικά, καθιστώντας τις κατασκευές μέχρι και 200% πιο ανθεκτικές, καθώς και μέχρι 30% πιο ελαφριές σε σύγκριση με τις κατασκευές που χρησιμοποιούν ευρέως διαθέσιμα σύνθετα ή απλά υλικά. Τα εν λόγω υλικά μπορούν να αντικαταστήσουν και / ή να ενισχύσουν υφιστάμενες κατασκευές και υλικά που χρησιμοποιούνται σε μία πληθώρα εφαρμογών όπως οι τομείς της διαστημικής τεχνολογίας, της ενέργειας, των δομικών κατασκευών, της αεροναυπηγικής, ναυτιλίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της άμυνας και του αθλητικού εξοπλισμού.

Η τεχνολογία NanoWeld® που έχει αναπτύξει η AmaDema είναι εμπνευσμένη από τη φύση και συγκεκριμένα βασισμένη στην κλιμακωτή δομή που συναντάται σε δομές όπως αυτή του φτερού. Μέσω της δομής αυτής που δημιουργείται από στρώση σε στρώση, δημιουργεί επιπλέον συνδέσμους μεταφοράς μηχανικών φορτίων με αποτέλεσμα να ενισχύει τις αντοχές των πολύστρωτων σύνθετων υλικών. Η τεχνολογία NanoWeld® έχει κατοχυρωθεί με παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, καθώς και με την εγγραφή εμπορικού σήματος σε Ευρώπη και Αμερική.

Η AmaDema δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης έξυπνων και πολυ-λειτουργικών τεχνικών υφασμάτων τόσο για εφαρμογές στα σύνθετα υλικά, όσο και για εφαρμογές σε ειδικό ρουχισμό, φίλτρα αέρα, καυσίμου και νερού, καθώς και στη δημιουργία πακέτων (packaging) για ηλεκτρονικές συσκευές και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Στόχος της εταιρείας είναι η επαλήθευση και οι δοκιμές των νέων τεχνολογιών, ώστε να μπορέσουν να βγουν στην αγορά.

Κατερίνα Σοφοκλέους: Επιπρόσθετα, κύριο μέλημα της εταιρείας είναι η αύξηση και μεγιστοποίηση της παραγωγής μεταποίησης τεχνικών υφασμάτων με όλες τις διαφορετικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται, αλλά κυρίως με την μαζική παραγωγή της τεχνολογίας NanoWeld®, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος των τεχνολογιών της AmaDema στην ευρύτερη βιομηχανία των συνθέτων υλικών. Μια βιομηχανικής κλίμακας πιλοτική γραμμή παραγωγής έχει ήδη σχεδιαστεί και εγκατασταθεί στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις της AmaDema, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων παραγωγής και την εμπορικοποίηση της τεχνολογίας.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτείνονται και στην παραγωγή συνθέτων υλικών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των εφαρμογών των πελατών της. Η AmaDema παρέχει την δυνατότητα σχεδιασμού, ανάλυσης, κατασκευής πρωτοτύπων, χαρακτηρισμού και παραγωγής προϊόντων βασισμένων στα σύνθετα υλικά με απλές ή περίπλοκες γεωμετρίες και με τη χρήση ενισχυμένων ή μη τεχνικών υφασμάτων για την βελτιστοποίηση μηχανικών και μη ιδιοτήτων.

 

Σε ποιους απευθύνεστε; Ποιοι είναι οι πελάτες σας;
ΒΔ: Η AmaDema απεθύνεται σε κατασκευαστες τεχνίκων υφασμάτων, κατασκευαστες συνθέτων υλικών και εταιρείες συναρμολόγησης ολοκληρωμένων προϊόντων. 

Αυτή την στιγμή η AmaDema έχει πελάτες από Κύπρο, Πολωνία, Ουγγαρία, Ολανδία, Ισραήλ και Ιαπωνία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως της τηλεπικοινωνίας, άμυνας, κατασκευής και αεροπλοΐας. Πολύ σημαντική είναι η συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για τη χρήση της τεχνολογίας NanoWeld® σε εφαρμογές στον τομέα του διαστήματος.


Ποιες είναι σήμερα οι προκλήσεις για τον τομέα σας και την επιχείρησή σας;
ΚΣ: Μία πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζει η AmaDema είναι το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει παράδοση στις κατασκευαστικές και μεταποιητικές διεργασίες στα σύνθετα υλικά σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ευρώπη, μας οδηγεί σε μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσουμε ενδεχόμενους πελάτες από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα σε σύγκριση πάντα με τους ανταγωνιστές μας εκτός Κύπρου.

Επιπλέον, η εφαρμογή της τεχνολογίας που έχουμε αναπτύξει για την βελτίωση των ιδιοτήτων του τελικού προϊόντος γίνεται σε πρώτα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας με αποτέλεσμα οι άμεσοι πελάτες (κατασκευαστες τεχνίκων υφασμάτων) να μη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής ότι παράγουν το διαθέτουν στην αγορά. Η πρόκληση σε σχέση με αυτό ήταν:

  • να αντιληφθούμε ότι τη ζήτηση τη δημιουργούν οι εταιρείες κατασκευής ολοκληρωμένων προϊόντων
  • να φτιάξουμε μία καταρτισμένη ομάδα για την κατασκευή εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά
  • και να απευθυνθούμε σε εταιρείες συναρμολόγησης ολοκληρωμένων προϊόντων που χρησιμοποιούν τη δική μας τεχνολογία με στόχο τη δημιουργία ζήτησης.

Οι εταιρείες κατασκευής ολοκληρωμένων προϊόντων βλέπουν άμεσα τα οφέλη της τεχνολογίας NanoWeld, η οποία κάνει τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά. Έτσι το 2019, ξεκινήσαμε πωλήσεις.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας σας;
ΒΔ: Τα άμεσα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας είναι η ολοκλήρωση της βιομηχανικής πιλοτικής φάσης και η πλήρης διάθεση του παραγώμενου υλικού στην αγορά. Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο η δυνατότητα παραγωγής NanoWeld® για την AmaDema ήταν στα 3000 τρέχοντα μέτρα, ενώ σήμερα στην πιλοτική φάση η δυνατότητα αυτή αγγίζει τα 50000 τρέχοντα μέτρα. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πλήρης βιομηχανική γραμμή με δυνατότητα παραγωγής 300000 μέτρων. Τέλος, μετά τη διάθεση και αυτών των μέτρων στην αγορά ανά χρόνο, η δημιουργία παράλληλων γραμμών και το επιχειρηματικό μοντέλο αδειοδότησης (licensing) αναμένεται να εκτοξεύσουν την πορεία της AmaDema.

Πώς καταφέρατε να οδηγήσετε τις δραστηριότητες της AmaDema στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα;
ΒΔ: Η AmaDema για να μπορέσει να οδηγήσει τις δραστηριότητές της στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή στόχευσε στην κάλυψη των αναγκών σε διάφορα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας των συνθέτων υλικών. Παρόλο που η τεχνολογία που έχει αναπτύξει εφαρμόζεται στα πρώτα επίπεδα της αλυσίδας, η εταιρεία στόχευσε και στην κάλυψη αναγκών των παροχέων ολοκληρωμένων λύσεων, οι οποίοι βρίσκονται προς το τέλος της αλυσίδας και πριν τον τελικό χρήστη. Οι πάροχοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη από την τεχνολογία NanoWeld για να κάνουν τα προϊόντα και τις λύσεις τους πιο ανταγωνιστικές.  

Στο πλαίσιο αυτό, η AmaDema συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις ενημερώνoντας όλο το φάσμα των πελατών της για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και γενικότερα τις δυνατότητες της εταιρείας. Από το 2016 και κάθε χρόνο, η εταιρία παίρνει μέρος στην JEC World Exhibition στο Παρίσι, την μεγαλύτερη έκθεση στο κόσμο για τα σύνθετα υλικά. Το 2020 θα λάμβανε μέρος για πρώτη φορα με δικό της περίπτερο, αλλα λόγω της πανδημιαs η έκθεση αναβλήθηκε για τον Μάρτη του 2022.

Μερικές άλλες εκθέσεις τις οποίες πήρε μερος η εταιρεία είναι και η Composites Europe στην Γερμανία, η Advanced Engineering στην Αγγλία και η DEFEA Exhibition που έγινε τον περασμένο Ιούλιο (07/2021) όπου πήρε μέρος στο Κυπριακό περίπτερο ύπο την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας.

Πόσο σημαντικός είναι, κατά τη γνώμη σας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός για μια μικρομεσαία επιχείρηση;
ΚΣ: Ένας απο τους βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη μιας μικρομεσαίας επιχείρησεις είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η AmaDema δεν μετασχηματίζεται ψηφιακά, αλλά αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας ψηφιακές λύσεις σε διάφορα επίπεδα όπως:

Τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών για τον σχεδιασμό κατασκευών, την ανάλυση κατασκευών, την καταγραφή εμπορευμάτων, την απόκτηση δεδομένων από μεθόδους χαρακτηρισμού ποιοτικού ελέγχου, την αξιολόγηση των δεδομένων από δοκιμές και άλλα.

Τη χρήση καινοτόμων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για τον βέλτιστο έλεγχο θερμο-μηχανικών διεργασιών.

Τη χρήση cloud για την ασφαλή φύλαξη δεδομένων σχετικών με την παραγωγή, καθώς και για την φύλαξη και μεταφορά δεδομένων εντός κι εκτός της εταιρείας.

Τέλος, ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως ένα βασικό εργαλείο για την διαφήμηση της εταιρείας, των επιτευμάτων της και των προιόντων της.

 

Συνεργάτες/Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Νέα συνέταιρος της Harris Kyriakides η Γεωργία Αθανασίου
Π. Αναστασίου: Ευκαιρίες για ΜμΕ μέσω της 4η Βιομηχανικής Επανάστασης
Έρευνα: Αποτελεσματική πολιτική ανταγωνισμού-Τι προσδοκούν οι ΜμΕ
Αναγκαία για τη δικαιοσύνη η επιστράτευση της τεχνολογίας
Aeoliki: Η εταιρεία πίσω από την περιβαλλοντική μελέτη του EastMed
Το μέλλον της εργασίας είναι υβριδικό
Η ευκαιρία του ψηφιακού μετασχηματισμού
Epic Business, ένα πραγματικό στήριγμα για τις επιχειρήσεις