Έργα που δίνουν νέα πνοή στη Λευκωσία (photos)

Με νέα αναπτυξιακά έργα εμπλουτίζεται η Λευκωσία, τα οποία με την υλοποίησή τους θα αναβαθμίσουν ποικιλοτρόπως την πρωτεύουσα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση τομέων όπως είναι αυτοί της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της δικαιοσύνης.

Το InBusinessNews παρουσιάζει πιο κάτω πέντε από τα έργα που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και εκτιμάται ότι θα αλλάξουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας, αλλά και-κάποια από αυτά-θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της μέσα από την αναβάθμιση των παρεχόμενων προς αυτούς υπηρεσιών.

  • Ο χώρος του παλιού ΓΣΠ που αναγεννάται

Παίρνει νέα όψη ο χώρος του ιστορικού γηπέδου της Λευκωσίας, του παλιού ΓΣΠ.

Οι εργασίες για την ανάπλαση του χώρου ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η παράδοση υπολογίζεται τον Νοέμβριο του 2023.

ΓΣΠ

Η ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 554 οχημάτων.

Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν 33 χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ, 28 χώροι στάθμευσης για άτομα μειωμένης κινητικότητας (οικογένειες), καθώς και 12 χώροι φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων προς κατασκευή, με πρόβλεψη για 108 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΓΣΠ2

Το νέο πάρκο θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, καφέ, εστιατόριο, βιβλιοπωλείο, γκαλερί τέχνης, αμφιθέατρο, πλατεία, μικρό καταρράκτη και υδάτινο τοίχο.

Την ριζική ανακαίνιση και ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ ανέλαβε η κοινοπραξία Cyfield Construction-Cyfield Development JV, ενώ ο προϋπολογισμός του μεγαλεπήβολου για τη Λευκωσία έργου αγγίζει τα €20 εκατ.

  • Νέο Κυπριακό Μουσείο

Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται το Νέο Κυπριακό Μουσείο που θα δεσπόζει στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για το Νέο Κυπριακό Μουσείο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

Το κόστος του Μουσείου, το οποίο θα ανεγερθεί στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανέρχεται στα €144 εκατ.

Το Νέο Κυπριακό Μουσείο θα διαθέτει πάνω από 6,5 χιλιάδες εκθέματα τα οποία θα διαχωρίζονται σε τρεις διακριτές, χωρικές και νοηματικές ενότητες, κατά τρόπο που θα αποκαλύπτεται η μακραίωνη ιστορία της Κύπρου, ως επίσης και η αδιάλειπτη σχέση του με το θαλασσινό στοιχείο.

μουσειο

Επίσης θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης των έργων, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, καθώς επίσης χώρους εκδηλώσεων και αναψυχής.

  • Το μεγαλεπήβολο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας

Ανάμεσα στα κυριότερα αναπτυξιακά έργα του 2023 συγκαταλέγεται το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας, που θα ανεγερθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το κόστος του νέου κτηρίου ανέρχεται στα €48 εκατ.

νομικη υπηρεσια

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων, τον Απρίλιο του 2023 προκήρυξε τον διαγωνισμό για την ανέγερση του κτηρίου με την μέθοδο μελέτη, κατασκευή, 12ετή συντήρηση, ελάχιστου συνολικού εμβαδού 23.300m², εκ των οποίων τα 15.300m² αφορούν την ανωδομή, ενώ τα 8.000m² αφορούν υπόγειους χώρους σε δύο επίπεδα.

  • Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), δίπλα από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, κοντά στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη.

Η συγκεκριμένη επέκταση συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης στην Κύπρο, καθώς το νέο κτήριο θα περιλαμβάνει ερευνητικά και διαγνωστικά εργαστήρια, γραφειακούς χώρους και χώρους διδασκαλίας, χώρους υπηρεσιών και υποστήριξης, εσωτερικό αμφιθέατρο, υπόγειο και υπαίθριο χώρο στάθμευσης, καθώς και υπαίθριο αμφιθέατρο.

ιγνκ

Η ανάπτυξη θα αποτελείται από κτήριο επτά επιπέδων, εκ των οποίων: Δύο υπόγεια, ένα ισόγειο, ένα μεσοπάτωμα και τρεις όροφοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτήριο θα συνδέεται με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου μέσω ημιυπόγειας σήραγγας στο επίπεδο του ισογείου.

ιγνκ 2

  • Η νέα αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και Εκδηλώσεων του Νέου Δημαρχείου Λευκωσίας

Η αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και Εκδηλώσεων αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του Νέου Δημαρχείου Λευκωσίας.

Τις εργασίες ανέλαβε η εταιρεία Iacovou Brothers (Constructions) Ltd.

aithousa 2

aithousa

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Ο χάρτης των ξενοδοχείων της Κύπρου-Η κατάταξη, η δυναμικότητα, η γεωγραφική κατανομή και η... αδειοδότηση
Βαραίνει τις εταιρείες το κόστος χρηματοδότησης-Τα έξοδα του 2023 και ποιες βγήκαν κερδισμένες
Χρ. Πατσαλίδης: Πολλά τα θέματα που μας απασχολούν στην ΚΤΚ, ευελπιστούμε σε συνεργασία των κομμάτων
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Έξυπνοι μετρητές: Κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%
Στην Κύπρο η συνάντηση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας