Η εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank και γιατί Demetra και ΕΤΥΚ κρατούν το κλειδί της συγχώνευσης

«Το κατά πόσο κάποια στιγμή στο μέλλον προχωρήσουμε σε κάποιους είδους συγχώνευση ή απορρόφηση δεν μπορούμε να το προδικάσουμε αυτή την στιγμή… Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, πρέπει να κινηθούμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους της τράπεζας».

Τα πιο πάνω δήλωνε τον περασμένο Μάρτιο ενώπιον Κύπριων δημοσιογράφων στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank A.E. Φωκίων Καραβίας, ο οποίος εν αναμονή-τότε-της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας, έριχνε το γάντι στους υπόλοιπους μετόχους της τράπεζας και υπογράμμιζε πως αυτό, δηλαδή η συγχώνευση, είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί μελλοντικά ανάλογα και με τις δικές τους επιθυμίες.

Και παραπέμποντας κάτι τέτοιο σε χρόνο κατά τον οποίο θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, αλλά και εκφράζοντας συνάμα την περί τούτου επιθυμία του ομίλου-αφού όπως υποδείκνυε θα συνεπάγεται μια πιο αποτελεσματική λειτουργία-, ο κ. Καραβίας ξεκαθάριζε πως στο άμεσο μέλλον η Eurobank Κύπρου και η Ελληνική θα λειτουργήσουν ως δύο χωριστές ανεξάρτητες τράπεζες με ξεχωριστές διοικήσεις και ξεχωριστά Διοικητικά Συμβούλια.

Δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες τράπεζες

Πλέον, η Eurobank είναι και με βούλα ο μεγαλομέτοχος της Ελληνικής, με την συμμετοχή της έπειτα από την λήψη των εποπτικών εγκρίσεων να ανεβαίνει στο 55,3% και να έχει υποβάλει την δημόσια πρόταση ως υποχρεούτο να πράξει για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Σήμερα, η Eurobank ανακοίνωσε πως χθες (4 Ιουνίου 2024) αγόρασε 31.959 μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας από επενδυτικά κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Senvest Management LLC στην τιμή των 2,56 ευρώ ανά μετοχή και έναντι συνολικού τιμήματος €81,8 χιλ. περίπου.

Η Eurobank, μετά την παραπάνω απόκτηση, κατέχει άμεσα 228.285.620 μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 55,30% του συνολικού εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Ελληνικής Τράπεζας.

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα πάρει τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ για να επανέλθει με νέα πρόταση προς τους μετόχους που δεν θα πωλήσουν κατά την παρούσα δημόσια πρόταση που υποβλήθηκε θα πρέπει να παρέλθουν άλλοι έξι.

Είναι λοιπόν δεδομένο πως σε πρώτο χρόνο, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και ο κ. Καραβίας, Eurobank Κύπρου και Ελληνική θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως δύο χωριστές ανεξάρτητες τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που μέσα από τη δημόσια πρόταση προκύψει για την Eurobank ένα ποσοστό το οποίο θα της επιτρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην συγχώνευση, αυτό είναι κάτι που ο όμιλος θα μελετήσει πολύ σοβαρά και θα επιταχύνει μια πιθανή τέτοια απόφαση.

Το κομβικό ποσοστό του 75%

Κομβικό ποσοστό το οποίο θα επιτρέψει στην Eurobank να υλοποιήσει απρόσκοπτα τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την Ελληνική είναι το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αφού τόσο είναι που απαιτείται για τη λήψη στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεων, όπως είναι ακριβώς μια ενδεχόμενη συγχώνευση.

Βεβαίως, τούτο δεν σημαίνει ότι αν η Eurobank δεν εξασφαλίσει το 75% από την δημόσια πρόταση η υπόθεση «συγχώνευση» δεν θα δύναται να προχωρήσει, καθότι είναι πιθανόν το ποσοστό που θα υπολείπεται να συμπληρωθεί από μέτοχους οι οποίοι ναι μεν δεν θα πουλήσουν, αλλά που εν τη... ωρίμανση των συνθηκών δεν φέρουν ένσταση έναντι της συγχώνευσης.

Σενάριο το οποίο ωστόσο, σαφώς θα περιπλέκει τα πράγματα και εκ των πραγμάτων θα καθιστά πιο δύσκολο το όλο εγχείρημα.

