Ανατροπή με πιθανή αναβολή για τις εκποιήσεις-Νέα δεδομένα με Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στο κάδρο

Δεν θα τεθεί όπως όλα δείχνουν ενώπιον της αυριανής Ολομέλειας της Βουλής το κυβερνητικό νομοσχέδιο για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων, ενώ προς αναβολή φαίνεται να οδεύει και η επίμαχη πρόταση νόμου που δίνει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη με ταυτόχρονη αναστολή της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος, μιλώντας στον «ALPHA», περιέγραψε ταυτόχρονα την φόρμουλα που συζητείται μεταξύ της Κυβέρνησης και των συμπολιτευόμενων κομμάτων, ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες βουλευτών τους και να μην προχωρήσουν με την ψήφιση της επίμαχης πρότασης νόμου που δίνει δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη και άλλα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να προσφεύγουν σε αρμόδιο δικαστήριο για την αναστολή διαδικασιών εκποίησης ακινήτου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Υποδεικνύοντας ότι κατά την συνάντηση των συμπολιτευόμενων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως εάν ψηφιστεί η επίμαχη πρόταση νόμου θα την αναπέμψει, ο Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως προ του φάσματος να μην υπάρχει στο επόμενο διάστημα οτιδήποτε που να προστατεύει τους δανειολήπτες, τέθηκε στο τραπέζι η σκέψη πως αυτά που παρέχει η πρόταση νόμου, δηλαδή το δικαίωμα στον πολίτη να αμφισβητεί το χρέος του, τις υπερχρεώσεις και τις καταχρηστικές ρήτρες, να δοθούν μέσω ενός άλλο εναλλακτικού μηχανισμού στον οποίο να μπορεί να αποτείνεται.

Διαβάστε εδώ: Η φόρμουλα στο τραπέζι για τις εκποιήσεις και το... όπλο στα χέρια του Προέδρου

«Αυτή η εναλλακτική λύση είναι ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Αποφασίσαμε οι αντιπροσωπείες των τριών κόμματα(σ.σ. ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ) και βάλαμε κάτω ένα πλαίσιο πολιτικής, όπου διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, να επιλαμβάνεται τα παράπονα των πολίτων για υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες, διευρύνεται το πεδίο της δικαιοδοσίας του για επιδιαιτησία, διευρύνεται το πεδίο της δικαιοδοσίας του, όσοι έχουν πάει δικαστήριο και δεν έχουν απόφαση από τον Επίτροπο να μπορούν να προσφύγουν σε αυτόν, αποφασίζουμε νέα οργανωτική δομή του Επιτρόπου με υπάλληλους και ψηφιακή αναβάθμιση», εξήγησε ο Αλέκος Τρυφωνίδης.

Διαβάστε εδώ: Αυτό είναι το πλαίσιο πολιτικής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ για τις εκποιήσεις-Πώς το βλέπει η Κυβέρνηση

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο συμφωνήθηκε, προαναγγέλλοντας μάλιστα ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα χαιρετίζει ως θετικές και εποικοδομητικές τις προτάσεις και θα εκφράζει την ετοιμότητά του να το συζητήσει. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ έκανε λόγο για κατ’ αρχήν θετική γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενόψει του πλαισίου πολιτικής που φαίνεται ότι θα συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τα κόμματα για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, το οποίο θα μετουσιωθεί σε νομοσχέδια εντός Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, προς αναβολή φαίνεται να οδεύει και η επίμαχη πρόταση νόμου που δίνει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη με ταυτόχρονη αναστολή της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Διαβάστε εδώ: Μάκης Κεραυνός: Θετικές και εποικοδομητικές οι προτάσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ συνεδρίασε το απόγευμα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και, μεταξύ άλλων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

1. Χαιρετίζει τη σημερινή, κοινή ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ για το θέμα της διαχείρισης των ΜΕΔ και για την αναβάθμιση και διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου.

2. Χαιρετίζει, επίσης, τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, για το ίδιο θέμα.

3. Στηρίζει την αναβολή της ψήφισης του Νομοσχεδίου περί Δικαστηρίων, σεβόμενο την άποψη άλλων κομμάτων για ανάγκη περαιτέρω συζήτησης. Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η αναβολή, το Δημοκρατικό Κόμμα θα το υπερψηφίσει.

4. Στηρίζει την αναβολή της ψήφισης της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των τριών βουλευτών του. Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η αναβολή, το Δημοκρατικό Κόμμα θα την καταψηφίσει.

5. Κρίνει ότι η συμμετοχή των τριών βουλευτών του, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ στην εν λόγω Πρόταση Νόμου μαζί με το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, έχει συμβάλει καθοριστικά στην εκπόνηση του σχετικού με το θέμα «πακέτου μέτρων», που έχει ήδη εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση και στη επίδειξη πολιτικής βούλησης για συνεργασία και συνεννόηση με τη Βουλή, για ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Απόφαση για στήριξη της αναβολής της συζήτησης έλαβε και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΠΑ, η οποία επίσης σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η αναβολή θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Δειτε Επισης

Κάζακς (ΕΚΤ): «Οχι» σε βιαστικές μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνη -«Να είμαστε προσεκτικοί»
Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου
SoftOne Technologies Α.Ε.: Οι τρεις εταιρείες που προχωρούν σε απόκτηση κοινού ελέγχου επί της εταιρείας
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Κρίσιμο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Γιαντάο για το τερματικό στο Βασιλικό-Νέα «πυρά» από CPP
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Σε τροχιά υλοποίησης 30 παραθαλάσσιες επαύλεις αξίας €20 εκατ. στην Πέγεια
Έξι προτροπές προς τις κυπριακές Αρχές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Οι μάρκες αυτοκινήτων που επέλεξαν οι αγοραστές-Σε ανοδική τροχιά η αγορά
Κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων: Πόσα ξόδεψαν οι εταιρείες το 2023