Καθοριστικά για την εργασιακή ειρήνη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό, κρίνονται τα επόμενα 48ωρα, αφού θα διαφανεί κατά πόσο οι συντεχνίες θα προχωρήσουν στην λήψη των απεργιακών μέτρων με τα οποία απειλούν εδώ και εβδομάδες, επικαλούμενες μη εφαρμογή προνοιών της συλλογικής συμβάσης-από αριθμό ξενοδόχων-που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι αμέσως επόμενες ημέρες θεωρούνται ως εξαιρετικά κρίσιμες, αφού όπως διαμηνύεται από την συνδικαλιστική πλευρά, αν οι ξενοδόχοι που-όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες δεν εφαρμόζουν τις πρόνοιες της σύμβασης- δεν αποδώσουν στους εργαζομένους στη μισθοδοσία Ιουλίου όσα προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και απεργίες σε όσα ξενοδοχεία οι ίδιες θεωρούν ότι δεν συμμορφώνονται.
- Διαβάστε εδώ: Ανεύθυνος συνδικαλισμός χωρίς αναστολές παίζει κορώνα-γράμματα τον τουρισμό και την οικονομία
Ολέθριες οι επιπτώσεις...
Με φόντο τις απειλές των συντεχνιών και τον κίνδυνο εργασιακής αναταραχής στα ξενοδοχεία μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και με τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων του τόπου να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ΠΑΣΥΞΕ, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ προειδοποιούν για τις ολέθριες επιπτώσεις πιθανών απεργιακών μέτρων στην βιομηχανία και καλούν τις συντεχνίες να δώσουν χρόνο στον διάλογο για επίλυση των όποιων διαφορών αναφύονται με την εργοδοτική πλευρά.
Μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Χρίστος Αγγελίδης, τόνισε ότι η λήψη απεργιακών μέτρων σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο προκαλέσει απογοήτευση.
«Με γεμάτα ξενοδοχεία, εν μέσω λειψυδρίας και προβλημάτων με την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, την Κύπρο να έχει καεί, εάν προσθέσουμε και το αρνητικό πρόσημο ότι πάμε για απεργίες σε ξενοδοχεία, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου καλό για την εικόνα και τη φήμη της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού», διαμήνυσε.
«Πρέπει να εξαντληθούν όλες οι θεσμοθετημένες διαδικασίες επίλυσης οποιουδήποτε θέματος προκύπτει, είτε μεμονωμένα είτε συνολικά», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι αυτό οφείλει να κάνει μία συντεταγμένη πολιτεία.
«Πρέπει», συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, «όλοι να εγκύψουμε με ευλαβικό τρόπο πάνω στα όποια θέματα και προβλήματα έχουν αναφυεί και να τα επιλύσουμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πατρίδας μας, βάσει πάντα των συμφωνηθέντων και των υφιστάμενων νομοθεσιών».
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, δεν είναι πλέον θέμα του ποιος έχει δίκαιο ή άδικο, αλλά είναι θέμα που σχετίζεται με τη φήμη της χώρας μας ως ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός και η εργατική ειρήνη είναι μέρος αυτού του παζλ.
«Έχουμε μία σπουδαία βιομηχανία και οφείλουμε όλοι όσοι είμαστε μέρος αυτής, να την προστατέψουμε για το καλό, τόσο της βιομηχανίας όσο και της οικονομίας, αλλά και των ανθρώπων της», κατέληξε.
Φ. Ρουσουνίδης: Να πρυτανεύσει η λογική
Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις του στο InBusinessNews τόνισε πως το Επιμελητήριο θέτει προ των ευθυνών τους τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Όπως είπε, «θεωρούμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί, ήδη τα περιστατικά βρίσκονται ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για επίλυση, και καλούμε όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που ήγειραν τα θέματα που -κατά την άποψή τους- χρήζουν επιδιαιτησίας, να τηρήσουν στάση ευθύνης».
«Μεσούσης της τουριστικής σεζόν να μην είμαστε εμείς αυτοί που βγάζουμε τα μάτια από μόνοι μας και μετά από όλα όσα ζήσαμε τις τελευταίες μέρες στην πατρίδα μας, είναι κρίμα να δημιουργούμε αυτό το αίσθημα της αβεβαιότητας και της αστάθειας σε μία βιομηχανία, η οποία κατά τ’ άλλα τα τελευταία χρόνια απέδειξε την ανθεκτικότητα της», πρόσθεσε.
Απ’ εκεί και πέρα, κατέληξε ο κ. Ρουσουνίδης, «ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και επαναλαμβάνω υπάρχει συγκεκριμένη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί και να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε δηλώσεις ή εξαγγελίες για κινητοποιήσεις και απεργιακά μέτρα».
Μ. Αντωνίου: Να επικρατήσουν η ψυχραιμία και η σύνεση
Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews εξέφρασε την ελπίδα ότι η βαριά βιομηχανία του τόπου, δηλαδή η τουριστική βιομηχανία, θα αφεθεί απερίσπαστη να υπηρετήσει το αντικείμενο της και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για το σύνολο τόπου.
Διότι, όπως εξήγησε, τυχόν οποιαδήποτε μέτρα σε βάρος οποιασδήποτε οντότητας στην τουριστική βιομηχανία ενδεχομένως να διαμορφώσει την εντύπωση διεθνώς ότι η εργατική ειρήνη δεν είναι δεδομένη και αυτό να μεταφραστεί σε επιλογές δυνητικών επισκεπτών της Κύπρου προς άλλες κατευθύνσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Αντωνίου, η ζημιά από κάτι τέτοιο θα είναι δυσανάλογη για το σύνολο του τόπου και της οικονομίας και όχι μόνο για την ξενοδοχειακή βιομηχανία.
«Η ελπίδα μας είναι ότι θα επικρατήσουν η ψυχραιμία και η σύνεση, ώστε να βρεθούν οι λύσεις ειρηνικά στις όποιες διαφορές, αν υπάρχουν διαφορές, ένα θέμα για το οποίο ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί είναι το υπουργείο Εργασίας το οποίο ήδη εξετάζει καταγγελίες που έχουν υποβληθεί», πρόσθεσε ο Μιχάλης Αντωνίου.
Σύμφωνα, με τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, από πλευράς του υπουργείου Εργασίας και του ιδίου του υπουργού Εργασίας προσωπικά, καταβάλλεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, με τον ίδιο να εκφράζει καταληκτικά την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η εργατική ειρήνη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Οι παραινέσεις του Υπουργείου Εργασίας
Σημειώνεται πως σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα, το Υπουργείο Εργασίας τονίζει πως η διασφάλιση της ομαλότητας στις εργασιακές σχέσεις στον τουριστικό τομέα είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των θετικών προοπτικών του κλάδου, ο οποίος καταγράφει υψηλά ποσοστά πληρότητας κατά την περίοδο αιχμής».
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εργασίας υποδεικνύει πως οι υφιστάμενες εργασιακές διαφορές σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να επιλυθούν μέσα από την τριμερή συνεργασία εργαζομένων, εργοδοτών και πολιτείας, αποφεύγοντας την ένταση.
Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα επιδείξουν υπευθυνότητα και συνέπεια, τηρώντας τα συλλογικά συμφωνηθέντα και σεβόμενοι τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, υπογραμμίζοντας πως το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις δύο πλευρές και μεσολαβεί για την επίλυση των διαφορών.
- Διαβάστε εδώ: Σε επαφή με τις δύο πλευρές στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Υπ. Εργασίας-Στόχος να διασφαλιστεί η ομαλότητα
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, οι καταγγελίες για μη συμμόρφωση ξενοδόχων με τα συμφωνηθέντα είναι πολύ λίγες και δεν ξεπερνούν τις 4-5.