Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές

Σε αυξημένα επίπεδα βρίσκεται από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας η κίνηση στις υπεραγορές, με τους καταναλωτές να ετοιμάζονται εντατικά για τις αγορές ενόψει Πάσχα.

Αν και το περασμένο Σαββατοκύριακο η επισκεψιμότητα κινήθηκε στους φυσιολογικούς ρυθμούς ενός συνηθισμένου Σαββατοκύριακου, εντούτοις από τη Μεγάλη Δευτέρα οι τζίροι των υπεραγορών κινούνται δειλά-δειλά σε ανοδική πορεία.

Η καταβολή των μισθών, αλλά και η σημερινή αργία της Πρωτομαγιάς αναμένεται να τονώσουν ακόμα περισσότερο την αγορά τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η κίνηση στις υπεραγορές πρόκειται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, μέχρι και το Σάββατο, με τα πασχαλινά εδέσματα, όπως φλαούνες, τσουρέκια και αρνί, να έχουν την τιμητική τους.

Επάρκεια σε αρνί-Η μάχη των προσφορών

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου διαβεβαίωσε τόσο για την επάρκεια όσο και την ποιότητα ντόπιων, αλλά και εισαγόμενων αρνιών.

«Υπήρχε κάποιος φόβος για τυχόν ελλείψεις λόγω μειωμένης παραγωγής ντόπιου αρνιού, η οποία, ωστόσο, καλύφθηκε από εισαγωγές από την Ελλάδα, με τις ενδεικτικές τιμές τόσο για το εγχώριο όσο και το εισαγόμενο να κυμαίνονται μεταξύ €12 και €14 το κιλό», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας ότι οι υπεραγορές επιδίδονται σε αγώνα προσφορών, διαθέτοντας το κατεξοχήν πασχαλινό έδεσμα σε τιμές κάτω από τα €10 το κιλό.

Γεμάτο τραπέζι, αλλά με αυξημένο κόστος

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την ευρύτερη ακρίβεια, ούτε και φέτος θα λείψει τίποτα από το πασχαλινό τραπέζι των καταναλωτών.

«Σαφώς, αν και το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι ένεκα των αυξήσεων στις τιμές προϊόντων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, εντούτοις, όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι και το Πάσχα, οι καταναλωτές θα προχωρήσουν κανονικά στις αγορές τους και το τραπέζι θα είναι γεμάτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.

«Πίκρα» τα σοκολατένια αυγά

Ακριβότερα έως και 20% θα είναι σε σύγκριση με την Ανάσταση του 2023 τα σοκολατένια αυγά για το φετινό Πάσχα λόγω των αυξήσεων που έχουν επιβληθεί, τόσο σε εγχώρια όσο και εισαγόμενα προϊόντα σοκολάτας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2024, οι τιμές της σοκολάτας και των σοκολατένιων προϊόντων που εισάγονται στην κυπριακή αγορά αυξήθηκαν περίπου κατά 10%-15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, λόγω της αύξησης της τιμής του κακάο, ενώ εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κυπριακή αγορά προανήγγειλε την επιβολή αύξησης, από τον Απρίλιο, στις τιμές των σοκολατένιων προϊόντων (εγχώριας παραγωγής και εισαγόμενων) της τάξης του 20%-30%, απορροφώντας βραχυπρόθεσμα ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής αύξησης του κόστους των πρώτων υλών.

Το ωράριο των καταστημάτων
Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, της γενικότερης ακρίβειας και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους ενέργειας και καυσίμων, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται το υπόλοιπο λιανεμπόριο (σ.σ. εκτός των τροφίμων).

Οι καταναλωτές προχωρούν σε στοχευμένες και προσεκτικές αγορές, ενώ οι καταστηματάρχες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα ευεργετικά οφέλη του τουρισμού τόσο για το λιανεμπόριο όσο και για την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Μεγάλη Τετάρτη τα γενικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της αργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η οποία τιμάται κανονικά, όπως κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αργία εμπίπτει στις δέκα ημέρες που προηγούνται της ημέρας του Πάσχα.

Διευκρινίζεται επίσης ότι τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 18:00, ενώ θα παραμείνουν κλειστά τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Δειτε Επισης

Το καινούργιο τηλεοπτικό σποτ της ΚΕΑΝ με πρωταγωνιστή για μια ακόμη χρονιά τον Λούκα Γιώρκα(vid)
Το πολυβραβευμένο κολλαγόνο Zooki, τώρα και στην Κύπρο
Κίνα: Απειλεί την Ε.Ε. με περιορισμούς στις εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρασιών
Οι μάρκες αυτοκινήτων που επέλεξαν οι αγοραστές-Σε ανοδική τροχιά η αγορά
Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Με μεγάλη επιτυχία η απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία (pics)
Άλκης Γαλατόπουλος: Πορεία πέραν των 60 ετών για την Novario-Tι είπε για την προσθήκη των προϊόντων Gaggenau
R. Ramalho: Τα προϊόντα Gaggenau προσφέρουν την εμπειρία της πολυτέλειας