Γιατί η Eurobank αποφάσισε να εξαγοράσει την Ελληνική-Επένδυση που θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. σε μετρητά

Βαρυσήμαντα μηνύματα, τόσο προς τα στελέχη και το προσωπικό όσο και προς τους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank A.E. Φωκίων Καραβίας, ρίχνοντας ταυτόχρονα φως στο σκηνικό που αφορά το καθεστώς λειτουργίας της τράπεζας την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της από τον όμιλο.

Μιλώντας σε αποστολή Κύπριων δημοσιογράφων που φιλοξενήθηκαν από την Eurobank το τριήμερο 10-12 Μαρτίου στην Αθήνα, ο κ. Καραβίας ξεκαθάρισε πως στο άμεσο μέλλον η Eurobank Κύπρου και η Ελληνική θα λειτουργήσουν ως δύο χωριστές ανεξάρτητες τράπεζες με ξεχωριστές διοικήσεις και ξεχωριστά Διοικητικά Συμβούλια.

«Το κατά πόσο κάποια στιγμή στο μέλλον προχωρήσουμε σε κάποιους είδους συγχώνευση ή απορρόφηση δεν μπορούμε να το προδικάσουμε αυτή την στιγμή», διευκρίνισε, και ρίχνοντας το γάντι στους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής, υπογράμμισε πως αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί μελλοντικά ανάλογα και με τις δικές τους επιθυμίες.

«Διότι δεν είμαστε σήμερα ο μοναδικός μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας. Άρα, για το άμεσο μέλλον προχωράμε ως δύο ξεχωριστές τράπεζες που φυσικά και οι δύο θα ανήκουν στον όμιλο Eurobank», επισήμανε.

Ο Φωκίων Καραβίας δεν απέκρυψε πάντως πως επιθυμία του ομίλου αποτελεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών, καθώς έτσι θα υπάρχει, όπως υπέδειξε, μια πιο αποτελεσματική λειτουργία.

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς να προσδιορίζει χρονικά πότε θα γίνει η συγχώνευση, παράπεμψε μια τέτοια εξέλιξη για όταν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα ωριμάσουν οι συνθήκες... «Όπως είπα και προηγουμένως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, πρέπει να κινηθούμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μετόχους της τράπεζας», επανέλαβε.

Οι εγκρίσεις και η δημόσια πρόταση

Ερωτηθείς από το InBusinessNews κατά πόσο στην Εurobank δεν διαβλέπουν προοπτική οι συνθήκες για τις οποίες έκανε λόγο να ωριμάσουν ενδεχομένως νωρίτερα απ’ ότι αναμένουν, μέσα δηλαδή από το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης που θα υποβληθεί μετά τη λήψη του συνόλου των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων, ο κ. Καραβίας επισήμανε πως αν από τη δημόσια πρόταση προκύψει για την Eurobank ένα ποσοστό που θα της επιτρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην συγχώνευση, είναι κάτι που ο όμιλος θα μελετήσει πολύ σοβαρά και θα επιταχύνει μια πιθανή τέτοια απόφαση.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εγκρίσεις ο κ. Καραβίας χαρακτήρισε ως σημαντικό το γεγονός ότι, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχουν εκφραστεί θετικά για την κίνηση επένδυσης της Eurobank στην Ελληνική. Υπενθυμίζεται πως την έγκρισή της έδωσε ήδη το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

«Προσδοκούμε και αναμένουμε να λάβουμε όλες τις επόμενες εγκρίσεις το δεύτερο τρίμηνο, οπόταν προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου θα έχουμε την δημόσια πρόταση προς όλους τους μέτοχους. Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να προδικάσω ούτε τι συμμετοχή θα έχουμε στη δημόσια πρόταση ούτε με τι ποσοστό θα καταλήξουμε», σημείωσε.

Και καθιστώντας σαφές πως με τους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας διατηρεί άριστες σχέσεις, τόσο σε προσωπικό όσο και τραπεζικό επίπεδο, εξέφρασε με νόημα τη βεβαιότητα πως πρόκειται για ευφυείς ανθρώπους.

«Τους εκτιμώ ιδιαίτερα ως άτομα, ως επιχειρηματίες, ως προέδρους δημοσίων εταιρειών. Θεωρώ ότι είναι ευφυείς άνθρωποι και δεν νομίζω ότι μια συζήτηση ανάμεσα σε ευφυείς ανθρώπους δεν θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία στο τέλος προς όφελος του κοινού οργανισμού που είναι μέτοχοι», συμπλήρωσε.

Τα στελέχη και το προσωπικό της Ελληνικής

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη και το προσωπικό της Ελληνικής, ο Φωκίων Καραβίας έπλεξε το εγκώμιό τους, κάνοντας λόγο για πολύ αξιόλογα στελέχη και αξιόλογους εργαζομένους, τους οποίους η Eurobank θα θέλει να τους αξιοποιήσει πλήρως και να συνεργαστεί μαζί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως ο όμιλος βρίσκεται στην Κύπρο από το 2007, για να υποδείξει συναφώς το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται πως ο τρόπος με τον οποίο η Eurobank Κύπρου χειρίζεται το προσωπικό της είναι αρνητικός.

«Νομίζω μάλλον το αντίθετο, έχουμε πολύ αξιόλογο προσωπικό και στελέχη, χάρη σε αυτά τα στελέχη αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Και η Ελληνική, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησής της, θα βασιστεί αποκλειστικά σε Κυπρίους», διευκρίνισε.

«Η Eurobank δεν είναι ένας τραπεζικός όμιλος που εμφανίζεται αλεξιπτωτιστής στην Κύπρο και κανείς δεν ξέρει τίποτα για το πώς συμπεριφέρεται», υπογράμμισε περαιτέρω ο Φωκίων Καραβίας, για να υποδείξει πως ικανά στελέχη από την Κύπρο κατέχουν καίριες θέσεις που αφορούν όχι αποκλειστικά την Eurobank Κύπρου, αλλά ευρύτερα δραστηριότητες του ομίλου.

«Με τον ίδιο τρόπο θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε πολλά και από τα ικανά στελέχη που διαθέτει και η Ελληνική Τράπεζα», τόνισε.

Η απόφαση για επένδυση στην Ελληνική

Αναφερόμενος στην απόφαση του ομίλου Eurobank να επενδύσει στην Ελληνική, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι έρχεται σε συνέχεια μια πολύ επιτυχούς πορείας της Eurobank Κύπρου. «Και είναι πραγματικά αυτή η επιτυχία και η εμπιστοσύνη που έχουμε σε όλους τους συναδέλφους από την Κύπρο, που μας ώθησε να δούμε περαιτέρω επενδύσεις στην χωρά και συγκεκριμένα στην Ελληνική Τράπεζα», εξήγησε.

Ο Φωκίων Καραβίας έκανε λόγο για ίσως την μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται με μετρητά από ένα μη κυπριακό όμιλο στην Κύπρο, καθώς όπως είπε πρόκειται για μια επένδυση που θα ξεπεράσει τελικά τα 800 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Ένα σημαντικό μέρος του τιμήματος αυτού, εξήγησε, θα καταλήξει στην Κύπρο και μάλιστα σε ιδιώτες μετόχους στο νησί, ενώ ταυτόχρονα είναι μια επένδυση η οποία έχει δώσει σημαντική ώθηση στην χρηματιστηριακή αξία της Ελληνικής Τράπεζας. Με το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, να έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

«Είπα και προηγουμένως ότι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των στελεχών μας είναι αυτή που μας ώθησε να κάνουμε το επόμενο βήμα, αλλά φυσικά δεν θα κάναμε το βήμα αυτό αν δεν πιστεύαμε πραγματικά στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας», διαμήνυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank A.E.

Περαιτέρω, αρκούντως διαφωτιστικός εμφανίστηκε ως προς τους λόγους για τους ο όμιλος επέλεξε και εξέτασε την Ελληνική για να επενδύσει, απαριθμώντας τα εξής:

  • Είναι μια τράπεζα η οποία διαθέτει ένα ισχυρό αποτύπωμα στην λιανική τραπεζική στην Κύπρο.
  • Διαθέτει πολύ ισχυρά κεφάλαια και πολύ καλή ρευστότητα.
  • Έχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο είναι απολύτως συμπληρωματικό προς αυτό της Eurobank Κύπρου, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της εταιρικής τραπεζικής-private banking.

«Έχει επίσης αξιόλογα στελέχη στο δυναμικό της, στελέχη με τα οποία προσδοκούμε να συνεργαστούμε πλήρως και να τα αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο του ομίλου μας», επανέλαβε ο Φωκίων Καραβίας.

Πώς θα αξιοποιήσει την υπερβάλλουσα ρευστότητα

Απαντώντας στις όποιες ανησυχίες πιθανόν να εκφράζονται ως προς το πώς η Eurobank θα αξιοποιήσει την υπερβάλλουσα ρευστότητα της Ελληνικής, ο Φωκίων Καραβίας υπέδειξε πως και η Eurobank Κύπρου διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα.

«Δεν χρησιμοποιούμε αυτή την υπερβάλλουσα ρευστότητα σε άλλα σημεία του ομίλου, έχει τοποθετηθεί σε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ομολόγων ή έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Και ένας από τους λόγους που δεν την έχουμε αξιοποιήσει σε άλλα σημεία του ομίλου είναι γιατί δεν το χρειαζόμαστε, αφού και η Eurobank στην Ελλάδα και η θυγατρική μας στην Βουλγαρία έχουν και αυτές υπερβάλλουσα ρευστότητα», διαμήνυσε ο κ. Καραβίας.

Για να ξεκαθαρίσει πως η ρευστότητα της Ελληνικής θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κυπριακής οικονομίας, ενδεχομένως σε κάποια διεθνή projects εφόσον υπάρξουν, τα οποία να έχουν σχέση με την Κύπρο.

«Σίγουρα δεν σκοπεύουμε και δεν χρειαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την ρευστότητα αυτή σε άλλα σημεία του ομίλου. Στην Κύπρο έχουμε ήδη παρουσία και δείγματα γραφής με την Eurobank Κύπρου και αυτή είναι η πρακτική που έχουμε εφαρμόσει».

Η πετυχημένη και ανοδική πορεία της Eurobank Κύπρου

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank Κύπρου άρχισε τις εργασίες της στην κυπριακή αγορά το 2007 και σήμερα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού.

Διακρίνεται για την αξιοπιστία, την πελατοκεντρική προσέγγιση, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και το καλά καταρτισμένο, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.

Το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι αυτό που την διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές της, καθώς προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις, βασισμένες στις ανάγκες των πελατών της.

Δραστηριοποιείται σε πέντε βασικούς πυλώνες εργασιών και συγκεκριμένα, Corporate Banking, Wealth Management, International Business Banking, Global Markets και Affluent Banking.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΗΣ EUROBANK

«Στόχος μας είναι να παραμείνουμε τράπεζα πρώτης επιλογής στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε και να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 αναδεικνύουν τη δυναμική μας, καθώς καταγράφεται αυξημένη κερδοφορία, ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια και καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου.

Στην Eurobank Κύπρου είμαστε περήφανοι για την πετυχημένη πορεία μας, γεγονός που μας επιτρέπει να ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά», ανέφερε σε δική του τοποθέτηση ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, Μιχάλης Λούης.

Ο κ. Λούης εξέφρασε την δέσμευση της τράπεζας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κυπριακή οικονομία, να ενισχύει το επιχειρείν, την βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και να ενδυναμώσει τη θέση της Κύπρου ως ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών.

«Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες και να υποστηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που καθιστούν την κοινωνία μας πιο προοδευτική και ανθρώπινη», υπογράμμισε.

Σ.σ.: Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, κυπριακή δημοσιογραφική αποστολή που φιλοξενήθηκε από την Eurobank είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα νέα κεντρικά γραφεία του ομίλου επί της λεωφόρου Σταδίου, να εισέλθει στα… άδυτα του Eurobank Hub στη Νέα Ιωνία, αλλά και να παρακολουθήσει άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου(σ.σ. θα ακολουθήσουν σχετικά ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τις αμέσως επόμενες ημέρες).

Δειτε Επισης

Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»