Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Αναλυτικά τα έργα που θα αλλάξουν την εντός των τειχών Λευκωσία

Σειρά δράσεων για ανάδειξη, αναβίωση και αναζωογόνηση του κέντρου της Λευκωσίας, με την ανάπλαση της εντός των τειχών πρωτεύουσας ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ανάμεσα στους στόχους συμπεριλαμβάνεται η προσέλκυση και ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας στην εντός των τειχών πόλη, η δημιουργία ζωντανής κοινότητας με την προσέλκυση φοιτητών και συναφών επενδύσεων στην περιοχή, η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, συμβολή στην πράσινη ανάπτυξη, μέσω της αποκατάστασης / ανακαίνισης κτηρίων και επανάχρησής τους, ή/και της αξιοποίησης κενών τεμαχίων.

Διαβάστε ακόμα:

Ντίνος Λευκαρίτης: H Λάρνακα δεν αποτελεί πια τον φτωχό συγγενή

Παίρνει μπρος για τα καλά η ξενοδοχειακή βιομηχανία

Μερικά από τα έργα συνολικού προϋπολογισμού €40 εκατ. τα οποία συγκαταλέγονται στην ανάπλαση του κέντρου της πόλης, είναι η μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου της Φανερωμένης για στέγαση του Αρχιτεκτονικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κύπρου, οι αναβαθμίσεις σχολείων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα, χορηγίες για απόκτηση κατοικία, όπως επίσης κυκλοφοριακές διευκολύνσεις για βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Διαβάστε εδώ: Έτσι αλλάζει όψη και αναζωογονείται η εντός των τειχών Λευκωσία  

Κτήριο Φανερωμένης
Ένα από τα έργα ανάπλασης της εντός των τειχών Λευκωσίας σχετίζεται με τη μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου της Φανερωμένης με στόχο την στέγαση του Αρχιτεκτονικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κύπρου.
 

Με προϋπολογισμό €6 εκατ., η ανακαίνιση του κτηρίου μέχρι τον Ιούνιο του 2026 αναμένεται να αποτελέσει βασικό παράγοντα προσέλκυσης φοιτητών / επενδυτών / κοινού.


Φοιτητικές εστίες
Στα €15 εκατ. ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός για ανακαίνιση ή ανέγερση νέων κτηρίων, με βασική χρήση ως φοιτητικές εστίες / δωμάτια.

Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει προϋπολογισμό €7,5 εκατ.

 

Χορηγία θα παραχωρηθεί επί του 75% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης για μετατροπή υφιστάμενου κτηρίου και επί του 50% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης για ανέγερση νέου κτηρίου.

Ως ελάχιστη επένδυση (επιλέξιμη δαπάνη) ορίζεται το ποσό των €140.000, ενώ το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά δικαιούχο φτάνει τα €2 εκατ.

Η πληρωμή θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη κατά την υλοποίηση του 50% του έργου και η δεύτερη κατά την ολοκλήρωση του έργου βάσει των εγκριθέντων σχεδίων. Προσφέρεται η δυνατότητα προκαταβολής ποσού ύψους μέχρι και 20% της εγκεκριμένης χορηγίας ή μέχρι €60.000.

Δικαιούχοι είναι Ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας, ή ενοικιαστές, ανάμεσά τους φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα (εταιρείες, σωματεία, ιδρύματα).


Δωμάτια/εστίες
Το συνολικό κόστος ανακαίνισης από τον Δήμο Λευκωσίας δύο κτηριακών συγκροτημάτων, τα οποία θα μετατραπούν σε φοιτητικά δωμάτια/εστίες ανέρχεται στα €4 εκατ.
 

  

Τα εν λόγω δωμάτια/εστίες θα έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 84 φοιτητών


Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας
Στόχοι του σχεδίου είναι η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων σε επιθυμητές δραστηριότητες, η ενθάρρυνση υφιστάμενων επιχειρήσεων να επεκταθούν στις περιοχές εφαρμογής του Σχεδίου, όπως επίσης η ενθάρρυνση επιχειρήσεων που λειτουργούν ήδη στις εν λόγω περιοχές να επεκτείνουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις για προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου φτάνει τα €10 εκατ.
 

Χορηγία θα δοθεί επί του 60% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το συνολικό ύψος των αμοιβών των μελετητών ως 10% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Το ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας ανέρχεται στα €80.000 ανά έργο.

Η παροχή οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν ή που θα ασκήσουν οικονομική δραστηριότητα, ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές οικοδομών σε περιοχές που ισχύει το Σχέδιο, για ανακαίνιση των υποστατικών τους με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για τουλάχιστον πέντε έτη, με βασική χρήση αυτήν της επιθυμητής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 

Η υποβολή αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέχρι το τέλος του 2026.

Πολεοδομικά κίνητρα και ρυθμίσεις
Ανάμεσα στα πολεοδομικά κίνητρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην εντός των τειχών Λευκωσία είναι η διατήρηση του συντελεστή δόμησης σε περίπτωση κατεδάφισης γερασμένων κτηρίων και ανακατασκευής τους, η εξαίρεση/μείωση απαίτησης υπόδειξης χώρων στάθμευσης μέχρι το 2026, αλλά και η αύξηση του ποσοστού κάλυψης των οικοδομών μέχρι 10% για εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών.
 

Προβλέπονται επίσης ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις σε περιπτώσεις επαναχρησιμοποίησης, ως πλαίσιο για πολεοδομική αδειοδότηση για φοιτητικές εστίες (δωμάτια), δημιουργικές επιχειρήσεις και προσιτή επαγγελματική στέγη, μεταφορά συντελεστή δόμησης από αξιόλογες οικοδομές που κτίστηκαν πριν το 1960, αλλά και μεταγενέστερα, σε περίπτωση αποκατάστασής τους, όπως επίσης δημιουργία μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, για τα έργα που εμπίπτουν στο Σχέδιο Φοιτητικών Εστιών.

Τα κίνητρα και ρυθμίσεις που αφορούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά και τις διατηρητέες οικοδομές στην περιοχή εντός των τειχών της Λευκωσίας είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του μέγιστου χαρισμένου συντελεστή για διατηρητέες οικοδομές από 50% σε 70%, έως το τέλος του 2026, η αύξηση κατά 0,40:1 του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης για όλες τις διατηρητέες οικοδομές, προς μεταφορά σε περιοχές δέκτες, έως το τέλος του 2026 και η κήρυξη όλων των αξιόλογων οικοδομών σε διατηρητέες.


Σχέδιο χορηγιών για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας
Το Σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα, προνοεί την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση.
 

Το Σχέδιο ύψους €5 εκατ. θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, με διάρκεια από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Το ύψος συνεισφοράς και τα κριτήρια επιλογής θα γίνουν στη βάση του Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών.

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων