Π. Αναστασίου: Ευκαιρίες για ΜμΕ μέσω της 4η Βιομηχανικής Επανάστασης

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) ξεπερνούν το 99% του συνόλου των κυπριακών επιχειρήσεων και εργοδοτούν σχεδόν το 85% του συνόλου των εργαζομένων.

Τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κυπριακή οικονομία, τη σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομία αλλά και τις προκλήσεις του σήμερα, αναφέρει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Παρασκευάς Αναστασίου.

Μιλώντας για την ψηφιακή μετάβαση, ο κ. Αναστασίου υπογραμμίζει ότι, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, έτσι και η Κύπρος βαδίζει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

«Μέσα στα πλαίσια αυτά έχει αυξηθεί ραγδαία η αξιοποίηση της τεχνολογίας με σκοπό την ψηφιοποίηση λειτουργιών, την επίσπευση χρονοβόρων διαδικασιών και την επίλυση προβλημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης καινοτομίας είναι εντυπωσιακά, αφού η τεχνολογία επιτρέπει πλέον ΜμΕ να αναπτυχθούν και να επεκταθούν ακόμα και πέρα από τα σύνορα της Κύπρου» επισημαίνει.

Ακολουθεί ο ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Παρασκευά Αναστασίου

Ποιος ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην κυπριακή οικονομία;

Κάθε φορά που αναφερόμαστε στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) συνηθίζουμε να τις χαρακτηρίζουμε ως τη «ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας». Δεν θα προσπαθήσω να πρωτοτυπήσω, αφού με ποσοστό που ξεπερνά το 99% του συνόλου των κυπριακών επιχειρήσεων δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψει κανείς τον ρόλο που διαδραματίζουν στην κυπριακή οικονομία. Οι ΜμΕ εργοδοτούν σχεδόν το 85% του συνόλου των εργαζομένων στον τόπο μας, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος και την επίδραση που έχουν σε ολόκληρη την κοινωνία του νησιού μας.

Οι ΜμΕ καλύπτουν όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, είτε είναι βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα, παροχείς επαγγελματικών υπηρεσιών, οικογενειακές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ. Κάποιες από αυτές κατορθώνουν να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερα μεγέθη και κάποιες αποκτούν προοπτικές για επέκταση των εργασιών τους και στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο όμως για αυτές, είναι να διατηρούν τη βιωσιμότητα τους μέσα σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον με ανταγωνισμό που θα τις βοηθά να βελτιώνονται συνεχώς.

Βαδίζοντας στην 4η βιομηχανική επανάσταση…

Μπορεί η τεχνολογία να αποτελέσει «κλειδί» για τις ΜμΕ ώστε να καινοτομήσουν και να αναδείξουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα;

Η καινοτομία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» των σύγχρονων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εδώ και αρκετά χρόνια είχε διακρίνει την ανάγκη για ενσωμάτωση της καινοτομίας στο επιχειρείν και ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση και καλλιέργεια της κουλτούρας καινοτομίας εντός των επιχειρήσεων, όπως ήταν η δημιουργία του Διαγωνισμού Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ, ενός θεσμού που φέτος συμπληρώνει δεκαέξι χρόνια συνεχούς επιτυχημένης παρουσίας.

Σήμερα, βλέπουμε με ικανοποίηση όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομούν με σκοπό να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα τους, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις το «όχημα» προς την καινοτομία δεν είναι άλλο από την τεχνολογία.

Όπως ο υπόλοιπος κόσμος, έτσι και η Κύπρος βαδίζει στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης η οποία έχει χαρακτηριστεί και σαν η 4η Βιομηχανική Επανάσταση Industry 4.0). Μέσα στα πλαίσια αυτά έχει αυξηθεί ραγδαία η αξιοποίηση της τεχνολογίας με σκοπό την ψηφιοποίηση λειτουργιών, την επίσπευση χρονοβόρων διαδικασιών και την επίλυση προβλημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης καινοτομίας είναι εντυπωσιακά, αφού η τεχνολογία επιτρέπει πλέον στις ΜμΕ να αναπτυχθούν και να επεκταθούν ακόμα και πέρα από τα σύνορα της Κύπρου.

«Παραδοσιακός» ο Κύπριος επιχειρηματίας

Θεωρείτε ότι οι ΜμΕ εναρμονίζονται στα νέα τεχνολογικά δεδομένα τους προς όφελος των ιδίων αλλά και των πελατών τους;

Ο Κύπριος επιχειρηματίας χαρακτηρίζεται ως «παραδοσιακός» αφού δεν αλλάζει εύκολα τις συνήθειες του. Όμως η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις σε μια απότομη ψηφιακή μετάβαση που ίσως να ήταν και αναγκαία. Το σοκ του Covid-19 επέφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την εξοικείωση των επιχειρήσεων με την τηλεργασία, στροφή των στελεχών στις τηλεδιασκέψεις και αύξηση στην χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η πανδημία αποτέλεσε ουσιαστικά την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού για πολλές ΜμΕ και παρόλο που τα περιοριστικά μέτρα έχουν πλέον αρθεί, οι επιχειρήσεις μας επενδύουν πλέον στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αυτό αποβαίνει προς όφελος και των συνεργατών αλλά και των πελατών τους.

Κονδύλι €10 εκατ.για ΜμΕ

Χαρακτηριστικό είναι και το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσίασε φέτος το Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που προκήρυξε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το φετινό Σχέδιο παρείχε κονδύλι ύψους €10 εκατ. καλύπτοντας ποσοστό 50% της κάθε επένδυσης. Το αυξημένο ενδιαφέρον από τις ΜμΕ είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση του κονδυλίου σε λίγες μόνο ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας συμμετοχής. Το γεγονός αυτό, οδήγησε το Υπουργείο σε επίσπευση της επόμενης πρόσκλησης του Σχεδίου η οποία προγραμματίζεται πλέον για τον προσεχή Ιανουάριο. Προτρέπουμε όλες τις ΜμΕ που ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους υποδομές, όπως αρχίσουν έγκαιρα τον προγραμματισμό τους γιατί αναμένεται και πάλι έντονος ανταγωνισμός.

Χαμηλά η Κύπρος στην ψηφιακή οικονομία

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη της Κύπρου στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το έτος 2022, η χώρα μας εξακολουθεί να  βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού κατατάσσεται 20ή μεταξύ των 27 κρατών μελών. Εντούτοις καταγράφουμε στα θετικά το γεγονός ότι ποσοστό 66% των κυπριακών Μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και έχουν βασικό τουλάχιστον επίπεδο ψηφιακής έντασης, υπερβαίνοντας κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο της ΕΕ (55%).

Η τεχνολογία μετριάζει τις προκλήσεις του σήμερα

Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός ταλανίζουν τις επιχειρήσεις. Μπορεί η τεχνολογία να σταθεί σύμμαχος των ΜμΕ για αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους με το οποίο είναι αντιμέτωπες;

Το θέμα του πληθωρισμού άρχισε να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία από το β’ εξάμηνο του 2021 και προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες όπως η πανδημία, η μείωση βιομηχανικής παραγωγής, η μειωμένη παροχή εμπορευματοκιβωτίων και η αύξηση στο εξαγωγικό κόστος. Στη συνέχεια ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος προκάλεσε μια νέα ενεργειακή κρίση που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Η μείωση στην παροχή καυσίμων και η αύξηση στην τιμή τους δημιούργησε συνθήκες πρωτόγνωρες ιδιαίτερα για την Ευρώπη με αποτέλεσμα την αλυσιδωτή αύξηση στις τιμές όλων των καταναλωτικών αγαθών. Επίσης, δεν έχει αποτραπεί πλήρως ούτε το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης ως απότοκο της μειωμένης εξαγωγής σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία.

Η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και η ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών από τις ΜμΕ σίγουρα μπορεί να μετριάσει κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Η τεχνολογία βοήθησε αρκετές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία και τις τηλεδιασκέψεις μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και εκμετάλλευσης των ΑΠΕ. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να επέλθει μόνο με την επιστροφή σε συνθήκες παγκόσμιας ειρήνης και ηρεμίας, μακριά από απειλές, τελεσίγραφα, εμπάργκο και κυρώσεις.

Ποια η συμβολή της ΟΕΒ στις ΜμΕ;

Στα εξήντα δύο χρόνια παρουσίας στο κυπριακό επιχειρείν, η ΟΕΒ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την επιχειρηματική ανάπτυξη των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Παρόλο που δεν διαχωρίζουμε τα Μέλη της ΟΕΒ σε κατηγορίες, όπως είναι αναμενόμενο η μεγαλύτερη μερίδα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενώ στα πρώτα χρόνια ύπαρξης της η ΟΕΒ είχε σαν κυριότερο καθήκον την αντιπροσώπευση και νομική προστασία των επιχειρήσεων σε εργασιακά ζητήματα, με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε μια επιχειρηματική οργάνωση που προσαρμόζεται στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα, με πλήρη πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία, με διεθνή δικτύωση και στελεχωμένη από προσωπικό με μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία. Αυτό της επιτρέπει να παρέχει πολυσχιδείς υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να καταστεί ο βασικός σύμβουλός και υποστηρικτής των επιχειρήσεων.

Επίσης, η ΟΕΒ ανέπτυξε έντονη δράση μέσα από τις δραστηριότητες των εκατό και πλεόν επιχειρηματικών και επαγγελματικών συνδέσμων που βρίσκονται υπό την αιγίδα της. Μεταξύ άλλων, οι Συνδέσμοι-Μέλη της ΟΕΒ λαμβάνουν γραμματειακή υποστήριξη, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται συντονισμός στην αποτελεσματική αντιπροσώπευση τους σε σώματα, επιτροπές και συμβούλια με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία ωφέλιμων λύσεων που θα οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο, υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών