Αντρέας Λευκαρίτης: Το Land of Tomorrow και το όραμα για τη Λάρνακα

«Όραμά μας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να αναπτύξουμε την περιοχή του μέλλοντος, όπου όλοι θα θέλουν να ζουν, να εργάζονται ή να την επισκέπτονται». Με αυτά τα λόγια έκλεινε τη συνέντευξή της, πριν από ένα χρόνο περίπου, η τετραμελής ομάδα, που είναι υπεύθυνη για το master plan, Land of Tomorrow for Larnaka.

Στο σήμερα, ο Αντρέας Λευκαρίτης, retail network operations manager της Petrolina Holdings και project head του Land of Tomorrow μιλά στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού IN Business και οριοθετεί την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μέχρι τον Μάιο, την ώρα που η πρώτη μακέτα έχει μόλις παρουσιαστεί και έχουμε πια διαμορφωμένη την εικόνα της μεγαλεπήβολης ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη:

Larnaka Land of Tomorrow: Το έργο ορόσημο που μεταμορφώνει την πόλη (pics)

Land of Tomorrow: Ένα όραμα που γίνεται πράξη και ξανασυστήνει τη Λάρνακα (vid)

Κ. Κουμής: Θέλουμε να βλέπουμε τους προορισμούς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους

Κύριε Λευκαρίτη, πριν από περίπου ένα χρόνο, μιλήσαμε για το master plan του Land of Tomorrow for Larnaka, ενός τεράστιου έργου που θα μεταμορφώσει τη Λάρνακα. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται και τι έχει αλλάξει από τότε;

Μέσα στον τελευταίο χρόνο ήδη προχωρήσαμε στην ανάθεση του σχεδιασμού του master plan. Ο Όμιλος Πετρολίνα, θέλοντας να διασφαλίσει την επιτυχία και την ποιότητα του έργου, ετοίμασε όρους πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, οι οποίοι αποστάλθηκαν στα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου, που εξειδικεύονται στον τομέα του master planning.

Η διαδικασία είχε τεράστιο ενδιαφέρον και μετά από παρουσιάσεις που έγιναν, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Foster+Partners για τον καταρτισμό του master plan. Ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του έχει τεθεί το πρώτο εξάμηνο το 2023.

Όραμα καθολικής αποδοχής

Πώς το έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης;

Όπως έχει αναφερθεί από τους Foster+Partners στην παρουσίαση του οράματος και της αρχιτεκτονικής προσέγγισης, το master plan του Land of Tomorrow θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της Λάρνακας στα βόρεια της πόλης, διπλασιάζοντας το ενεργό μήκος του θαλάσσιου μετώπου και ως αποτέλεσμα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσει το μέλλον της πόλης.

Κι ενώ το επίκεντρο του σχεδιασμού είναι το έργο Land of Tomorrow, η ανάπτυξη πρέπει επίσης να εξετάσει το ευρύτερο πλαίσιο της πόλης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα δέσει στον υφιστάμενο αστικό ιστό και την προγραμματισμένη μελλοντική ανάπτυξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει και γύρω από το λιμάνι και τη μαρίνα, καθώς συλλογικά αυτά τα έργα θα μεταμορφώσουν την πόλη και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χαρακτήρας της Λάρνακας δεν θα χαθεί στην πορεία.

Με όλες τις μεταβλητές ήδη σε ισχύ, όπως τη συνδεσιμότητα, τα οικονομικά κίνητρα και τη δυναμική του φυσικού περιβάλλοντος, η Λάρνακα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για να γίνει ένας υπέροχος τόπος και να επανεφεύρει τους τρόπους ζωής που θα προσελκύσουν τους μελλοντικούς πολίτες και τους επενδυτές. Η πόλη είναι έτοιμη να εξελιχθεί σε έναν πράσινο και γαλάζιο προορισμό και να ανταποκριθεί στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας.

Η διαφύλαξη των παραδοσιακών αξιών, επιτρέποντας παράλληλα την καινοτομία και την αλλαγή, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός προορισμού. Η αλλαγή καθοδηγείται τώρα από μια περιβαλλοντική και οικολογική προσέγγιση για τον σχεδιασμό, υποστηρίζοντας τον άνθρωπο και νέες οικονομίες.

Οι θετικές αντιδράσεις και τα σχόλια που είχαμε κατή την πρόσφατη παρουσίαση του έργου, μας έκαναν να νιώσουμε ότι το όραμα της οικογένειας Λευκαρίτη για την πόλη της Λάρνακας είναι το σωστό και πως το Land of Tomorrow θα τύχει καθολικής θετικής αποδοχής.

Αλήθεια, γιατί καταλήξατε με τους Foster + Partners;

Οι Foster + Partners είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία στο κόσμο. Ένα έργο τέτοιας εμβέλειας και τόσο μεγάλης σημασίας για τη Λάρνακα και την Κύπρο γενικότερα αξίζει τους καλύτερους. Ο επαγγελματισμός τους, η ολιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό και η επιμονή τους στη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και διατήρηση του χαρακτήρα της Λάρνακας μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή.

Διαβάστε εδώ: Foster+Partners: Το αρχιτεκτονικό γραφείο πίσω από το Larnaka Land of Tomorrow

Ποια θα είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Land of Tomorrow;

Οι τρεις βασικοί πυλώνες του έργου είναι το γαλάζιο, το πράσινο και ο άνθρωπος. Θέλουμε ένα διαχρονικό έργο με απρόσκοπτο παραλιακό μέτωπο, σεβασμό στο περιβάλλον και επίκεντρο τον άνθρωπο. Με στρατηγικό σχεδιασμό που όχι μόνο θα σεβαστεί και θα διατηρήσει το περιβάλλον αλλά θα το εμπλουτίσει και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του έργου, καθώς και την προσβασιμότητα σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε, δε θα μπορούσε να ονομάζεται Land of Tomorrow αν δεν φρόντιζε και για τις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Θα επιδιώξετε συνεργασία και με άλλους επενδυτές για την υλοποίησή του;

Όπως έχουμε δηλώσει από την αρχή του εγχειρήματος αυτού, η ομάδα του Land of Tomorrow αξιολογεί και πιθανές στρατηγικές συνεργασίες με σκοπό την επίτευξη συνεργειών και οικονομιών κλίμακος.

Είχατε αναφερθεί, επίσης, σε ξενοδοχειακές και οικιστικές αναπτύξεις στην περιοχή. Έχετε προχωρήσει σε συμφωνίες με κάποιους ομίλους;

Αυτό βρίσκεται στα πλάνα μας αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα με οποιονδήποτε. Αναμένουμε τον τελικό σχεδιασμό από τους αρχιτέκτονες, ο οποίος θα καθορίσει τον τύπο ή τους τύπους τουριστικών μονάδων που θα αναπτυχθούν, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε τελικές διαβουλεύσεις.

Ποια είναι τα χρονικά πλαίσια έναρξης και ολοκλήρωσης της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου;

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί κι εμάς έντονα. Αναμένουμε από τα αρμόδια τμήματα του κράτους να προχωρήσουν με τις αναγκαίες κινήσεις.

Είσαστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση της κρατικής μηχανής και των τοπικών Αρχών στις διαδικασίες που απαιτούνται;

Στην παρούσα φάση του σχεδιασμού του master plan, εκεί και όπου χρειαστήκαμε πληροφορίες και συμβουλές από διάφορες Αρχές, έχουν ανταποκριθεί άμεσα. Επίσης, μας τιμά ιδιαίτερα η αμέριστη συμπαράσταση και η εξαιρετική συνεργασία του Δήμου Λάρνακας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία, ούτως ώστε η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός του master plan να συνάδουν με τις προσδοκίες του για την πόλη μας.

Πώς θα συνδέσετε την ανάπτυξη αυτή με τις γύρω περιοχές και πώς θα αποφύγετε τον κίνδυνο αποκοπής τους από το παραλιακό μέτωπο, όπως έχει συμβεί, για παράδειγμα, σε κάποια σημεία στη Λεμεσό;

Μια από τις πιο σημαντικές αρχικές απαιτήσεις μας προς τους αρχιτέκτονες ήταν να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποκοπής του παραλιακού μετώπου και ευτυχώς ταυτίστηκαν πλήρως με αυτή την προσέγγιση. Κύριο όφελος του σχεδιασμού για ολόκληρη την περιοχή είναι η ολιστική προσέγγιση των Foster+Partners, η οποία μειώνει αυτούς τους κινδύνους.

Θέλουμε το έργο να αποτελέσει προέκταση της πόλης, με τη συνδεσιμότητα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αρχιτεκτόνων. Θα έλεγα να κάνετε λίγη υπομονή και θα εκπλαγείτε ευχάριστα με το αποτέλεσμα.

Ποιες άλλες επενδύσεις, εκτός από το Land of Tomorrow, θα συμβάλουν στο όραμα της πόλης του μέλλοντος; Εσείς ως Petrolina και ως ομάδα του project συμμετέχετε σε κάποιες από αυτές;

Επενδύσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στο όραμα αυτό. Ο Όμιλος Petrolina επικεντρώνεται, προς το παρόν, στο παραλιακό μέτωπο, χωρίς να αποκλείονται και άλλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ευελπιστούμε, πάντως, ότι το Land of Tomorrow θα δράσει καθοριστικά, ούτως ώστε εντός των ορίων της περιοχής να πραγματοποιηθεί πληθώρα έργων που θα καταστήσει τον Δήμο Λάρνακας επίκεντρο μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων.

Εν κατακλείδι, με ποιους τρόπους θα προσφέρει αυτό το έργο στην εγχώρια οικονομία και πώς θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Λαρνακέων;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το έργο περιλαμβάνει μεικτές χρήσεις τόσο οικιστικές όσο και εμπορικές, όπως σημεία αναψυχής, λιανικό εμπόριο, γραφεία και ξενοδοχεία. Αναμένεται λοιπόν να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και στην πλήρη λειτουργία του να δημιουργήσει πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση της περιοχής.

Πολλές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και κατά τη φάση της κατασκευής. Βασικές αρχές του σχεδιασμού του έργου θα είναι η κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, με την υιοθέτηση αυστηρών αρχών περιβαλλοντικού σχεδιασμού, η πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους αλλά και χώρους διασκέδασης και αναψυχής, όπως και η σύνδεση με τις γύρω περιοχές, ώστε το Land of Tomorrow να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους.

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο