Μάκης Κεραυνός: Θετικές και εποικοδομητικές οι προτάσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ

Την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συζητήσει και να καταλήξει στη βάση των όσων αναφέρονται στη δήλωση των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ αναφορικά με τις εκποιήσεις, εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Διαβάστε εδώ: Ανατροπή με... αναβολή για τις εκποιήσεις-Νέα δεδομένα με Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στο κάδρο

Διαβάστε εδώ: Αυτό είναι το πλαίσιο πολιτικής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ για τις εκποιήσεις-Πώς το βλέπει η Κυβέρνηση

Ο κ. Κεραυνός χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες προτάσεις ως θετικές και εποικοδομητικές στην προσπάθεια βελτίωσης και περαιτέρω ενίσχυσης του πλαισίου των εκποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για αναγκαιότητα μιας ολιστικής αντιμετώπισης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τόσο την προστασία δανειοληπτών και την ισορροπία που θα πρέπει να υπάρχει, αλλά και την χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική σταθερότητα και το αξιόχρεο της χώρας, είναι απαραίτητη.

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η γραπτή δήλωση του Μάκη Κεραυνού:

Η Κυβέρνηση κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα δέσμη μέτρων με την οποία πρότεινε βελτιώσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων και ενέργειες για την περαιτέρω στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών. Ήδη το νομοσχέδιο για την ειδική δικαιοδοσία των δικαστηρίων συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου και με υπευθυνότητα για εξεύρεση μιας οριστικής λύσης, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει και να καταλήξει στη βάση των όσων αναφέρονται στη δήλωση των τριών κομμάτων ΔΗ.ΚΟ., ΕΔΕΚ και ΔΗ.ΠΑ. και των συγκεκριμένων θετικών και εποικοδομητικών προτάσεων τους, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το εν λόγω πλαίσιο.

Μια ολιστική αντιμετώπιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τόσο την προστασία δανειοληπτών και την ισορροπία που θα πρέπει να υπάρχει, αλλά και την χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική σταθερότητα και το αξιόχρεο της χώρας, είναι απαραίτητη.

«Μια επιπρόσθετη πρόταση που αξίζει να συζητηθεί»

Νωρίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είχε κάνει λόγο για «μια επιπρόσθετη πρόταση που αξίζει να συζητηθεί και την ίδια στιγμή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τη νομοθετική εξουσία, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που αφορά την πορεία της οικονομίας μας, θα πρέπει να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων».

«Είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί και έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες προτάσεις που πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών», είχε υποδείξει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το πλαίσιο πολιτικής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ

Το πλαίσιο πολιτικής το οποίο συμφώνησαν αναφορικά με τις εκποιήσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ-τονίζοντας πως η κυβερνητική πρόταση μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων-, περιλαμβάνει τα εξής ζητήματα, τα οποία πέραν από τις κυβερνητικές προτάσεις, θα εξεταστούν με στόχο την άμεση υλοποίηση τους:

  • Διεύρυνση αρμοδιοτήτων Χρηματοοικονομικού Επίτροπου. Στο πλαίσιο αυτό να συνεχιστεί η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του Γραφείου του, η αναβάθμιση του προσωπικού του και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
  • Διεύρυνση των προϋποθέσεων για υποβολή παραπόνων στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξέταση παραπόνων για παράνομες χρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες ή παντός άλλου είδους παράνομων χρεώσεων.
  • Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της διαμεσολαβητικής διαδικασίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να αξιοποιείται από μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, για σκοπούς αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων, αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Εξωδικαστική επιβεβαίωση δανείου, σε συνδυασμό με την τροποποίηση που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στον περί Μεταβιβάσεων και Υποθηκεύσεων Ακινήτων Νόμο, η οποία υποχρεώνει τον πιστωτή να αποστέλλει με την επιστολή Θ, βεβαίωση του υπολοίπου του δανείου από ανεξάρτητο σύμβουλο, το κόστος της οποίας θα επωμίζεται ο πιστωτής.
  • Ρύθμιση της δυνατότητας χρησιμοποίησης της απόφασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε δικαστική διαδικασία υπό μορφή μαρτυρίας, τόσο στο πλαίσιο του δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας όσο και οποιασδήποτε άλλης δικαιοδοσίας.
  • Η περαιτέρω συζήτηση για τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που αφορά τη σύσταση Ειδικού Τμήματος Επίλυσης Χρηματοπιστωτικών Διαφόρων στα Επαρχιακά Δικαστήρια, τα οποία να εκδικάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις προσφυγές δανειοληπτών που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις.

Ταυτόχρονα, θα συζητήσουν και θα καταλήξουν επί της Κυβερνητικής πρόθεσης για επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Εστία, προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα.

Δειτε Επισης

Έρευνα: Αυτές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ-Θετικό πρόσημο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν
Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Eurobanκ Α.Ε.: Θέμα εβδομάδων οι εγκρίσεις για Eλληνική-Ο μίνιμουμ στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης
Eurobank A.E.: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €383 εκατ. με ενίσχυση των λειτουργικών επιδόσεων στην Κύπρο
Claudia Buch: Καλά κεφαλαιοποιημένες οι κυπριακές τράπεζες, αλλά αντιμέτωπες με νεοφανείς κινδύνους
Ο Πανίκος Νικολάου για φορολόγηση υπερκερδών-«Political risk, θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της χώρας μας»
Ελληνική Τράπεζα: Επενδύει στο περιβάλλον και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας
ΧΑΚ: Αυτές οι εταιρείες δεν υπέβαλαν ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023