Ο στόχος της Eurobank για την Κύπρο…Πύλη εισόδου στην Ε.Ε. για επιχειρήσεις από Ινδία και Μέση Ανατολή

Με μεγαλεπήβολα πλανά και σχεδιασμούς που θα συμβάλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος να ενδυναμώσει την θέση της στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ξένων επιχειρήσεων ετοιμάζεται ν’ αποκτήσει και επίσημα κατά τους επόμενους μήνες το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών(σ.σ. 55,3%) της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank Α.Ε.

Προβαίνοντας πρώτα και κύρια η ίδιος σε μια μεγάλη επένδυση το ύψος της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια σε μετρητά(σ.σ. εξαγορά της Ελληνικής), που συνίσταται αναντίλεκτα-μεταξύ άλλων-σε μια εξαιρετικά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο όμιλος Eurobank φιλοδοξεί μέσα από την υλοποίηση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής που έχει εκπονήσει να καταστεί η Κύπρος πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εταιρείες από την Ινδία και την Μέση Ανατολή, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον ευρωπαϊκό χώρο.

Τουτέστιν, μέσα από τα διαβλεπόμενα από τον όμιλο συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος, το νησί μας να επιλεγεί ως βάση για τις επιχειρήσεις αυτές, με όλα τα αυτονόητα πολλαπλά και πολυδιάστατα οφέλη που μια τέτοια εξέλιξη θα αποφέρει για την κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκταση για την κυπριακή κοινωνία.

Τα ανοίγματα σε Ινδία και Μέση Ανατολή

Την γραμμή πλεύσης που χάραξε και ακολουθεί ο όμιλος Eurobank σε σχέση με την αναπτυξιακή του στρατηγική, σε συνάρτηση βεβαίως και με την επικείμενη απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας και την συνεπαγόμενη ενίσχυση της παρουσίας του στο νησί μας, σκιαγράφησε και αποτύπωσε ευκρινώς ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Α.Ε., Φωκίων Καραβίας.

Μιλώντας σε αποστολή Κύπριων δημοσιογράφων που φιλοξενήθηκαν από τον όμιλο το τριήμερο 10-12 Μαρτίου στην Αθήνα, ο κ. Καραβίας έδωσε το στίγμα πορείας της Eurobank στα επόμενα χρόνια, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, το πεδίον δόξης λαμπρό που διαβλέπει για την Κύπρο ως προς την προοπτική να αποτελέσει τη βάση εγκατάστασης επιχειρήσεων από Ινδία και Μέση Ανατολή που επιθυμούν να αναπτύξουν εργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και τούτο, καθώς υπό το πρίσμα της εκτίμησης ότι οι οικονομίες της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής αναμένεται τα επόμενα χρόνια να κινηθούν με εξαιρετικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο όμιλος Eurobank στοχεύει και κινείται ήδη προς την κατεύθυνση ανάπτυξης εργασιών και συνεργασίας με τις εν λόγω οικονομίες. Με την Κύπρο να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και ψηλά στο κάδρο της επί του… εδάφους μετουσίωση της στόχευσης αυτής σε πράξη στο προσεχές μέλλον.

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής που σχεδιάζουμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε, πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη εργασιών και τη συνεργασία μας, ως ομίλου, με τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας. Οικονομίες, οι οποίες στα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, αναμένουμε να έχουν πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης», επισήμανε ο Φωκίων Καραβίας.

Στόχος, όπως σημείωσε, η Κύπρος να αποτελέσει την πύλη εισόδου εταιρειών από τις χώρες αυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημιουργεί rep office στην Βομβάη

Ενδεικτικό της τεράστιας σημασίας που η Eurobank αποδίδει στις οικονομίες της Μέσης Ανατολής και επί του προκειμένου στην οικονομία της Ινδίας, είναι το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία γραφείου αντιπροσωπείας(rep office)στην Βομβάη-την επιχειρηματική πρωτεύουσα της χώρας-, το οποίο θα βρίσκεται υπό την ευθύνη του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Κύπρου Μιχάλη Λούη, με σκοπό ακριβώς την προώθηση της περί τούτου στρατηγικής του ομίλου σε καθημερινή βάση.

Στο ίδιο πλαίσιο, τις προηγούμενες εβδομάδες ο κ. Λούης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Α.Ε. -Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνείς Δραστηριότητες-, Σταύρος Ιωάννου, βρέθηκαν σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου είχαν σημαντικές συναντήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Το MoU με την NPCI International

Σημειώνεται εξάλλου πως ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank A.E. Φωκίων Καραβίας, συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδία, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες και εντοπίστηκαν αρκετές νέες ευκαιρίες για εμπλουτισμό της συνεργασίας των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά την Eurobank, εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που συμπεριλήφθηκε μάλιστα στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών ήταν η υπογραφή Πρακτικού Συνεργασίας(MoU) με την NPCI International με σκοπό τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στον τομέα των διεθνών εισερχόμενων εμβασμάτων.

EUROBANK ΙΝΔΙΑ

Σύμφωνα με τον Φωκίων Καραβία, η στρατηγική συνεργασία με την NPCI International εντάσσεται πλήρως στη στρατηγική δέσμευση της Eurobank να αποτελέσει την τράπεζα επιλογής για επιχειρήσεις από την Ινδία που επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, ως σημείο εισόδου για τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη.

«Αυτά είναι τα πρώτα βήματα που κάνουμε, προφανώς δεν περιμένουμε από τις πρώτες επισκέψεις να δούμε τα αποτελέσματα. Πρέπει να επενδύσουμε χρόνο σε αυτή την προσπάθεια, αλλά πραγματικά είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν», επισήμανε στη συζήτησή του με την κυπριακή δημοσιογραφική αποστολή στην Αθήνα ο Φωκίων Καραβίας.

Οι ενισχυτικοί παράγοντες...

Για να υπομνήσει ως άκρως ενισχυτικό προς την όλη προσπάθεια παράγοντα, την δεδηλωμένη-σε πολιτικό επίπεδο-συναφή βούληση των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, την ίδια ώρα που και το Brexit με τη σειρά του έρχεται να λειτουργήσει υποβοηθητικά, μιας και οι επιχειρήσεις από τις εν λόγω οικονομίες βρίσκονται σε αναζήτηση άλλων χωρών μέσω των οποίων να δραστηριοποιηθούν στην Ε.Ε.

«Έχουμε και το πλεονέκτημα ότι ο βασικός μας μέτοχος Prem Watsa, που είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings(σ.σ. εταιρεία που κατέχει το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank) είναι Ινδός.

Παρόλο που σε ηλικία 25 ετών έφυγε από την Ινδία ως μετανάστης στο Τορόντο, διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με την χώρα. Η Fairfax έχει δημιουργήσει μια θυγατρική εταιρεία, την Fairfax India, με αρκετά δισεκατομμύρια επενδύσεις στην Ινδία. Επομένως, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε και μια πρόσβαση μέσω του βασικού μας μετόχου.

Δεν είναι εύκολη προσπάθεια αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, αλλά το σημαντικό που μας δίνει την ώθηση είναι ότι υπάρχει η βούληση σε επίπεδο κυβερνήσεων για να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία.

Συνεπώς είναι κάτι στο οποίο θα επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank A.E.

Ο ρόλος και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου

Συναφώς, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σε ό,τι αφορά την στόχευση προσέλκυσης επιχειρήσεων από την Ινδία, αλλά και την Μέση Ανατολή, ο κ. Καραβίας υπέδειξε αρχικά την γεωγραφική εγγύτητα της χώρας μας προς τις εν λόγω οικονομίες.

Επιπρόσθετα, ο Φωκίων Καραβίας κατέδειξε το γεγονός ότι στην Κύπρο, όπως στην Ινδία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, η επιχειρηματική γλώσσα(business language) είναι η αγγλική, αλλά και το γεγονός ότι, σε ό,τι αφορά την Ινδία, είναι και οι δύο χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι το εταιρικό δίκαιο της Κύπρου είναι ουσιαστικά το ίδιο με το αντίστοιχο της Ινδίας, κάτι που χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Για να υπογραμμίσει επιπρόσθετα την ύπαρξη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, όπως και το σταθερό φορολογικό σύστημα του νησιού μας.

«Υπάρχει η πολύ σημαντική υποδομή από τις επαγγελματικές υπηρεσίες, υπάρχει η τεχνογνωσία στην Κύπρο για το πώς υποδέχεται ξένες επιχειρήσεις, ενώ πλέον η χωρά διαθέτει ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, το οποίο εποπτεύεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- κάτι που είναι πολύ σημαντικό στα μάτια των ξένων-, και το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ξένων εταιρειών», επισήμανε περαιτέρω ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Α.Ε.

«Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό των εταιρειών αυτών να φέρουμε στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο Φωκίων Καραβίας, «θα είναι ένα πολύ μεγάλο όφελος για την οικονομία της χώρας».

Οι βασικοί στόχοι για την τριετία

Αναφερόμενος γενικότερα στο πλάνο της Eurobank για το 2024, καθώς και στο τριετές πλάνο 2024-2026, όπου όπως επισήμανε η Ελληνική Τράπεζα έχει κεντρικό ρόλο, ο κ. Καραβίας οριοθέτησε τους βασικούς στόχους στη διατήρηση των υψηλών αποδόσεων που επιτυγχάνει η τράπεζα, αλλά πλέον σε καθεστώς πτωτικών επιτοκίων, το οποίο αναμένεται-όπως εκτίμησε- να ξεκινήσει το αργότερο τον προσεχή Ιούνιο.

«Να εκμεταλλευτούμε το ευνοϊκό σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη μακροοικονομικό περιβάλλον το οποίο υπάρχει στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στην Βουλγαρία, η ανάπτυξη της οικονομίας, η άνοδος του ΑΕΠ αναμένεται να είναι πολλαπλάσια της μέσης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», υπέδειξε.

Οριοθέτησε επίσης ανάμεσα στους βασικούς στόχους την επιστροφή στην μερισματική πολιτική το 2024 από τα κέρδη του 2023 για πρώτη φορά έπειτα από το 2008, υπενθυμίζοντας επί τούτου την ήδη αναληφθείσα δέσμευση της τράπεζας προς τους μετόχους της ότι θα διαμοιραστεί τουλάχιστον το 25% της κερδοφορίας του 2023.

«Και να πετύχουμε», υπογράμμισε επιπρόσθετα, «μια απόδοση των ιδίων κεφαλαίων το 2024 στο 15%, που διεθνώς θεωρείται πάρα πολύ ικανοποιητική για τις τράπεζες στην Ευρώπη».

Η διορατική στρατηγική…

Σε δική του τοποθέτηση, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank-Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνείς Δραστηριότητες-, Σταύρος Ιωάννου, σημείωσε πως αναπτύσσοντας ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, με διαφανείς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και ισχυρή κεφαλαιακή βάση και επάρκεια, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η ανθρώπινη και πελατοκεντρική προσέγγιση, η Eurobank αποτελεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή τράπεζα, συνώνυμο της δυναμικής ανάπτυξης.

«Αποτελεί, δε», επισήμανε, «την μοναδική συστημική ελληνική τράπεζα με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και την πρώτη που προχώρησε στην αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποδεικνύοντας ότι η ανθεκτική αναπτυξιακή της προοπτική έχει χτιστεί σε γερά θεμέλια».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ EUROBANK

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, η ισχυρή παρουσία της Eurobank στις αγορές της περιοχής, συμβάλει κατά περίπου 37% στην κερδοφορία του 2023, και προκύπτει ως αποτέλεσμα της διορατικής στρατηγικής που μεθοδικά υλοποιεί η τράπεζα με απώτερο στόχο την ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου.

«Έρχεται», συμπλήρωσε, «ως συνέπεια και της διαρκούς βελτίωσης των ψηφιακών και τεχνολογικών υποδομών της, δεδομένων των επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής που ξεπερνούν τα €200 εκατ. τα τελευταία τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, συνώνυμη της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, η Eurobank υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας της στις κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται.

«Στο πλαίσιο αυτό», κατέληξε, «εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου σε Βουλγαρία και Κύπρο, με την τελευταία να αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία».

Έρχεται Κύπρο το Δ.Σ. του ομίλου

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το τετραήμερο 20-22 Μαρτίου, ενδεικτικό και αυτό της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης με την οποία η Eurobank περιβάλλει την Κύπρο και την οικονομία της, θα βρίσκεται στην χώρα μας για τετραήμερη συνεδρία σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου.

Αντίστοιχη συνεδρία είχε πραγματοποιηθεί πέρσι στη Βουλγαρία, όπου ως γνωστό επίσης δραστηριοποιείται με επιτυχία η Eurobank.

Σ.σ.: Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, κυπριακή δημοσιογραφική αποστολή που φιλοξενήθηκε από την Eurobank είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα νέα κεντρικά γραφεία του ομίλου επί της λεωφόρου Σταδίου, να εισέλθει στα… άδυτα του Eurobank Hub στη Νέα Ιωνία, αλλά και να παρακολουθήσει άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου(σ.σ. θα ακολουθήσουν σχετικά ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τις αμέσως επόμενες ημέρες).

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)