Μισθωτές δεν πληρώνουν ενοίκια στο κράτος

Στα €6 εκατομμύρια ανήλθαν το 2015 οι ανείσπρακτες οφειλές στο κράτος από την ενοικίαση κρατικής βιομηχανικής γης και το Υπουργείο Εμπορίου βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για επίλυση του θέματος, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζητούσε τα πορίσματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Εμπορίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν διαιωνίζεται και δεν αυξάνεται.

Σημείωσε ωστόσο πως το Υπουργείο αναμένει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει η διαδικασία ανάκτησης, η οποία παίρνει 7 με 10 χρόνια με πολλές δυσκολίες.

Όπως είπε, σε σύνολο 930 μισθωτών, οι 442 οφείλουν ενοίκια, εκ των οποίων οι 239 πληρώνουν με δόσεις και οι 203 υποθέσεις δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους και έχουν παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για το πώς θα προωθηθούν. Λέγοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες με τη νομοθεσία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ενδεικτικά ανέφερε ότι για 22 υποθέσεις έχουν εξασφαλιστεί ανάκτησης της γης, εκ των οποίων μόνο μία έχει προχωρήσει και αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται περίοδος 7 με 10 χρόνια με πολλές ανατροπές για να κάνουμε οτιδήποτε με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκες σε άλλους τομείς και να μην έχουμε τεμάχια, είπε, ο κ. Λακκοτρύπης.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια ανάκτησης των οφειλών, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως το Υπουργείο του θα προωθήσει τον συμψηφισμό με άλλες οφειλές σε άλλα τμήματα του κράτους.

Σε σχέση με το θέμα που εγείρει ο Γενικός Ελεγκτής αναφορικά με την υπενοικίαση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το Υπουργείο θα προκηρύξει εξειδικευμένη έρευνα, διότι η έρευνα που έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου δεν εμβάθυνε όσο θα έπρεπε. Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητείται εδώ και χρόνια και σημείωσε ότι πρέπει να πάρουμε απόψεις για να δούμε πώς το αντιμετωπίζουμε. Στόχος του κράτους είναι να προάγει τη βιομηχανία και όχι τον τομέα των ακινήτων, συμπλήρωσε.

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου κατήγγειλε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιος ενοικίαζε κρατική γη για €1.900 τον χρόνο, ανέγειρε μια αποθήκη και το υπενοικίασε σε υπηρεσίες του κράτους για €60.000 το χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία