Όλα ανοικτά για την μαρίνα και το λιμάνι...Περιμένει διευκρινίσεις επί της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας ο Βαφεάδης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τι δέον γενέσθαι με τη διαφορά που προέκυψε ανάμεσα σε κράτος και την ανάδοχο εταιρεία που ανέλαβε την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, Kition Ocean Port.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο InBusinessNews ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, η Νομική Υπηρεσία έχει αποστείλει στο Υπουργείο γνωμάτευση αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της θέματος που προέκυψε, συνεπεία της μη κατάθεσης εγγυητικής επιστολής από πλευράς της Kition.

«Έχουμε λάβει τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και ζητήσαμε κάποιες διευκρινίσεις, τις οποίες αναμένουμε. Είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, μίας και το περιεχόμενο της γνωμάτευσης είναι αρκετά νομικό», πρόσθεσε.

«Εγώ δεν είμαι νομικός και όπως αντιλαμβάνεστε ζητήσαμε και αναμένουμε να μας ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα πως «αναμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα, για να προχωρήσουμε στη συνέχεια και στη λήψη των τελικών μας αποφάσεων».

«Προσπαθούμε να αντιληφθούμε το νομικό πλαίσιο»

Ερωτηθείς κατά πόσο η γνωμάτευση ανοίγει τον δρόμο για διακοπή του συμβολαίου με την Kition, ο κ. Βαφεάδης δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, επαναλαμβάνοντας πως «μελετάμε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και αναμένουμε να μας δοθούν οι διευκρινίσεις που ζητήσαμε, ώστε να λάβουμε και τις κατάλληλες αποφάσεις».

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε στο στάδιο που προσπαθούμε να αντιληφθούμε το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε και αναμένουμε να μας επεξηγηθούν κάποια σημεία της γνωμάτευσης», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι «τα επόμενα βήματά μας θα εξαρτηθούν από τις διευκρινίσεις που θα λάβουμε από τη Νομική Υπηρεσία».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο επί της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Βαφεάδης εξέφρασε την άποψη ότι θα χρειαστούν ακόμη μερικές μέρες, χωρίς, ωστόσο, να θέτει οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη λήψη των τελικών αποφάσεων της Κυβέρνησης.

Καμία αντίδραση από Kition

Κληθείς να πει εάν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς της Kition και κατά πόσο η εταιρεία κατέθεσε την εγγυητική, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι «δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την εταιρεία κατά πόσον προτίθεται να καταθέσει την εγγυητική».

«Θεωρούμε, όμως, ότι έχει περάσει πάρα πολύς καιρός, δεν την έχουν καταθέσει, και συνεπώς φαίνεται ότι δεν προτίθενται να το πράξουν».

Σε σχόλιο ότι πιθανότατα η εταιρεία να αναμένει τις κινήσεις του κράτους, μετά και την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ο υπουργός Μεταφορών υπέδειξε ότι «η εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τα όσα προνοεί και η ίδια η σύμβαση, και να μην αναμένει να δει τι θα κάνουμε εμείς».

«Το τι θα κάνουμε εμείς, όμως, θα εξαρτηθεί από τις οδηγίες, κατευθύνσεις που θα μας δώσει η Νομική Υπηρεσία», τόνισε περαιτέρω.

Το σχέδιο Β

Υπενθυμίζεται πως σε τοποθετήσεις του κατά την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ο κ. Βαφεάδης είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε σχέδιο Β σε περίπτωση που διακοπεί η σύμβαση με την Kition.

Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχουν διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να παραλάβει το κράτος τη διαχείριση του λιμανιού, μέσω αρχικά των υπεργολάβων και στη συνέχεια με τον διορισμό δικών του εργολάβων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η διαχείριση του έργου θα επανέλθει στο κράτος, το οποίο τερματίζοντας τη σύμβαση με την Kition, θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέας προσφοράς προς αναζήτηση νέου εργολάβου για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την ανάπτυξη.

Τι γίνεται με τα έργα

Σε ό,τι αφορά τα κατασκευαστικά έργα, ο κ. Βαφεάδης επεσήμανε μιλώντας στο InBusinessNews πως «για τα έργα δόθηκε παράταση στην ημερομηνία έναρξης τους από την αρμόδια Επιτροπή και σε καμία περίπτωση αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι παρατηρείται κάποια καθυστέρηση, αφού η ημερομηνία αυτή δεν έχει περάσει ακόμα».

«Η μόνη εργασία που πρακτικά έχει γίνει, είναι η συντήρηση της παραδοσιακής αποβάθρας, η οποία-κατά την εταιρεία-έχει ολοκληρωθεί, αλλά διενεργούνται ελέγχοι από το Τμήμα Πολεοδομίας και τον δήμο Λάρνακας για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι εργασίες έχουν γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω ο κ. Βαφεάδης υπενθύμισε ότι εντός καλοκαιριού-αρχές Ιουνίου-, θα πρέπει να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα που περιγράφονται και περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του έργου.

Δειτε Επισης

Δήμος Έγκωμης: Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης
Εξοχικές βίλες και οικιστικά ακίνητα για ανάπτυξη σε μειωμένες τιμές στην Πάφο από την Gordian
Σε τροχιά υλοποίησης 30 παραθαλάσσιες επαύλεις αξίας €20 εκατ. στην Πέγεια
Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής-Τρεμιθούσας
Μείωση 1,57% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Απρίλιο
ΕΒΕ Πάφου: Εντός Μαΐου η επιλογή της αναδόχου εταιρείας για προέκταση λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Πάφο
Όμιλος Λεπτός: Παραμένει πρωταθλήτρια στην πώληση ακινήτων σε ξένους υπηκόους η Πάφος
Συνεχίζει στην προεδρία του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων ο Ανδρέας Δημητριάδης