Αυτό είναι το πλαίσιο πολιτικής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ για τις εκποιήσεις-Πώς το βλέπει η Κυβέρνηση

Το πλαίσιο πολιτικής το οποίο συμφώνησαν αναφορικά με τις εκποιήσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, έδωσαν στη δημοσιότητα με κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κόμματα.

Διαβάστε εδώ: Ανατροπή με... αναβολή για τις εκποιήσεις-Νέα δεδομένα με Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στο κάδρο

Τονίζοντας πως η κυβερνητική πρόταση μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ συμφώνησαν πέραν από τις κυβερνητικές προτάσεις, να εξεταστούν, με στόχο την άμεση υλοποίηση τους, και τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Διεύρυνση αρμοδιοτήτων Χρηματοοικονομικού Επίτροπου. Στο πλαίσιο αυτό να συνεχιστεί η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό του Γραφείου του, η αναβάθμιση του προσωπικού του και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
  • Διεύρυνση των προϋποθέσεων για υποβολή παραπόνων στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξέταση παραπόνων για παράνομες χρεώσεις ή/και καταχρηστικές ρήτρες ή παντός άλλου είδους παράνομων χρεώσεων.
  • Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της διαμεσολαβητικής διαδικασίας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να αξιοποιείται από μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, για σκοπούς αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων, αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Εξωδικαστική επιβεβαίωση δανείου, σε συνδυασμό με την τροποποίηση που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στον περί Μεταβιβάσεων και Υποθηκεύσεων Ακινήτων Νόμο, η οποία υποχρεώνει τον πιστωτή να αποστέλλει με την επιστολή Θ, βεβαίωση του υπολοίπου του δανείου από ανεξάρτητο σύμβουλο, το κόστος της οποίας θα επωμίζεται ο πιστωτής.
  • Ρύθμιση της δυνατότητας χρησιμοποίησης της απόφασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε δικαστική διαδικασία υπό μορφή μαρτυρίας, τόσο στο πλαίσιο του δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας όσο και οποιασδήποτε άλλης δικαιοδοσίας.
  • Η περαιτέρω συζήτηση για τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που αφορά τη σύσταση Ειδικού Τμήματος Επίλυσης Χρηματοπιστωτικών Διαφόρων στα Επαρχιακά Δικαστήρια, τα οποία να εκδικάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις προσφυγές δανειοληπτών που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις.

Ταυτόχρονα, θα συζητήσουν και θα καταλήξουν επί της Κυβερνητικής πρόθεσης για επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Εστία, προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα.

Πώς το βλέπει η Κυβέρνηση

Ως μια πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί και έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες προτάσεις που πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών, αντικρίζει το πλαίσιο πολιτικής των τριών κομμάτων η Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «είναι μια επιπρόσθετη πρόταση που αξίζει να συζητηθεί και την ίδια στιγμή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τη νομοθετική εξουσία, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που αφορά την πορεία της οικονομίας μας, θα πρέπει να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει τις τρεις προτάσεις νόμου στην περίπτωση που η πρότασή του για τις εκποιήσεις δεν εγκριθεί από τη Βουλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η Κυβέρνηση αναμένει πρώτα, με σεβασμό προς τη νομοθετική εξουσία, το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση και στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής.

«Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των περιστάσεων και αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι μας, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Καλούμε τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μελετήσουν το πακέτο μέτρων που η Κυβέρνηση δια μέσου του Υπουργείου Οικονομικών τους έχει διαβιβάσει», σημείωσε.

Συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να επιτραπεί τυχόν εκτροχιασμός των δημόσιων οικονομικών.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή, είναι μια κρίσιμη απόφαση που θα κληθεί να λάβει η Βουλή και είμαστε βέβαιοι, έχουμε εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των αποφάσεών τους, αλλά και τα συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία και η Κεντρική Τράπεζα στην προχθεσινή πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών έχουν παρουσιάσει», προσέθεσε.

Είπε επίσης πως η Κυβέρνηση θεωρεί ότι μέσα από το πακέτο μέτρων που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και με μια επιπρόσθετη πρόταση που έχουν υποβάλει το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ, μπορεί να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων, ένα θέμα που ταλανίζει την οικονομία και την κοινωνία τα τελευταία δέκα χρόνια, και αυτό θα διασφαλίσει τους ευάλωτους δανειολήπτες και την ίδια στιγμή την οικονομική αξιοπιστία και τη σταθερότητα της χώρας.

Ερωτηθείς για την πρόταση των τριών κομμάτων, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί και έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες προτάσεις που πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μια επιπρόσθετη πρόταση που αξίζει να συζητηθεί και την ίδια στιγμή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τη νομοθετική εξουσία, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που αφορά την πορεία της οικονομίας μας, θα πρέπει να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων».

Διαβάστε εδώ: Μάκης Κεραυνός: Θετικές και εποικοδομητικές οι προτάσεις ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ

Δειτε Επισης

Ελληνικές Τράπεζες: Κέρδη πέραν του €1 δις το πρώτο τρίμηνο-Τα αποτελέσματα
Cyta και Super FM γιορτάζουν με ολοήμερο live link στην Αθηένου την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών
Έρευνα: Αυτές είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για το ΓεΣΥ-Θετικό πρόσημο, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Τράπεζα Κύπρου: Ο λόγος στους μετόχους για το μέρισμα...Γενική συνέλευση με Χούριγκαν και Άκερμαν
Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Eurobanκ Α.Ε.: Θέμα εβδομάδων οι εγκρίσεις για Eλληνική-Ο μίνιμουμ στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης
Eurobank A.E.: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €383 εκατ. με ενίσχυση των λειτουργικών επιδόσεων στην Κύπρο
Claudia Buch: Καλά κεφαλαιοποιημένες οι κυπριακές τράπεζες, αλλά αντιμέτωπες με νεοφανείς κινδύνους
Ο Πανίκος Νικολάου για φορολόγηση υπερκερδών-«Political risk, θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της χώρας μας»