ΕΤΕΚ: Στηρίζει την αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας

Το Επιμελητήριο επικροτεί και χαιρετίζει την πολύ σημαντική παρουσίαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Σχέδιο Δράσης για την ανάπλαση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €40 εκατ. Στην παρουσίαση το ΕΤΕΚ εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος, Αντρέας Θεοδότου.

Διαβάστε εδώ: Αναλυτικά τα έργα που θα αλλάξουν την εντός των τειχών Λευκωσία

Το Σχέδιο που παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης σε συνεργασία με τα συμβαλλόμενα μέρη, της Κυβέρνησης, του Δήμου Λευκωσίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Σχέδιο περιλαμβάνει την ανακαίνιση του σχολείου Φανερωμένης και τη μεταφορά Πανεπιστημιακής Σχολής, Σχέδια Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες, Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας, Απόκτηση Πρώτης Κατοικίας, καθώς και άλλα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα.

Διαβάστε εδώ: Έτσι αλλάζει όψη και αναζωογονείται η εντός των τειχών Λευκωσία  

Το Επιμελητήριο είχε ενεργό ρόλο και συμμετοχή στη διαμόρφωση των προτάσεων, και έχει συνεισφέρει με κατάθεση της επιστημονικής του άποψης στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για την διαμόρφωση του Σχεδίου, γεγονός που σημείωσαν και για το οποίο εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί.

 

Το Σχέδιο που ανακοινώθηκε βασίζεται σε μία ολιστική στρατηγική ανάπτυξης της εντός των τειχών Λευκωσίας, η οποία στοχεύει στην ενεργοποίηση σε πολλαπλά επίπεδα των διαφορετικών οπτικών που συνθέτουν την ταυτότητα της παλιάς πόλης, και θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την πόλη της Λευκωσίας με τις ιδιαίτερες συνθήκες και προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της διχοτόμησής της. Το Επιμελητήριο θεωρεί πως εάν το όραμα, στο οποίο βασίστηκε το Σχέδιο, υλοποιηθεί ορθά θα συμβάλει καθοριστικά «στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό, τον εξωραϊσμό και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου σε χώρο επιστημών, πολιτισμού, με μια ζωντανή και ενεργή κοινότητα», όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του.

 

Το Επιμελητήριο δηλώνει τη στήριξή του στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και είναι έτοιμο να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του στα επόμενα στάδια υλοποίησης του Σχεδίου, ώστε η ανάπτυξη της παλιάς πόλης να συνάδει με σύγχρονες πρακτικές για την ανάπτυξη ιστορικών κέντρων με σεβασμό στον πολιτισμό τους και έμφαση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Παράλληλα επιθυμεί να τονίσει πως για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, κρίσιμα σημεία θα είναι η ταχεία αδειοδότηση των αναπτύξεων με βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας (ηλεκτρονική υποβολή), η αποτελεσματική προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, η διαφάνεια των διαδικασιών και η συνεχής αξιολόγηση υλοποίησης του Σχεδίου σύμφωνα με συγκεκριμένη μεθοδολογία και βάση επιστημονικών δεδομένων και ανατροφοδότησης από τους εμπλεκόμενους.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας