Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης, ενέκρινε κατά τη σημερινή συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι σήμερα, η οποία δεν διαθέτει έναν τέτοιο Οργανισμό.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «αναθέσαμε μελέτη σε συγκεκριμένο οίκο για να γίνει η σύσταση αυτού του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης».

Με βάση τη μελέτη, εξήγησε, η αποστολή του Οργανισμού αυτού θα είναι η ενίσχυση των πρωτοβουλιών του κράτους για βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και αυτοεργοδοτούμενους.

Όπως είπε ο κ. Κεραυνός, ο Οργανισμός στοχεύει στην παρέμβαση όπου υπάρχουν κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

«Η μελέτη για σύσταση του Οργανισμού αυτού, περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης. Αφορά το ορόσημο της τέταρτης δόσης, το οποίο θα υποβληθεί τον Ιούνιο», συμπλήρωσε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέραν του κράτους, οι υπόλοιποι χρηματοδοτικοί εταίροι του Οργανισμού θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενώ υπολογίζεται ότι το κράτος θα κληθεί εντός των πρώτων πέντε ετών λειτουργίας του Οργανισμού να καταβάλει 107 εκ. ευρώ.

«Στόχος του Οργανισμού δεν είναι η μεγιστοποίηση των κερδών, αλλά η εξυπηρέτηση ενός μεγαλύτερου σκοπού για την κυπριακή οικονομία, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Τα προτεινόμενα εργαλεία χρηματοδότησης, θα παραχωρούνται με τη συμμετοχή τραπεζών και αφορούν σε μικρά ποσά δανεισμού και τη λήψη αντεγγύησης από την ΕΤΕπ», επεσήμανε υποδεικνύοντας πως «έτσι, δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος από τις δραστηριότητες του Οργανισμού».

«Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τον οδικό χάρτη για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης και αναμένεται ότι ο Οργανισμός αυτός τέλος του 2025 αρχές του 2026 θα είναι έτοιμος για να αρχίσει την δραστηριοποίησή του με ουσιαστική παραχώρηση χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Κεραυνός.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών