Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS

Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση (προοπτική) κατατάσσει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, στην πρώτη του αξιολόγηση για την ελληνική τράπεζα.

Η αξιολόγηση BBB (χαμηλή) αντανακλά, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, την ηγετική θέση της Εθνικής Τράπεζας στη λιανική και εταιρική τραπεζική στην Ελλάδα, παρά τη βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης που ακολουθήθηκε για την τράπεζα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο DBRS σημειώνει, επίσης, τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειώσει η Εθνική Τράπεζα στην ενίσχυση του ισολογισμού της με τη μείωση του αποθέματος των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση των επιπέδων κάλυψης των ΜΕΔ.

Επιπλέον, η Morningstar DBRS λαμβάνει υπόψη της ότι η βασική δύναμη κερδοφορίας της τράπεζας έχει βελτιωθεί λόγω του υψηλότερου επιτοκιακού περιθωρίου, καθώς και της εξοικονόμησης κόστους και της συνολικής μείωσης του πιστωτικού κόστους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τράπεζα να συσσωρεύει βιώσιμα επίπεδα κεφαλαίων και ως αποτέλεσμα πιο ισχυρά αποθέματα ασφαλείας έναντι των εποπτικών απαιτήσεων, προσθέτει.

Οι σταθερές προοπτικές, σύμφωνα με τον DBRS, λαμβάνουν υπόψη ότι, ενώ το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να προσθέσει κινδύνους στην ποιότητα του ενεργητικού, οι ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κατά την άποψη του οίκου, καθώς και η αναμενόμενη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης που δημιούργησαν τα σχέδια που συνδέονται με τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του κινδύνου, θα συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στο προφίλ κινδύνου της Εθνικής Τράπεζας.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει ναυάγιο, υπάρχουν ευθύνες… Γιατί χρειάστηκε να παρέμβω για το τερματικό
Από «ανιαροί» λογιστές, πάροχοι κορυφαίας συμβουλευτικής υποστήριξης-Η αλλαγή ρόλου, ταυτότητας και κατεύθυνσης
ΕΒΕ Λεμεσού: Αφυπηρετεί ο επί 25 χρόνια γενικός διευθυντής, Χρήστος Αναστασιάδης
My Creative Ideas: Ολοκληρωτικές προσεγγίσεις στο σύγχρονο μάρκετινγκ
China Spice και Montparnasse ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Έγκωμη
Τα «απροσδόκητα κέρδη» των τραπεζών και μια προβληματική… εξίσωση από το ΑΚΕΛ
Από έργα υψηλών προσδοκιών για τον τόπο σε μεγάλους...πονοκεφάλους-Ψάχνει θεραπείες η Κυβέρνηση
Δίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό-Ουδέν ανακοινώσιμο
Κάζακς (ΕΚΤ): «Οχι» σε βιαστικές μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνη -«Να είμαστε προσεκτικοί»
Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου