Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη

Στην αντεπίθεση σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας πέρασε η ανάδοχος εταιρεία Kition Ocean Holdings (Kition), εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και του Αλέξη Βαφεάδη.

Σε ανακοίνωσή της, η Kition διαμηνύει πως μπορεί και είναι έτοιμη να υποβάλει την εγγυητική Λειτουργίας και Συντήρησης (O&M) όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί της για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής.

Παράλληλα, η Kition κάνει λόγο για από πλευράς κυβέρνησης αθέτηση των συμφωνηθέντων κατά τη συνάντηση της 15ης Απριλίου στο Προεδρικό, αναφέροντας πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η εταιρεία συμφώνησε με τα αιτήματα της Κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι οι συζητήσεις με την κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας επίλυσης διαφορών της Σύμβασης Παραχώρησης (Concession Agreement).

«Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει τα όσα συμφωνήθηκαν και αρνήθηκε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη Συμφωνία», ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή της η Kition, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συζητήσεων καλής πίστης.

Επιπρόσθετα, η Kition εκφράζει έκπληξη για το γεγονός, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, ο Αλέξης Βαφεάδης είχε ξεκινήσει τις «συζητήσεις» στα Μέσα Ενημέρωσης, αποκλείοντάς την από τον διάλογο.

«Αν το Υπουργείο είχε επενδύσει τον χρόνο που αφιέρωσε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για να συζητήσει μαζί μας, θα είχαμε ήδη ξεπεράσει αυτή την κατάσταση. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγιση της. Η Kition ζητά μόνο αυτό που η ίδια η συμφωνία προβλέπει και σύμφωνα με το Νόμο», επισημαίνει.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση της Kition Ocean Holdings (Kition):

Η Kition Ocean Holdings (Kition) είναι πλήρως έτοιμη, μόλις ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα εργασιών, να ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή του σημαντικού έργου στη Λάρνακα, διαθέτοντας το απαραίτητο κεφάλαιο, έχοντας συγκροτήσει μια ικανή και έμπειρη ομάδα, και διαμορφώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Η Kition μπορεί και είναι έτοιμη να υποβάλει την εγγυητική Λειτουργίας και Συντήρησης (O&M) όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής.

Στις 15 Απριλίου 2024, η Kition συναντήθηκε με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Kition συμφώνησε με τα αιτήματα της Κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας επίλυσης διαφορών της Σύμβασης Παραχώρησης (Concession Agreement).

Αυτά τα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, είναι σημαντικά για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

Η Kition εξήλθε της συνάντησης με την εκτίμηση ότι επετεύχθη αμοιβαία συμφωνία με την Κυβέρνηση και πως οι συζητήσεις θα ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία στη Σύμβαση Παραχώρησης. Παρ’ όλα αυτά, ζητήσαμε επιβεβαίωση για τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει τα όσα συμφωνήθηκαν και αρνήθηκε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη Συμφωνία.

Παρά την έκπληξη και τη λύπη μας για αυτή την προσέγγιση, δεν τα παρατήσαμε και έχουμε διατηρήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας κατά την τελευταία εβδομάδα, με μια διαφορετική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μπορούμε να καταθέσουμε την εγγυητική και να εισέλθουμε σε μια συζήτηση καλής πίστης υπό ένα διαφορετικό σταθερό χρονοδιάγραμμα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συζητήσεων καλής πίστης.

Η Kition ανέμενε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονταν με καλή πίστη και μέσα σε ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα που είναι ουσιώδες για τον σχεδιασμό της υλοποίησης του έργου. Με έκπληξη είδαμε ότι ο Υπουργός είχε ξεκινήσει τις «συζητήσεις» στα Μέσα Ενημέρωσης, αποκλείοντάς μας από τον διάλογο.

Δυστυχώς, επανειλημμένα βρεθήκαμε να μαθαίνουμε για πρώτη φορά τη θέση του Υπουργείου μέσω των ΜΜΕ. Για παράδειγμα, κανένα χρονικό πλαίσιο σχετικά με την εγγυητική δεν είχε επικοινωνηθεί ως προϋπόθεση κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό. Αντιθέτως, μάθαμε από τον Τύπο για τις αυθαίρετες προθεσμίες και τις απειλές του Υπουργού.

Η ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Κύπρο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη έγνοια για την δημιουργία εντυπώσεων παρά για την υλοποίηση του έργου.

Αν το Υπουργείο είχε επενδύσει τον χρόνο που αφιέρωσε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για να συζητήσει μαζί μας, θα είχαμε ήδη ξεπεράσει αυτή την κατάσταση. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγιση της. Η Kition ζητά μόνο αυτό που η ίδια η συμφωνία προβλέπει και σύμφωνα με το Νόμο.

Η προσέγγιση της Kition Ocean Holdings ήταν πάντα να ακολουθεί διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες για την επίλυση των όποιων διαφορών, ωστόσο, αν αυτό δεν είναι εφικτό, το ζήτημα θα πρέπει να αποφασιστεί από τα κυπριακά δικαστήρια.

Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσω διαλόγου τα εκκρεμή ζητήματα θα επιλυθούν και εργαζόμαστε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το έργο να προχωρήσει.

Δειτε Επισης

Αύξηση 8,9% στην προστιθέμενη αξία του κατασκευαστικού τομέα το 2022
Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή Χριστοδουλίδη για το νόμο για περιβαλλοντική μελέτη έργων
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες σε Πάφο, Αμμόχωστο και Λευκωσία
Τα έργα που θέλουν να τρέξουν σε μαρίνα και λιμάνι οι Λαρνακείς-«Όχι σε τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια»
Επιμένουν οι συντεχνίες για νομοθετική ρύθμιση σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία
Οικιστικά οικόπεδα για ανάπτυξη-Δες τα όλα στο GoLand της Gordian
Νέες κατοικίες και αυτή την εβδομάδα από την Altamira Real Estate
Αναζητείται ανάδοχος για το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Στόχος η αύξηση της επισκεψιμότητας
Έργα για να μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης η ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού-«Δεν θα είναι πατσιαρίσματα»
Αυτό είναι το πλαίσιο της μεσολαβητικής πρότασης Παναγιώτου για τη συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία