Χορός εξαγορών στην κυπριακή αγορά-Τα deals που ξεχώρισαν

Χορός εξαγορών καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην κυπριακή αγορά. Οι εξαγορές αφορούν διάφορους τομείς της οικονομίας, ανάμεσά τους ο τουρισμός, η υγεία, η τεχνολογία, το εμπόριο, η τεχνολογία και οι υπηρεσίες.

Τα εν λόγω deals απέκτησαν στρατηγική σημασία, συμβάλλοντας στη μετάβαση των εταιρειών σε νέα εποχή και την ενδυνάμωσή τους μέσω της απορρόφησής τους από μεγαλύτερους ομίλους.

Πιο κάτω παρουσιάζονται δέκα σημαντικές εξαγορές που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

  • Σε νέα εποχή η KEAN

Ίσως το deal της (μέχρι στιγμής) χρονιάς μπορεί να χαρακτηριστεί η εξαγορά της ΚΕΑΝ, μίας κυπριακής εταιρείας με ιστορία 74 ετών, από την bbf:., η οποία έγινε γνωστή τον Απρίλιο.

Διαβάστε εδώ: Σε νέα εποχή η KEAN με εξαγορά από bbf:

keanbbf

Επέκταση, βελτιωτικές κινήσεις και επενδύσεις με σεβασμό στην ιστορία μίας εταιρείας ενσωματωμένης στο DNA των Κυπρίων καταναλωτών, βρίσκονται ανάμεσα στα πλάνα της bbf:, η οποία απέκτησε το 100% των μετοχών της KEAN.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της bbf:, Λευτέρης Κωνσταντίνου εξήγησε ότι στη φιλοσοφία της εταιρείας είναι ο συνδυασμός ενός ιστορικού ακινήτου με μία νέα επένδυση που θα σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο.

Διαβάστε εδώ: bbf: Επένδυση στην KEAN με σεβασμό στο ιστορικό ακίνητο

Η KEAN Soft Drinks Ltd ιδρύθηκε το 1949 από τον χημικό Τάκη Χριστοδούλου, με σκοπό την παραγωγή χυμών από κυπριακά εσπεριδοειδή. Σήμερα διαθέτει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας προϊόντα και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή, την Αφρική και τις ΗΠΑ.

Τονίζεται ακόμα ότι η KEAN ήταν η πρώτη εταιρεία, που παρήγαγε το 1981 χυμούς σε συσκευασίες TetraPak στην Κύπρο.

Τρεις μεγάλες εξαγορές από τον Teddy Sagi

  • Η εξαγορά της Kape Technologies Plc – Στα $1.6 δισ. το deal

Τον Μάιο του 2023 έγινε γνωστή η μεγάλη εξαγορά του Ισραηλινού και Κύπριου επιχειρηματία, Teddy Sagi. Ειδικότερα, μέσω της εταιρείας του Unikmind Holdings Limited, ο Sagi εξαγόρασε μετά από δημόσια πρόταση την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, Kape Technologies Plc, αποτιμώντας την Kape στα $1.6 δισ.

kape technologies

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια πρόταση που έγινε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εντός του 2023, που σκοπό είχε την ιδιωτικοποίηση και απόσυρση της εταιρείας από την αγορά AIM του Χρηματιστήριου του Λονδίνου (“Public to Private Offer”) και μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Διαβάστε εδώ: Επιτυχής δημόσια πρόταση Teddy Sagi για εξαγορά Kape Technologies ύψους $1.6 δισ.

Η Kape είναι ένας κορυφαίος διεθνής πάροχος λογισμικού ψηφιακής ασφάλειας, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή λύσεων για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο στους καταναλωτές του.

  • Η εξαγορά της Prodigit Investments Ltd

Η Globe Invest Limited, το family office του Teddy Sagi, με έδρα τη Λευκωσία ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου την εξαγορά της αδειοδοτημένης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Prodigit Investments Ltd.

Διαβάστε εδώ: H Globe Invest του Teddy Sagi εξαγοράζει την Prodigit Investments

Η εν λόγω εξαγορά αποτελεί μέρος της στρατηγικής επέκτασης στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων εκ μέρους πελατών (portfolio management services).

22

  • Αποκτά την Best of the Best Plc ο Sagi - Δημόσια πρόταση ύψους £45.3 εκατ.

Η Globe Invest Limited συμφερόντων του Ισραηλινού και Κύπριου επιχειρηματία Teddy Sagi, τον Ιούνη του 2023 ανακοίνωσε δημόσια πρόταση για απόκτηση της Best of the Best Plc («BOTB»), αποτιμώντας την BOTB στα £45.3 εκατομμύρια.

Διαβάστε εδώ: Νέα εξαγορά από την Globe Invest του Teddy Sagi-Δημόσια πρόταση ύψους £45.3 εκατ.

Η δημόσια πρόταση για την BOTB ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης εξαγοράς της Kape Technologies Plc από τον Όμιλο Teddy Sagi, αποτιμώντας την Kape στα $1.6 δις. Η δημόσια πρόταση για την BOTB αναμένεται να είναι επιτυχής δεδομένης της ανέκκλητης δέσμευσης από συγκεκριμένους μετόχους για στήριξη της.

3

Η BOTB δραστηριοποιείται από την ίδρυση της το 1999 στον τομέα των παιγνιδιών δεξιοτήτων (skill-based competitions / games) με πέραν από 1.8 εκατομμύρια πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μετοχές της BOTB είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση στην αγορά AIM του Λονδίνου από το 2006.

teddy_sagi_900.width-750

  • Στον Όμιλο Fattal Hotel το πεντάστερο GrandResort

Στα χέρια του Ομίλου Fattal Hotel βρίσκεται το πολυτελές GrandResort, στη Λεμεσό, μετά την εξαγορά της Hawaii Hotels Limited, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του πεντάστερου ξενοδοχείου.

Mε την ολοκλήρωση της προτεινόμενης συναλλαγής, το πεντάστερο Grand Resort στη Λεμεσό, του οποίου η Hawaii Hotels είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια, θα περάσει στα χέρια του Fattal Hotel Group, που αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό φιλοξενίας στο Ισραήλ και έναν από τους αναπτυσσόμενους ξενοδοχειακούς ομίλους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

grandresort

Διαβάστε εδώ: Roni Aloni: Η εξαγορά του GrandResort από Fattal και τα σχέδια του Ομίλου στην Κύπρο

Μιλώντας στο InBusinessNews και στο CBN, ο Roni Aloni, Διευθύνων Σύμβουλος, Mediterranean Region του Fattal Hotel Group είχε τονίσει ότι το GrandResort θα παραμείνει ως έχει μέχρι το τέλος της σεζόν. Η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα θα κλείσει για ανακαίνιση περί τα τέλη Οκτωβρίου για να επαναλειτουργήσει την επόμενη σεζόν.

  • Baker Tilly και απερχόμενη εταιρεία-μέλος της BDO στη Βουλγαρία ένωσαν δυνάμεις

Η Baker Tilly και η απερχόμενη εταιρεία-μέλος της BDO στη Βουλγαρία ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους και τη συνένωση των δυνάμεών τους, δημιουργώντας ένα κορυφαίο πάροχο επαγγελματικών υπηρεσιών στη βουλγαρική αγορά και όχι μόνο.

Διαβάστε εδώ: Στρατηγική εξαγορά Baker Tilly της απερχόμενης εταιρείας-μέλους της BDO Βουλγαρίας

bt

Η εξαγορά τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2023 και αποτελεί σημαντικό ορόσημο τόσο για την Baker Tilly στη Βουλγαρία όσο και για την Baker Tilly South East Europe. Η νέα εταιρεία θα εμπορεύεται με την επωνυμία Baker Tilly, εδραιώνοντας τη δέσμευσή της για παροχή εξαιρετικών επαγγελματικών υπηρεσιών.

Με γραφεία στη Σόφια και το Μπλαγκόεβγκραντ, και δυναμικό άνω των 60 επαγγελματιών, η νέα εταιρεία θα είναι η 7η μεγαλύτερη εταιρεία στην τοπική αγορά.

  • Η νέα επένδυση του Hellenic Healthcare Group

Σε μία νέα επένδυση στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, έπειτα απο την εξαγορά του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου, καθώς και του Αρεταίειου, στη Λευκωσία, προχώρησε το Hellenic Healthcare Group (HHG).

Πιο αναλυτικά, η Hellenic Healthcare Holding Single Member S.A., μέλος του ομίλου HHG, προχώρησε-μέσω της Lemgo Ltd- στην απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Gialletto Ltd.

hellenic

Διαβάστε εδώ: Η νέα επένδυση του Hellenic Healthcare Group στην Κύπρο

Η Gialletto Ltd είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ακτινολογικών και συναφών υπηρεσιών.

  • Στα ψυχόμενα προϊόντα ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ

Στην αγορά των ψυχόμενων προϊόντων εισέρχεται για πρώτη φορά ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ μετά την εξαγορά SureFood Ltd.

Η Υπηρεσία της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού ανακοίνωσε τον Μάιο ότι παραλήφθηκε κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Surefood Ltd από την C.A. Papaellinas Ltd.

surefoodJ

Η συνεργασία τους ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και αφορούσε στην αποκλειστική προώθηση, πώληση και διανομή των καταναλωτικών προϊόντων του Oμίλου Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ στον χώρο της μαζικής εστίασης και του ξενοδοχειακού κλάδου (HORECA), ενώ πρόσφατα ο Όμιλος προχώρησε στη συμφωνία εξαγοράς του μετοχικού κεφαλαίου της SureFood Ltd.

Διαβάστε εδώ: Η στρατηγική σημασία του deal SureFood-Χ.Α. Παπαέλληνα

Μέσω της συμφωνίας, ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία προϊόντων ψυγείου και ενδυναμώνει την παρουσία του στο κανάλι του HORECA, ενώ η SureFood Ltd αποκτά περαιτέρω ώθηση, καθώς πλέον ανήκει σε ένα μεγάλο όμιλο, τον πιο ισχυρό στους τομείς δραστηριοποίησής του στην Κύπρο.

  • Επέκταση Marine-Fields Holding στη Γερμανία

Η Marine-Fields Holding Ltd, ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο και επίσημα την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της BM Bergmann Marine GmbH στο Αμβούργο στις 27 Ιανουαρίου 2023.

Η εν λόγω συναλλαγή αποτελεί το επιστέγασμα της στενής και επιτυχημένης συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Οι δύο καινοτόμοι οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια κορυφαία ομάδα ναυτιλιακών υπηρεσιών και λύσεων.

Διαβάστε εδώ: Η Marine-Fields Holding επεκτείνει την παρουσία της στη Γερμανία

marinefields

Η εξαγορά αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ανάπτυξη της Marine-Fields Holding, μέλος του ομίλου εταιρειών Tototheo Maritime, η οποία ενώνει την τεχνογνωσία και τους πόρους της BM Bergmann Marine, ενός καταξιωμένου παρόχου ναυτιλιακών συμβουλευτικών υπηρεσιών, και της Marine-Fields Holding, ηγέτιδας εταιρείας στον τομέα των ναυτιλιακών συμβουλευτικών υπηρεσιών, ψηφιακών λύσεων και εκπαίδευσης.

Κάτω από την ίδια ομπρέλα, η BM Bergmann Marine και η Marine-Fields, θα προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων σε πελάτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των πλοιοκτητών, των χειριστών, των λιμένων, των παράκτιων διοικήσεων και της διαχείρισης στην ενδοχώρα.

  • Η Howden εξαγόρασε τον κυπριακό όμιλο Niche

Ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023 η συμφωνία συνεργασίας, μέσω εξαγοράς, μεταξύ της Howden Cyprus και των εταιριών NICHE Ιnsurance Brokers Ltd και NICHE Insurance Agents Ltd.

Πρόκειται για μία κομβικής σημασίας εξέλιξη, η οποία αλλάζει το τοπίο της κυπριακής αγοράς διαμεσολάβησης και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

4

Διαβάστε εδώ: Η Howden εξαγοράζει τον κυπριακό όμιλο Niche και διευρύνει το φάσμα εργασιών της

Η Howden Cyprus, με ισχυρό μερίδιο αγοράς και παρουσία από το 2003 στην αντασφαλιστική διαμεσολάβηση του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού κλάδου, εισέρχεται πλέον δυναμικά και στην direct ασφαλιστική διαμεσολάβηση με την εξαγορά των εταριών NICHE Brokers Ltd & NICHE Agents Ltd.

Διαβάστε εδώ: Ποια είναι η Howden που εξαγόρασε την κυπριακή Niche

Δειτε Επισης

Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία