Νίκος Χριστοδουλίδης: Πώς θα φέρουμε περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο

Τονίζοντας πως γενικά ο ρόλος του κράτους είναι η δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο θα ενθαρρύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και θα δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία για την ανάπτυξή της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει πως μια από τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο InBusinessNews, o Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποδεικνύει πως η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής, η οποία να διασφαλίζει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Επισημαίνοντας πως η προ μερικών μηνών συνάντηση που είχε με ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο επιβεβαίωσε την ελκυστικότητα της χώρας και την προοπτική της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, υπογραμμίζει πως ταυτόχρονα ανέδειξε και μια σειρά προκλήσεων που αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων, με προεξάρχουσα την ύπαρξη υπερβολικής γραφειοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στις πολιτικές που εφαρμόζει και στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση προς αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι οποίες και θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο νέας συνάντησης με τους ξένους επενδυτές, που προγραμματίζεται εντός του φθινοπώρου.

Προσπάθεια της Κυβέρνησης, όπως επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι να είναι σε θέση, εκεί και όπου ενδείκνυται, να προβαίνει σε ενέργειες και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική.

Ως καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζει τη φήμη της Κύπρου στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι η αποκατάσταση της φήμης μιας χώρας δεν είναι κάτι που αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη. Η Κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά και να λαμβάνει μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται.

Διαβάστε εδώ: Νίκος Χριστοδουλίδης: Όχι σε μέτρα για τα ΜΕΔ που υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών

  • Ακολουθεί πιο κάτω το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο InBusinessNews:

Είναι καθολική η παραδοχή πως οι επιχειρήσεις αποτελούν κινητήριο μοχλό της οικονομίας. Με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί συνθήκες ενός φιλικού για την δραστηριοποίησή τους περιβάλλοντος, αλλά και για προστασία τους από εξωγενείς αρνητικές καταστάσεις;

Θα ήθελα να τονίσω ότι γενικά ο ρόλος του κράτους είναι η δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο θα ενθαρρύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και θα δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία για την ανάπτυξή της, όπως για παράδειγμα μέσω φορολογικών κινήτρων.

Στόχος μας επίσης είναι η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες αποτελούν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις. Μέσα από αυτές τις δράσεις, θεωρούμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας προς τις επιχειρήσεις, για αντιμετώπιση εξωγενών καταστάσεων.

Γενικά ο ρόλος του κράτους είναι η δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος

Ταυτόχρονα όμως και οι ίδιες οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές, έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώνουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, η οποία αποτελεί απαραίτητο εργαλείο στη σύγχρονη εποχή που ζούμε.

Την ίδια στιγμή, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνουμε, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη πολύ σοβαρά αυτή τη διάσταση.

Σε αυτή την προσπάθεια, το κράτος στέκεται αρωγός στις επιχειρήσεις μέσω της προκήρυξης σειράς οριζόντιων σχεδίων χορηγιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση, αλλά και σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτούς του τουρισμού, της μεταποίησης και του πρωτογενούς τομέα.

Η προσέλκυση επενδύσεων

H προσέλκυση παραγωγικών άμεσων ξένων επενδύσεων είναι ύψιστης σημασίας για την Κυβέρνησή σας, κάτι που επαναλαμβάνετε διαρκώς. Πώς το επιτυγχάνει και ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που καλείται η Κύπρος να ξεπεράσει σε αυτή την προσπάθεια;

Είναι γεγονός ότι μία από τις προτεραιότητές της οικονομικής μας πολιτικής είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ιδιαίτερα αυτών που θα επιφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής, η οποία να διασφαλίζει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η συνάντηση που είχαμε ως Κυβέρνηση πρόσφατα με ξένους επενδυτές, επιβεβαίωσε μεν την ελκυστικότητα της Κύπρου και την προοπτική της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και μία σειρά προκλήσεων που αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων, με προεξάρχουσα την ύπαρξη υπερβολικής γραφειοκρατίας.

Είναι για αυτό τον σκοπό που η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας αλλά και της δικαστικής υπηρεσίας, καθώς αποτελούν εμβληματικά έργα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση του μετασχηματισμού σε ένα πιο αποδοτικό κράτος.

Σειρά προκλήσεων που αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων, με προεξάρχουσα την ύπαρξη υπερβολικής γραφειοκρατίας

Έχει ψηφιστεί επίσης πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση έργων στρατηγικής ανάπτυξης. Μέσω της στρατηγικής αυτής, θα διεκπεραιώνεται η αδειοδότηση σημαντικών επενδυτικών έργων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση θα κινηθεί και προς την κατεύθυνση άμεσης αντιμετώπισης σειράς πρακτικών ζητημάτων, τα οποία έχουν επισημανθεί από τους επενδυτές και αφορούν, μεταξύ άλλων, την διαθεσιμότητα στέγασης και γραφειακών χώρων, αλλά και ξενόγλωσσων σχολείων.

Είναι προφανές ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί σε όλα τα επίπεδα από μια περαιτέρω προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, αλλά όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο θετικός αντίκτυπος στην κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε ως Κυβέρνηση να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αρνητικές συνέπειες από την αυξημένη δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα το φαινόμενο της αύξησης του κόστους ενοικίασης σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι προκλήσεις για τους επενδυτές

Αναφερθήκατε μόλις προηγουμένως στη συνάντηση που είχατε τον περασμένο Ιούνη με επενδυτές και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Εξ’ όσων γνωρίζουμε, έθεσαν ενώπιών σας συγκεκριμένα σημεία που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων τους. Ενόψει της νέας συνάντησης που προγραμματίστηκε για το φθινόπωρο ποιες ενέργειες έχουν τροχοδρομηθεί;

Καταρχάς να αναφέρω ότι η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για ενίσχυση των καναλιών επικοινωνίας με τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση εκεί και όπου ενδείκνυται, να προβαίνουμε σε ενέργειες και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική.

Άλλωστε, οι υφιστάμενοι επενδυτές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου και είναι πιο πιθανό να προβούν σε νέες επενδύσεις.

Οι υφιστάμενοι επενδυτές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου και είναι πιο πιθανό να προβούν σε νέες επενδύσεις

Στη συνέχεια, καταγράφηκαν οι προκλήσεις που έθεσαν ενώπιον μας οι επενδυτές και, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, προβαίνουμε σε ενέργειες για επίλυσή τους.

Ορισμένες από τις προκλήσεις απαιτούν μακροχρόνιο σχεδιασμό, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της φήμης της Κύπρου, άλλες αφορούν συνεχιζόμενες προσπάθειες, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της συνδεσιμότητας της χώρας μας, ενώ άλλες χρήζουν πιο άμεσων ενεργειών, όπως για παράδειγμα η επίσπευση των διαδικασιών για αδειοδότηση ιδιωτικών σχολείων.

Όλες οι ενέργειες που τροχοδρομούμε θα παρουσιαστούν στη νέα συνάντηση που προγραμματίζεται εντός φθινοπώρου, στο πλαίσιο επικαιροποίησης και βελτίωσης της Στρατηγικής Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου, η οποία υλοποιείται με επιτυχία από το 2022.

Οι κυρώσεις και η φήμη της Κύπρου

Η χώρα μας βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στο μάτι του κυκλώνα με φόντο τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά του Η.Β. Είχατε εκφράσει την αποφασιστικότητά σας «να τελειώνουμε οριστικά με αυτό το θέμα». Θα λέγατε ότι η φήμη της Κύπρου, πλέον, αποκαθίσταται;

Θα ήθελα να τονίσω ότι η αποκατάσταση της φήμης μιας χώρας, δεν είναι κάτι που αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη. Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις σε γεγονότα και οι σχεδιασμοί μιας Κυβέρνησης, σαφώς επηρεάζουν πώς οι πολίτες και οι εταίροι μας ανά το παγκόσμιο μας αξιολογούν.

Προβλήματα και δυσκολίες πάντοτε θα υπάρχουν, αλλά το πώς αυτά αντιμετωπίζονται έχει σημασία. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα κυρώσεων από ΗΠΑ και Η.Β., έλαβε ουσιαστική δράση, με λεπτομερή ενημέρωση της για το ζήτημα, καθώς και με λήψη συγκεκριμένων δράσεων, τόσο για την διερεύνηση των συγκεκριμένων περιπτώσεων με την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας όσο και με την λήψη πρόσθετων μέτρων για ενίσχυση του πλαισίου ελέγχου και αποτρεπτικής και κατασταλτικής ικανότητας του κράτους και των θεσμών.

Η αποκατάσταση της φήμης μιας χώρας, δεν είναι κάτι που αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη

Σχετική είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 28/6/2023, η οποία μέσω αριθμού ενεργειών έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό, την άμεση κινητοποίηση και λήψη μέτρων που θα μειώσουν τους κινδύνους και θα διασφαλίσουν την συμμόρφωση όλων με τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Αυτή η άμεση αντίδραση και σημασία που δίδει η Κυβέρνηση στο θέμα, είναι κάτι που αναγνωρίστηκε δημόσια και σαφώς επηρεάζει θετικά την εικόνα και τη φήμη της Κύπρου.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά και να λαμβάνει μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται γιατί η φήμη της χώρας μας στο εξωτερικό είναι καθοριστικής σημασίας.

Το Visa Waiver Program των ΗΠΑ

Είχατε πρόσφατα μιλήσει για το Visa Waiver Program των ΗΠΑ και για χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου. Σε ποιες κινήσεις προβαίνετε προς επιτάχυνση της όλης προσπάθειας, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οικονομικά, αλλά και πολιτικά οφέλη που θα προκύψουν;

H ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα Visa Waiver των ΗΠΑ είναι κάτι το οποίο θέσαμε από την αρχή της διακυβέρνησης ως προτεραιότητα. Εφόσον επιτευχθεί, οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, χωρίς να χρειάζεται να εκδώσουν θεώρηση εισόδου (visa), για διαμονές μικρής διάρκειας.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πέρα από την πολιτική σημασία που έχει αυτό, προκύπτουν και άλλα οφέλη από τη διευκόλυνση των ταξιδιών προς τις ΗΠΑ, με θετικό αντίκτυπο στις επιχειρηματικές σχέσεις και το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, την ανάπτυξη συνεργασιών στην εκπαίδευση και την έρευνα και την καινοτομία, ανάμεσα σε άλλα.

Η ύπαρξη πολιτικής βούλησης για άρση της υποχρέωσης αυτής για την Κύπρο είναι κοινή

Η ύπαρξη πολιτικής βούλησης για άρση της υποχρέωσης αυτής για την Κύπρο είναι κοινή, γεγονός που αποδεικνύει τη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ.

Από τον περασμένο Απρίλιο, προχωρήσαμε με το διορισμό της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, ως συντονίστριας για την όλη προσπάθεια. Ακολούθως, λάβαμε από τις ΗΠΑ ένα πλάνο εργασίας, βάσει του οποίου εργαζόμαστε εντατικά και σε πλήρη συντονισμό με την Πρεσβεία της ΗΠΑ στην Κύπρο, για να υλοποιήσουμε.

Αναμένεται εντατικοποίηση των προσπαθειών και επαφών το αμέσως επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων και επιτόπιων αξιολογήσεων, με στόχο την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

Η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού

Αναφερθήκατε στην αρχή της συνέντευξής μας σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, κατονομάζοντας ανάμεσα σε άλλους και τον τουρισμό, κάτι που φυσικά και αποτελεί γεγονός. Πόσο σας προβληματίζει ως Κυβέρνηση η αυξανόμενη μετάβαση τουριστών στα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων και πώς προσανατολίζεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο;

Είναι γεγονός ότι μέρος των τουριστών που αφικνούνται στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνέχεια μεταβαίνουν προς τις κατεχόμενες περιοχές. Προτεραιότητά μας παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, η συνεισφορά του οποίου παραμένει ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία μας.

Προς το σκοπό αυτό, το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που έχουμε καταρτίσει, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες άρχισαν ήδη να υλοποιούνται.

Συνεχής εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με σκοπό να καταστεί η χώρα μας ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός

Μεταξύ άλλων, στις εν λόγω δράσεις περιλαμβάνονται, η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, η οποία καταρτίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση καλύπτοντας τον χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2035.

Επίσης, προσβλέπουμε στην επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων που απασχολούν τον τουριστικό τομέα της χώρας, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας που ρυθμίζει την αδειοδότηση και τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής.

Σημαντικοί πυλώνες αποτελούν επίσης η περαιτέρω αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για σκοπούς προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό, η περαιτέρω ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας μας, καθώς και ο συνεχής εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με σκοπό να καταστεί η χώρα μας ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός.

Δειτε Επισης

Κέρδη στο ΧΑΚ εν μέσω υψηλού όγκου στους τραπεζικούς τίτλους
Ανέκαμψαν τα έσοδα από τον τουρισμό-Ετήσια αύξηση 15% τον Φεβρουάριο
Ξένοι ομιλητές στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Μακρύς ο...δρόμος για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο-Από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων
Σημαντική μείωση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο
Αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους οι επιχειρήσεις
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν Αστυνομία και Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού
Επί τάπητος μέτρα για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας-Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
AstroBank: Προς πώληση οικιστικά και εμπορικά ακίνητα
Όλα ανοικτά για την μαρίνα και το λιμάνι...Περιμένει διευκρινίσεις επί της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας ο Βαφεάδης