Υπ. Εργασίας: Η φτώχεια χτυπά περισσότερο τις γυναίκες

Η διαφορά στις αμοιβές ανδρών και γυναικών συνιστά μια ανισότητα που έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, που επηρεάζει αρνητικά την ευημερία του κοινωνικού συνόλου, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου σε μήνυμά της στην εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματικών Επαγγελματιών, που πραγματοποιείται το Σάββατο.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων γύρω από το μεγάλο και σοβαρό κεφάλαιο του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών

Είναι κοινή παραδοχή, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, ότι η φτώχεια χτυπά περισσότερο τις γυναίκες και ότι η σημερινή συνεχιζόμενη διαφορά στις αμοιβές μεταφράζεται σε χαμηλότερες συντάξεις για τον γυναικείο πληθυσμό στο μέλλον. “Η εξάλειψη τέτοιου είδους διακρίσεων είναι λοιπόν επιτακτική”, τόνισε.
 
Το «χάσμα αμοιβών», η διαφορά δηλαδή στο μέσο όρο αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών που εκτελούν την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας, αποτελεί, επεσήμανε, ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, με αρνητικές συνέπειες στην πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού αλλά κατ´ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικές προεκτάσεις .
 
Στην Κύπρο το τελευταίο διαθέσιμο ποσοστό του χάσματος αμοιβών είναι του 2013 και ανέρχεται στο 15,8%. Για παράδειγμα, για κάθε 100 ευρώ που αμείβεται ένας άνδρας κατά μέσο όρο, μία γυναίκα αμείβεται μόνο 84,20 Ευρώ.  
 
Η κ. Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι παρά την ύπαρξη, εδώ και δεκαετίες, διεθνών Συμβάσεων και Ευρωπαϊκών Οδηγιών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανισότητα στις αμοιβές των δύο φύλων εξακολουθεί να υπάρχει για να επισημάνει ότι η συντήρηση της ανισότητας αυτής υποδηλώνει και τη δυσκολία αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων του χάσματος, οι οποίες όπως έχει διαφανεί από μελέτες είναι η κουλτούρα (η άμεση δηλαδή καθαρή διάκριση λόγω ουσιαστικά της υποτίμησης της γυναικείας εργασίας), τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις όσον αφορά τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων και οι συναφείς επιλογές των μαθητών, ο επαγγελματικός διαχωρισμός που καταλήγει στα θεωρούμενα ως «γυναικεία» σε αντιδιαστολή με τα «ανδρικά» ή «ανδροκρατούμενα» επαγγέλματα, η συχνή διακοπή της επαγγελματικής καριέρας των γυναικών λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και η μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στην προσωρινή και μερική απασχόληση.
 
“Μπροστά στην κρισιμότητα των καιρών, αποτελεί λοιπόν πρόκληση η διατήρηση της αρχής της πλήρους και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στο επίκεντρο των πολιτικών μας, καθώς η επένδυση στην ισότητα θα αποτελεί πάντα μέσο αύξησης της απασχόλησης, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας”, δήλωσε και τόνισε ότι το Υπουργείο “υποστηρίζει κάθε ενέργεια που διασφαλίζει τη διατήρηση της αρχής της ισότητας και προσπαθεί μέσα από διάφορες δράσεις να συμβάλει αποτελεσματικά στον τομέα αυτό”.
 
Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στο ότι μέσα από την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου Έργου με τίτλο «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών» ανάμεσα και σε άλλες δράσεις, έχει καθιερώσει την ετήσια διοργάνωση της Ημέρας Ίσης Αμοιβής για διαφώτιση του κοινού γύρω από τις πρόνοιες των νομοθεσιών που προάγουν την ισότητα, καθώς επίσης και τη βράβευση εταιρειών/οργανισμών που εφαρμόζουν πρακτικές προώθησης της ισότητας των φύλων στο εργασιακό τους περιβάλλον.
 
Καταλήγοντας, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι η ολοκληρωμένη και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά στο χάσμα αμοιβών, αποτελεί μεν ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα και προπαντός τη συμμετοχή όλων, αλλά όχι ακατόρθωτο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία