Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, κάνοντας παύση ένα μήνα μετά την έκπληξη που προκάλεσε στις αγορές με μια μεγάλη αύξηση και παρέχοντας πρόσθετη σύσφιξη από τότε.

Η λίρα περιόρισε τα κέρδη της μετά την ανακοίνωση και διαπραγματευόταν 0,2% ισχυρότερη έναντι του δολαρίου στις 15:14 στην Κωνσταντινούπολη.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιδράσεις της νομισματικής σύσφιξης, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής, αλλά επανέλαβε ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική με τους κινδύνους του πληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της. Η MPC δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σφιχτή «μέχρι να σημειωθεί σημαντική και διατηρήσιμη μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού», σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πρόσφατα χορηγήσει στις τράπεζες ρευστότητα με υψηλότερο κόστος από αυτό που υποδηλώνει ο δείκτης αναφοράς τους και έχουν περιθώριο να ωθήσουν την τιμή της χρηματοδότησης ακόμη υψηλότερα χωρίς να χρειαστεί να αυξήσουν ακόμη τα επιτόκια. Η ευελιξία ενός ευρύτερου επιτοκιακού διαδρόμου άνοιξε το δρόμο για την κεντρική τράπεζα να παραλείψει μια αύξηση για δεύτερη μόλις φορά από την έναρξη της επιθετικής εκστρατείας σύσφιξης τον περασμένο Ιούνιο.

Το διάλειμμα από τις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να διαρκέσει μήνες, ενώ η όποια χαλάρωση αργότερα μέσα στο έτος εξαρτάται από την επιβράδυνση του πληθωρισμού από το ανώτατο επίπεδο του 70% που αναμένεται τον Μάιο. Ο διοικητής Φατίχ Καραχάν έχει δεσμευτεί να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να περιορίσει την αύξηση των τιμών που παραμένει υπό την πίεση των ακόμη ζωηρών καταναλωτικών δαπανών.

Επαναλαμβάνοντας την καθοδήγησή της από τον Μάρτιο, η MPC δήλωσε την Πέμπτη ότι «η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα αυστηροποιηθεί σε περίπτωση που προβλέπεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση του πληθωρισμού».

Η κεντρική τράπεζα «συνεχίζει να λέει τα σωστά πράγματα», δήλωσε ο Henrik Gullberg, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Coex Partners Ltd. στο Λονδίνο.

Αλλά «ο πραγματικός πληθωρισμός εξακολουθεί να επιταχύνεται, οπότε οι αγορές θα ήθελαν να δουν μια ευνοϊκή τάση και στον πληθωρισμό spot – με την κεντρική τράπεζα να παραμένει στη θέση της – προκειμένου να αρχίσουν να πιστεύουν στα διαπιστευτήρια της τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε.

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι