ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

Ένας από τους πιο δημιουργικούς και πνευματικούς ανθρώπους στην ιστορία του τόπου, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σπυριδάκης είχε υπογράψει τον Νοέμβριο του 1969, ως Υπουργός Παιδείας της Κύπρου, την πρώτη διακρατική συμφωνία στη βάση της οποίας λειτούργησαν στον τόπο μας, ο ΟΠΑΠ (Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου) και το πρώτο του παιχνίδι, το αγαπημένο ΠΡΟ-ΠΟ. Ο Σπυριδάκης είχε συνοδεύσει την υπογραφή του και με την εξής δήλωση: «Η συμφωνία αποτελεί επιβεβαίωσιν του ανέκαθεν υφισταμένου και συνεχιζομένου ισχυρού δεσμού μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, που εκδηλούται διά των συνεχών ευεργεσιών της μητρός Πατρίδος προς την νήσον».

Η ιστορία επιβεβαίωσε τις επισημάνσεις του αφού, καταγράφοντας την πορεία του ΟΠΑΠ -στην όποια του μορφή, είτε ως Οργανισμού από το 1969, είτε ως Εταιρείας από το 2003- δεν μπορεί παρά να την κρίνει ως ευεργετική για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, διαχρονικά. Χαρακτηριζόμενος τότε σαν «ο αιμοδότης του κυπριακού αθλητισμού» ο ΟΠΑΠ με τα έσοδα από το ΠΡΟ-ΠΟ, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της αθλητικής υποδομής του τόπου, στήριξε σωματεία και αθλήματα μα προπαντός, κάλυπτε εξ ολοκλήρου σχεδόν τον προϋπολογισμό  του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), ο οποίος είχε συσταθεί επίσης το 1969!

Η αναστολή της λειτουργίας του ΠΡΟ-ΠΟ μετά την τραγωδία του 1974 σήμανε συναγερμό με την ίδια την Κυβέρνηση να προβαίνει σε διαβήματα στην Αθήνα ώστε να επιτευχθεί η επαναλειτουργία του το 1975. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των σχετικών θεμάτων στον Τύπο της εποχής που διαμήνυαν ότι: «Μόνη μας ελπίδα το ΠΡΟ-ΠΟ»! Κι ήταν όντως καθοριστική η συνεισφορά του ΟΠΑΠ στην ανοικοδόμηση του τόπου στους δύσκολους εκείνους καιρούς.  

ΠΕΝΤΕ ΤΟΜΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν και άλλα παιχνίδια (ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΠΡΟ-ΠΟΓΚΟΛ, ΕΞΤΡΑ 5, ΣΟΥΠΕΡ 3, ΤΖΟΚΕΡ και ΚΙΝΟ), τα οποία έδωσαν τη δυνατότητα μεγαλύτερης προσφοράς. Παρά το γεγονός ότι το 2003, με την υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας, ο ΟΠΑΠ Κύπρου μετεξελίχθηκε σε εταιρεία, συνέχισε με εντονότερο τρόπο να προσφέρει στον τόπο, κωδικοποιώντας την εταιρική κοινωνική δράση σε πέντε τομείς. Υγεία, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός και περιβάλλον. Δράση που ξεπερνά κατά πολύ την όποια θεσμική ή διαδικαστική υποχρέωση της εταιρείας, καθιστώντας την σαν τον πιο δυνατό και ειλικρινή σύμμαχο της κυπριακής κοινωνίας. Επιβεβαιωτική αυτής της δημιουργικής συμμαχίας ήταν και η δημόσια προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Απρίλιο του 2015, όπως η εταιρεία ΟΠΑΠ συνεχίσει την προσφορά της, ενισχύοντας ιδιαίτερα τους τομείς στους οποίους η πολιτεία χρειάζεται στήριξη.

Υγεία
Αξιολογώντας τις ανάγκες των ανθρώπων του τόπου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την οικονομική κρίση, η ΟΠΑΠ Κύπρου διέθεσε εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των σχεδιασμών στον τομέα της υγείας, είτε με την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού στα νοσοκομεία μας, είτε με τη σταθερή στήριξη προγραμμάτων φορέων υγείας όπως ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα, η Europa Donna, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, ο Σύνδεσμος «Ένα όνειρο, μια ευχή», ο Ερυθρός Σταυρός και δεκάδες άλλοι παρεμφερείς οργανισμοί.

Πολιτισμός
Ο πολιτισμός στηρίζεται μέσα από την απλόχερη χορηγία θεσμοθετημένων εκδηλώσεων όπως τα Κύπρια, τα φεστιβάλ δήμων και κοινοτήτων, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, συναυλιών, κυκλοφορίας ψηφιακών δίσκων για ξεχωριστά μουσικά έργα και ιστορικών εκδόσεων.

Παιδεία
Η ΟΠΑΠ Κύπρου εκδηλώνει την έγνοια της για την παιδεία με τη στήριξή της στα Μουσικά  και Αθλητικά Σχολεία, την καθιέρωση βραβείου (στη μνήμη Νεόφυτου Χανδριώτη)  και βέβαια με την καθοριστική συνεισφορά της στα μαθητικά συσσίτια. «Η κοινωνική δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί σημαντική συνδρομή στις προσπάθειες του ίδιου του κράτους, για υλοποίηση των σχεδιασμών και προγραμμάτων στήριξης των συμπατριωτών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Αθλητισμός
Ο αθλητισμός στηρίζεται από την ΟΠΑΠ Κύπρου σε όλα τα επίπεδα και μορφές του με ιδιαίτερη προσοχή στους αθλητές που τιμούν την Κύπρο διεθνώς. Σύμμαχος του ΚΟΑ και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδιασμών τους ενώ, δεν ξεχνά τα προσφυγικά σωματεία αλλά και τους αγροτικούς συλλόγους, οι οποίοι αποτελούν δημιουργικά κύτταρα της υπαίθρου μας. Προτάσσοντας πάντα το ευ αγωνίζεσθαι, η ΟΠΑΠ Κύπρου αξιοποιεί τη δύναμη του αθλητισμού προς ευρύτερο όφελος με τη θεσμοθέτηση εκδηλώσεων όπως το «All Star Day- παίζω με κανόνες, οδηγώ με κανόνες».

Περιβάλλον
Η έγνοια του ΟΠΑΠ για το περιβάλλον, εκδηλώνεται με την συμμετοχή στην τεράστια προσπάθεια αναδάσωσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Ακάμα και τη Σολέα, με την επιχορήγηση προγραμμάτων καθαριότητας και τη δημιουργία χώρων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως η δημιουργία του πρωτότυπου πάρκου ΟΠΑΠ στην Εγκωμη και του Πάρκου ΟΠΑΠ στην Πάφο.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Οι δράσεις που επιγραμματικά παραθέσαμε, ομολογούν τη διαχρονική συνέπεια της ΟΠΑΠ Κύπρου, το όραμα της οποίας συνυπάρχει με το όραμα της κυπριακής κοινωνίας και του κάθε απλού ανθρώπου της για ποιοτικότερη ζωή. Αποτελούν παράλληλα και την πειστικότερη απάντηση για τις όποιες αμφιβολίες του πλαισίου λειτουργίας της ΟΠΑΠ στην Κύπρο, μετά την ιδιωτικοποίησή της.   
Η όλη δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου, στα 48 χρόνια παρουσίας της στην Κύπρο, επιβεβαιώνει ότι διεκπεραιώνει τις ευθύνες της με απόλυτο σεβασμό στους νόμους και διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στη βάση μιας καθολικής διαπίστωσης. Ότι δηλαδή, η ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί τον πιο αυθεντικό και σταθερό σύμμαχο της κυπριακής κοινωνίας. Η οποία κοινωνία εκτιμά, σέβεται, ανταποδίδει την αγάπη της και προπαντός εμπιστεύεται την παρουσία και δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου. Εμπιστοσύνη που σε καιρούς δύστροπους για τους θεσμούς και τις αξίες, αποτελεί δυνατό εχέγγυο για όλους μας!   

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  

Διεύθυνση: Λεωφόρος Λεμεσού 128-130, Στρόβολος
Ταχυδρομικό κιβώτιο: 2015, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22477300
Φαξ: 22477551

 

Δειτε Επισης

VASSOS ELIADES LTD
UMAR|WSR
MCDONALD’S™
LIDL ΚΥΠΡΟΥ
EXXONMOBIL CYPRUS LTD
CYTA
ALPHA BANK CYPRUS LTD
ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΑΛΦΑΜΕΓΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