Άναψε φωτιές το μεγάλο θεματικό πάρκο στη Λεμεσό

Υπό έντονη αμφισβήτηση θέτει την απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος να ζητήσει πρόσθετη μέλετη, παγώνοντας ουσιαστικά την υλοποίηση μεγάλου θεματικού πάρκου στη Λεμεσό και συγκεκριμένα εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Πραστειού Κελλακίου, η κατασκευάστρια εταιρεία του έργου, Decosta Labs. 

Διαβάστε ακόμα: Στον πάγο μεγάλο θεματικό πάρκο στη Λεμεσό

Υπενθυμίζεται πως για την έγκριση του προτεινόμενου έργου, το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε από την εταιρεία να καταθέσει επιπρόσθετη μελέτη, που να περιλαμβάνει-μεταξύ άλλων-, στοιχεία όπως σχέδιο πυρασφάλειας που να εγκριθεί από το Τμήμα Δασών, εκτίμηση κατά πόσο η σφράγιση εδάφους και η διάβρωση από την αποκοπή δέντρων θα επηρεάσει τη γύρω περιοχή, καθώς και χαρτογράφηση της χλωρίδας, πανίδας εντός των προτεινόμενων τεμαχίων, αλλά και εκτίμηση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στο οδικό δίκτυο.

Διαβάστε ακόμα: 

Τρία νέα καταστήματα, τρία νέα brands ανοίγουν στο ισόγειο του 360

Mall of Cyprus: Η ανάκαμψη μετά την πανδημία και τα έσοδα από ενοίκια

Σε απαντητική της επιστολή προς το Τμήμα Περιβάλλοντος, την οποία εξασφάλισε το InBusinessNews, η Decosta Labs υποστηρίζει πως το προτεινόμενο έργο δεν αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ότι αντίθετα πρόκειται για ένα πράσινο έργο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, δεν εκτιμώνται σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή μελέτης από τη διασπορά σκόνης λόγω του μικρού μεγέθους κατασκευαστικών εργασιών. Επιπρόσθετα, τονίζεται, δεν θα προκύψει ολοκληρωτική αλλαγή της χρήσης γης και θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου με φυτικά είδη βιολογικής καλλιέργειας.

«Η έκταση που θα καταλαμβάνουν οι κτηριακές και συναφείς υποδομές του ΠΕ είναι της τάξεως του 6% περίπου της συνολικής έκτασης των υπό μελέτη τεμαχίων.  Ο δημόσιος χώρος πρασίνου που θα παραχωρηθεί είναι της τάξεως του 30%. Επίσης, θα παραχωρηθούν τεμάχια για χρήση δημόσιου χώρου πρασίνου. Συνεπώς, η συνολική έκταση που θα καταλαμβάνουν οι υποδομές του έργου εκτός των χώρων στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων και λεωφορείων ανέρχεται περίπου στα 1.492 m2, ποσοστό που ισοδυναμεί με το 6% της συνολικής έκτασης των τεμαχίων», υπογραμμίζεται στην επιστολή. 

Διά της επιστολής της, η Decosta Labs διαβεβαιώνει παράλληλα για τη διατήρηση της υφιστάμενης μορφολογίας του εδάφους σε σημαντικό ποσοστό. Σύμφωνα με την εταιρεία, θα πραγματοποιηθούν μικρού όγκου χωματουργικές εργασίες για την εξομάλυνση του εδάφους στα σημεία των κατασκευών και για την προετοιμασία του εδάφους για τη φύτευση των ειδών χλωρίδας. Εκσκαφές θα πραγματοποιηθούν για τη δημιουργία του υπόγειου χώρου του οινοποιείου, για την κατασκευή του βιολογικού σταθμού, καθώς και για την εγκατάσταση του συστήματος υδροδότησης.

Τη δυσαρέσκειά του ως προς τη διαδικασία έγκρισης του Οικολογικού Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος εξέφρασε εξάλλου, μιλώντας στο InBusinessNews, ο ιδιοκτήτης της Decosta Labs, Κώστας Κωνσταντίνου. 

Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου, το έργο αποτελεί μια προσπάθεια ολόκληρης δεκαετίας και όχι κάτι που άρχισε χθες. Συγκεκριμένα, η υποδομή ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, τα σχέδια στην πολεοδομία κατατέθηκαν πριν από τρία χρόνια και η περιβαλλοντική μελέτη πριν από 18 μήνες.

«Πρόκειται για ένα καταπράσινο έργο, από τα πιο οικολογικά της Κύπρου, το οποίο θα συμβάλλει στην κυκλική οικονομία. Επίσης, θα συνεισφέρει στον αγροτουρισμό, την προώθηση των γεωργικών προϊόντων και προϊόντων ΠΟΠ, θα προβάλλει τα ήθη, τις αξίες και τις ομορφιές της Κύπρου, τον ντόπιο τουρισμό και την κοινωνία γενικότερα», υπογράμμισε. 

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κωνσταντίνου, από πλευράς εταιρείας δεν πρόκειται να κατατεθεί νέα μελέτη, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, τα θέματα που θίγονται στη γνωμάτευση, ήδη απαντώνται στην υφιστάμενη μελέτη, 1500 σελίδων. «Το έργο δεν θα αλλάξει μορφή, αφού δεν μπορεί να γίνει πιο πράσινο», διαμήνυσε. 

Χαρακτηριστικά του προτεινόμενου έργου
Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, η οποία κατατέθηκε ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής, το έργο θα περιλαμβάνει:

•   οινοποιείο με εμβαδόν 161 τ.μ.

•   αποστακτήριο με εμβαδόν 61 τ.μ.

•   τυροκομείο με εμβαδόν 85 τ.μ.

•   ελαιοτριβείο με εμβαδόν 153 τ.μ.

•   καφετέρια με εμβαδόν 82 τ.μ.

•   εστιατόριο με εμβαδόν 321 τ.μ.

•   εργαστήριο συντηρήσεων του μηχανολογικού εξοπλισμού με εμβαδόν 126 τ.μ.

•   αμφιθέατρο με εμβαδόν 400 τ.μ.

•   χώρο πώλησης εισιτηρίων - κατάστημα βιολογικών προϊόντων με εμβαδόν 85 τ.μ.

•   βιολογικό σταθμός επεξεργασίας λυμάτων με εμβαδόν 18 τ.μ. (όλες οι κτιριακές υποδομές θα περιλαμβάνουν χώρους υγιεινής)

•   χώρους στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων και λεωφορείων με κάλυψη συνολικής έκτασης περίπου 5.800 τ.μ.

Δειτε Επισης

Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη