Μετά τη Demetra και η ΕΤΥΚ στο Διοικητικό Δικαστήριο για την εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank

Μετά τη Demetra Holdings Plc και η Συντεχνία των Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, με την οποία ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης σε σχέση με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας από την ελληνική Eurobank.

Το θέμα απεκάλυψε η Ελληνική Τράπεζα στα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στις 16 Απριλίου 2024 το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ κατέθεσε προσφυγή, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής.

Η προσφυγή επιδόθηκε στην τράπεζα στις 14 Μαΐου 2024 και ορίστηκε για οδηγίες στις 22 Μαΐου 2024. Το Δικαστήριο όρισε την προσφυγή για οδηγίες στις 8 Ιουνίου 2024, με οδηγίες προς την Επιτροπή να υποβάλει την ένστασή της την ίδια ημερομηνία.

Εκτιμάται ότι η ΕΤΥΚ μέσω διαφόρων ταμείων της κατέχει γύρω στο 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα στις 3 Απριλίου 2024 η Demetra Holdings Plc, κύριος μέτοχος της Τράπεζας με μερίδιο 21,3%, επίσης προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο, αμφισβητώντας την νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής. Η απόφαση της ΕΠΑ είχε ληφθεί στις 2 Φεβρουαρίου και η πράξη συγκέντρωσης είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία.

Η προσφυγή της Demetra Holdings επιδόθηκε στην τράπεζα στις 5 Απριλίου 2024 και ορίστηκε για οδηγίες στις 21 Μαΐου 2024. Στις 21 Μαΐου 2024, το Δικαστήριο όρισε την προσφυγή για οδηγίες στις 25 Ιουνίου 2024, με οδηγίες προς την Επιτροπή να υποβάλει την ένσταση της εντός 4 εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι το μερίδιο της ελληνικής Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας βρίσκεται στο 29,2%, ενώ με τις εποπτικές εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αι τον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών, θα καταστεί ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας με 55,3%. Μετά τις εποπτικές εγκρίσεις η Eurobank θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια προσφορά για απόκτηση του υπολοίπου μετοχικού κεφαλαίου. Οι σχετικές εγκρίσεις αναμένονται εντός των επόμενων μερικών βδομάδων.

Ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας έχει δηλώσει ότι τελικός στόχος είναι η συγχώνευση των δύο τραπεζών στην Κύπρο, ήτοι της Ελληνικής Τράπεζας και της Eurobank Κύπρου.

H μετοχή της Ελληνικής τύγχανε διαπραγμάτευσης νωρίτερα στο ΧΑΚ στο €2,71 (ενδυσοσυνεδριακή άνοδος 3,83%) επίπεδο υψηλότερο από τις τελευταίες συναλλαγές της Eurobank με τη Wargaiming και την Pimco (€2,35).

Δειτε Επισης

Υπ. Οικονομικών: Η αναβάθμιση από S&P's αντανακλά και την ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης
S&P's: Δημοσιονομικά που υπερτερούν, ενισχυμένο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
Στο GOLD Ιουνίου: Η ανάπτυξη της Λεμεσού σε ένα δυναμικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό κέντρο
Παίρνουν σάρκα και οστά οι τάσεις για μείωση δανειστικών επιτοκίων
Οι 1.573 θέσεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο που πάνε με απόφαση Υπουργικού για αποπαγοποίηση στην Βουλή
ΑΔΜΗΕ: Συζητήσεις με Τρ. Κύπρου για χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector-Τα σημαντικά βήματα σε εξέλιξη
Άγγιξε σχεδόν τα €600 εκ. το δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο
Πάει για νέο μοντέλο διοίκησης ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου-Οι κατασταστικές αλλαγές στη γενική συνέλευση
Οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη-Ποιες εταιρείες επηρεάζονται και οι νομικοί κίνδυνοι