Το κλειδί σε Demetra και ΕΤΥΚ

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, το κλειδί των εξελίξεων σε σχέση με την προοπτική συγχώνευσης Ελληνικής και Eurobank, δείχνει να βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα σε Demetra και ΕΤΥΚ, με την πρώτη να κατέχει σήμερα στην Ελληνική ποσοστό 21,3% και με την παρουσία της μαζί με την Logicom, η οποία κατέχει έμμεσα πέραν του 5% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, να ξεπερνά το 25%.

Την ίδια ώρα, η ΕΤΥΚ, μέσω διαφόρων ταμείων της, κατέχει γύρω στο 11% της Ελληνικής.

Demetra και ΕΤΥΚ, ως ουσιαστικά οι δύο εναπομείναντες-πέραν της Eurobank-μεγάλοι μέτοχοι της Ελληνικής είναι κοινώς γνωστό πως δεν βλέπουν με θετικό μάτι την προοπτική συγχώνευσης, ενώ ενδεικτικό της προσέγγισής τους έναντι της εξαγοράς είναι το γεγονός πως έχουν προσφύγει ξεχωριστά στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού(ΕΠΑ), με την οποία ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης σε σχέση με την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής από την Eurobank.

Σε ό,τι αφορά την ΕΤΥΚ, το Δικαστήριο όρισε την προσφυγή για οδηγίες στις 8 Ιουνίου 2024, με οδηγίες προς την ΕΠΑ να υποβάλει την ένστασή της την ίδια ημερομηνία, ενώ σε ό,τι αφορά την Demetra το Δικαστήριο όρισε την προσφυγή για οδηγίες στις 25 Ιουνίου, με οδηγίες προς την ΕΠΑ να υποβάλει την ένσταση της εντός τεσσάρων εβδομάδων.

Ωστόσο, δεδομένης της έγκρισης της εξαγοράς από την ΕΚΤ, είναι ένα ερώτημα το πώς μια πιθανή αποδοχή των προσφυγών Demetra και ΕΤΥΚ από μέρους του Διοικητικού Δικαστηρίου θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τα ισχύοντα πλέον δεδομένα…

Δεν πουλά η Demetra…

Πάντως, αναφορικά με την δημόσια πρόταση, όπως ξεκαθαρίστηκε χθες στο InBusinessNews, η Demetra δεν προτίθεται πουλήσει τις μετοχές της, με αρμόδια πηγή να κάνει λόγο για στρατηγικό ποσοστό το οποίο κατέχει και το οποίο είναι κομβικής σημασίας σε σχέση με την υλοποίηση των σχεδιασμών της Eurobank για την Ελληνική.

«Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσουμε στην Eurobank στη δημόσια πρόταση», ήταν η κατηγορηματική τοποθέτηση της ίδιας πηγής.

Την ίδια ώρα, όπως εκτιμάται, ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση που θα τηρήσει έναντι της δημόσιας πρότασης και η ΕΤΥΚ.

Ο Καραβίας και οι ευφύεις ανθρώποι...

Ενόψει τούτων, γίνεται σαφές πως οι επόμενοι μήνες θα είναι διάστημα έντονων ζυμώσεων και διεργασιών με στόχο, από πλευράς Eurobank, την διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα δώσουν την δυνατότητα στην όλη εξίσωση να βγάλει το αποτέλεσμα εκείνο που θα είναι ικανό να της επιτρέψει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό με το στρατηγικό της πλάνο για την Ελληνική.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να προδικάσω ούτε τι συμμετοχή θα έχουμε στη δημόσια πρόταση ούτε με τι ποσοστό θα καταλήξουμε», υποδείκνυε ερωτηθείς σχετικά από το InBusinessNews τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα ο Φωκίων Καραβίας.

Και καθιστώντας σαφές πως με τους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας διατηρεί άριστες σχέσεις, τόσο σε προσωπικό όσο και τραπεζικό επίπεδο, εξέφραζε με νόημα τη βεβαιότητα πως πρόκειται για ευφυείς ανθρώπους.

«Τους εκτιμώ ιδιαίτερα ως άτομα, ως επιχειρηματίες, ως προέδρους δημοσίων εταιρειών. Θεωρώ ότι είναι ευφυείς άνθρωποι και δεν νομίζω ότι μια συζήτηση ανάμεσα σε ευφυείς ανθρώπους δεν θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία στο τέλος προς όφελος του κοινού οργανισμού που είναι μέτοχοι», συμπλήρωνε.

Αυτό ακριβώς είναι που πλέον ως ζητούμενο μένει ή πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί στην πράξη...

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη