Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Έρευνα: Αποτελεσματική πολιτική ανταγωνισμού-Τι προσδοκούν οι ΜμΕ

Πόσο σημαντικό θεωρούν τον ανταγωνισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Κύπρου; Ποιες είναι οι προτεραιότητές τους και ποιες οι απόψεις τους σχετικά με τις πολιτικές ανταγωνισμού της Ε.Ε.;

Στα πιο πάνω ερωτήματα, απαντά η έρευνα που δημοσίευσε το ευρωβαρόμετρο, υπό τον τίτλο «Οι προσδοκίες των ΜμΕ για μια αποτελεσματική πολιτική ανταγωνισμού». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022 και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν επίσημα από την Ε.Ε. τον Οκτώβριο του 2022.

Τι έδειξε η έρευνα

Γενικότερα, το 56% των κυπριακών ΜμΕ θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός από τους άμεσους ανταγωνιστές τους αλλά και την ίδια την επιχείρησή τους είναι πάρα πολύ σημαντικός, ενώ το 29% πιστεύει ότι είναι αρκετά σημαντικός. Αντίθετα, το 5% δεν θεωρεί τον ανταγωνισμό και τόσο σημαντικό, ενώ το για το 10% δεν είναι καθόλου σημαντικός.

Σχετικά με τον ανταγωνισμό από τους πελάτες, το 51% των κυπριακών ΜμΕ θεωρεί ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός και το 32% αρκετά σημαντικός.

Επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, το 63% των κυπριακών ΜμΕ συμφωνεί απόλυτα και το 26% συμφωνεί στο ότι η ο ανταγωνισμός ενθαρρύνει την καινοτομία. Την ίδια ώρα, το 65% απόλυτα ότι ο ανταγωνισμός συμβάλλει στην παροχή περισσότερων αγαθώς και υπηρεσιών.

Συν τοις άλλοις, το 50% συμφωνεί απόλυτα και το 38% συμφωνεί, στο ότι ο ανταγωνισμός της Ε.Ε. βοηθά τις ΜμΕ να καταστούν πιο ανταγωνιστικές στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κανονισμοί και νόμοι για ψηφιακές αγορές

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, οι πλείστες ΜμΕ, επιθυμούν να παρέμβει το κράτος σε τομείς της αγοράς με προβλήματα συστημικού ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να επέλθει ρύθμιση που να αποτρέπει την αθέμιτη συμπεριφορά της αγοράς.

Ειδικότερα, στη δήλωση «Για τομείς της αγοράς με προβλήματα συστημικού ανταγωνισμού, ρύθμιση που αποτρέπει την αθέμιτη συμπεριφορά της αγοράς, όπως ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, είναι μια αποτελεσματική λύση», το 30% απάντησαν «συμφωνώ απόλυτα» και το 45% «συμφωνώ».

Τι ισχύει στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των ΜμΕ της Ε.Ε. πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός είναι σημαντικός, ενώ ταυτόχρονα, το 77% πιστεύουν το ίδιο και σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών.

Επιπρόσθετα, το 69% πιστεύει ότι ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός μεταξύ των κύριων πελατών του είναι σημαντικός.

Το 66% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι, για τους τομείς της αγοράς με συστημικά προβλήματα ανταγωνισμού, η ρύθμιση που εμποδίζει την αθέμιτη συμπεριφορά στην αγορά, όπως για παράδειγμα ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, είναι μια αποτελεσματική λύση.

Το 43% των ερωτηθέντων αντιμετώπισε πρόβλημα που προκαλείται από έλλειψη ανταγωνισμού κατά την άσκηση της επιχείρησής τους. Το πιο σύνηθες πρόβλημα, είναι οι υψηλές τιμές και οι προμηθευτές που μπορούν να επιβάλλουν αθέμιτους όρους πώλησης.

Το 89% των ΜμΕ επιβεβαίωσε ότι κατά την άποψή τους η πολιτική ανταγωνισμού ενθαρρύνει την καινοτομία. Επίσης, το 81% πιστεύει ότι ο ανταγωνισμός επιτρέπει καλύτερες τιμές και το 84% ότι προσφέρει περισσότερες επιλογές.

Το 73% των ΜμΕ θεωρεί ότι η Ε.Ε. βοηθά τις εταιρείες ως προς το να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις παγκόσμιες αγορές.

 

Δειτε Επισης

Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS
ΠΔΣ: Ανάληψη ουσιαστικών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς-Υπονομεύει το κράτος δικαίου
Η ετοιμότητα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
Cyprus Public Transport: Όλες οι σχολικές διαδρομές κανονικά από τη Δευτέρα
ΕΜΕΛ: Κανονικά από Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια
St Intertrust: Στήριγμα των επιχειρήσεων στην πορεία προς ανάπτυξή τους
Η Lidl Κύπρου στηρίζει την Κύπρο του μέλλοντος
Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Μνημόνιο συνεργασίας με Υπουργείο Άμυνας
Επιχειρηματική αποστολή και φόρουμ ΚΕΒΕ στην Αυστρία