Στον ΔΗΣΥ το κλειδί της αναβολής για τις εκποιήσεις-Χάνει έδαφος η πρόταση του ΑΚΕΛ

Εξελίξεις που ήρθαν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα που ίσχυαν ενόψει της σημερινής Ολομέλειας της Βουλής, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εκποιήσεων, σηματοδότησε η χθεσινή ημερά, καθώς ως αρκούντως υπαρκτό φαντάζει το σενάριο να μην οδηγηθούν προς συζήτηση και ψήφιση το κυβερνητικό νομοσχέδιο για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων(σ.σ. σύσταση Ειδικού Τμήματος Επίλυσης Χρηματοπιστωτικών Διαφόρων στα Επαρχιακά Δικαστήρια), όπως ούτε και οι δύο προτάσεις νόμου που επρόκειτο να συζητηθούν την περασμένη Πέμπτη και τελικά παραπέμφθηκαν για την σημερινή συνεδρία.

Διαβάστε εδώ: Ανατροπή με πιθανή αναβολή για τις εκποιήσεις-Νέα δεδομένα με Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στο κάδρο

Την ίδια ώρα, χθες, διαμορφώθηκαν νέα δεδομένα που φαίνεται να ανατρέπουν και τις ισορροπίες γύρω από την μία εκ των δύο προτάσεων νόμου, και δη γύρω από την επίμαχη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία παρέχει το δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου (σ.σ. σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η αμφισβήτηση του ύψους του οφειλόμενου ποσού και η επίκληση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών).

Συγκεκριμένα, σε χθεσινή της συνεδρία η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, έστω και κατά πλειοψηφία, αποφάσισε όπως στηρίξει την αναβολή της συζήτησης επί της εν λόγω πρότασης νόμου, αλλά σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η αναβολή, να την καταψηφίσει. Ανάλογη απόφαση έλαβε και η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ), ενώ απόφαση με την οποία εισηγείται αναβολή της συζήτησης έλαβε και το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται τι θα πράξει το Κίνημα σε περίπτωση που τελικά η συζήτηση δεν αναβληθεί.

Διαβάστε εδώ: Θέλουν αναβολή και λένε όχι στην πρόταση του ΑΚΕΛ το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ-Υπέρ της αναβολής και η ΕΔΕΚ

Ενόψει τούτων, και υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ θα συμμορφωθούν τελικά προς τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, αλλά και ότι ανάλογη στάση θα τηρήσουν-αν όχι όλοι τουλάχιστον η πλειοψηφία- των βουλευτών της επίσης συμπολιτευόμενης ΕΔΕΚ, προκύπτει ως αποτέλεσμα της εξίσωσης πως ακόμη και αν τεθεί σε ψηφοφορία, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ θα δυσκολευθεί να περάσει από την Ολομέλεια, μιας και είναι βέβαιο πως θα καταψηφιστεί και από τον ΔΗΣΥ.

Διαβάστε εδώ: ΑΚΕΛ: Η πρότασή μας τυγχάνει οριζόντιας στήριξης-Πυρά κατά Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ

Το «κλειδί» της αναβολής στον ΔΗΣΥ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα της αναβολής ή όχι για σήμερα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, με το κλειδί να βρίσκεται στον ΔΗΣΥ και δη στη στάση που το κόμμα της αντιπολίτευσης θα τηρήσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση είναι που τις τελευταίες ώρες επικεντρώνονταν οι προσπάθειες των συγκυβερνώντων, στο να πειστεί δηλαδή ο ΔΗΣΥ να στηρίξει την αναβολή.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ήθελαν το κόμμα της αντιπολίτευσης να συγκατατίθεται στο τέλος της ημέρας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας έντονες φωνές εναντίον μιας τέτοιας στάσης, δηλαδή για αναβολή, και παρόλο που η Πινδάρου φρόντισε και χθες να καυτηριάσει με έντονο τρόπο τα τεκταινόμενα στον χώρο του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Διαβάστε εδώ: Η εξίσωση του ΔΗΣΥ για τις εκποιήσεις-«Μας ενδιαφέρει το σύνολο της οικονομίας»

Πάντως, η επιδιωκόμενη νέα αναβολή στη συζήτηση και ψήφιση ή καταψήφιση των δύο προτάσεων νόμου (σ.σ. η δεύτερη είναι αυτή της ΕΔΕΚ που αφορά την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου), όπως και η προδιαγραφόμενη αναβολή αναφορικά με το νομοσχέδιο για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου, έρχεται ουσιαστικά να αποτελέσει μια μέση επί του παρόντος χρυσή τομή στη διελκυστίνδα κυβέρνησης και κομμάτων της συμπολίτευσης, αριθμός βουλευτών των οποίων, τουλάχιστον μέχρι νωρίτερα χθες, εμφανιζόταν αποφασισμένος να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο με ταυτόχρονη αναβολή της εκποίησης μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Κάτι, το οποίο η Κυβέρνηση, όπως και η Κεντρική Τράπεζα, θεωρούν καταστροφικό και άκρως επιζήμιο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Στο κάδρο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Την φόρμουλα βάσει της οποίας το σενάριο της αναβολής κέρδισε έδαφος και πλέον προκρίνεται από τις πολιτικές δυνάμεις της συγκυβέρνησης, ήρθε να αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής το οποίο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ συμφώνησαν και ανακοίνωσαν χθες, και το οποίο έλαβε ως προς την ορθότητα του περιεχομένου του τις ευλογίες της Κυβέρνησης.

Ουσιαστικά, το πλαίσιο πολιτικής των τριών κομμάτων, το οποίο βεβαίως για να έχει πρακτική ισχύ θα πρέπει να μετουσιωθεί σε προτάσεις νόμου ή νομοσχέδια που να ψηφιστούν από τη Βουλή- βάζει για τα καλά στο κάδρο το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του.

Ειδικότερα, με βάση το πλαίσιο πολιτικής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, διευρύνονται-μεταξύ άλλων- οι προϋποθέσεις για υποβολή παραπόνων στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να επιτρέπεται η εξέταση παραπόνων για παράνομες χρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες ή παντός άλλου είδους παράνομων χρεώσεων.

Επίσης, μεταξύ άλλων, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της διαμεσολαβητικής διαδικασίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να αξιοποιείται από μεγαλύτερο αριθμό πολιτών για σκοπούς αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων, αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, προβλέπει ρύθμιση της δυνατότητας χρησιμοποίησης της απόφασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε δικαστική διαδικασία υπό μορφή μαρτυρίας, τόσο στο πλαίσιο του δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας όσο και οποιασδήποτε άλλης δικαιοδοσίας.

Διαβάστε εδώ: Αυτό είναι το πλαίσιο πολιτικής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ για τις εκποιήσεις-Πώς το βλέπει η Κυβέρνηση

Το συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής… πλασάρεται από τους συγγραφείς τους ως ενισχυτικό προς τις προτάσεις που υπέβαλε η Κυβέρνηση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα σε σχέση με το νομοσχέδιο για σύσταση Ειδικού Τμήματος Επίλυσης Χρηματοπιστωτικών Διαφόρων στα Επαρχιακά Δικαστήρια.

Η λογική της επιδιωκόμενης αναβολής

Στη βάση ακριβώς αυτής της λογικής εδράζεται και η επιδιωκόμενη αναβολή της σημερινής συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως και των προτάσεων νόμου στην Ολομέλεια, προκειμένου να συζητηθεί περαιτέρω το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αλλά και να δοθεί χρόνος για συζήτηση των θέσεων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο πολιτικής των τριών κομμάτων.

Θέσεις, τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει ως θετικές και εποικοδομητικές, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να τις συζητήσει.

Διαβάστε εδώ: Μάκης Κεραυνός: Θετικές και εποικοδομητικές οι προτάσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, σε μια παράλληλη και άμεσα συνυφασμένη με τις προσπάθειες αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του ζητήματος των εκποιήσεων εξέλιξη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης».

Με το «Ενοίκιο έναντι δόσης», το οποίο υπενθυμίζεται πως περιλαμβάνεται στο πακέτο προτάσεων της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να διαμένουν στην κύρια κατοικία ως ενοικιαστές και ταυτόχρονα να απαλλάσσονται από το στεγαστικό δάνειο, με το κράτος να καλύπτει πλήρως το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους των φυσικών προσώπων, ενώ οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας ή οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους θα μπορούν να επαναγοράσουν την κατοικία μετά την πάροδο πέντε ετών σε ευνοϊκή τιμή, κάτω του επιπέδου των τιμών αγορών.

Διαβάστε εδώ: Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων του «Ενοικίου Έναντι Δόσης» που ενέκρινε το Υπουργικό

Δειτε Επισης

Σημαντικό ενδιαφέρον δικαιούχων δανειοληπτών για το νέο σχέδιο ΚΕΔΙΠΕΣ σε συνεργασία με doValue Cyprus
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο
Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Αύξηση καταναλωτικών επιτοκίων, μείωση στεγαστικών τον Μάρτιο
Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για την Ελληνική Τράπεζα
Γιατί οι τραπεζικοί κολοσσοί συρρέουν στο Ριάντ
Θετικά σήματα από Ευρώπη για ανάπτυξη και πληθωρισμό-Πιο κοντά η μείωση επιτοκίων
Νοέλ Κουίν (HSBC): Η τρομερή πενταετία που έβαλε τέλος στο όνειρο 37 ετών
Σε υψηλά επίπεδα οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω τραπεζικών κερδών
Θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη συνάντηση ΕΚΚ-ΚΤ της Λετονίας