Κώστας – Κωνσταντίνος Χριστούδιας: Μετάβαση σε στέρεες βάσεις

Η ανάληψη των ηνίων μιας οικογενειακής επιχείρησης από την διάδοχη κατάσταση, σαφώς και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση που μπορεί να γίνει και να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται αυτός που αναλαμβάνει, να περάσει μέσα από διάφορα στάδια και να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε όταν έρθει η ώρα που θα πρέπει ν’ ασκήσει τα διευθυντικά του καθήκοντα, να είναι έτοιμος απ’ όλες τις απόψεις.

Αυτή τη φιλοσοφία ενστερνίζεται ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της Christoudias Logistics, Κώστας Χριστούδιας, τον οποίον συναντήσαμε μαζί με τον εγγονό του Κωνσταντίνο, συνοδευόμενο από τον πατέρα του Χρίστο (γιο του κ. Χριστούδια), στη Λέσχη Βιβλίου Υφαντουργείο, στην καρδιά της Λευκωσίας.
 

Διαβάστε ακόμα: BidX1: Οικιστικά τεμάχια προς πώληση με επιφυλασσόμενες τιμές που ξεκινούν από €20,000

Τρεις γενιές επιχειρηματιών της οικογένειας Χριστούδια στον ίδιο τραπέζι, με τη συζήτησή μας να περιστρέφεται πού αλλού; Μα φυσικά, στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον της εταιρείας. Στη σχέση του παππού με τον εγγονό, που κάποια στιγμή παύει να είναι απλώς συγγενική, αλλά προσλαμβάνει επαγγελματικές διαστάσεις και αποκτά ισορροπίες που θα πρέπει να εξισορροπήσουν κάπου ανάμεσα στο οικογενειακό δέσιμο και την ανάγκη επιχειρηματικής συνύπαρξης, μακριά από συναισθηματισμούς.


Ο Κωνσταντίνος, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας, ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ομάδα της. Στο παρόν στάδιο εκπαιδεύεται στα διάφορα τμήματα, προκειμένου ν’ αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα προτού αναλάβει τη θέση του business development manager.
 

Διαβάστε ακόμα: FIRST STEP: Ευκαιρίες για μόνιμη εργοδότηση σε κυπριακές επιχειρήσεις


Καθοδηγητής, συμπαραστάτης, αλλά και κριτής του, ο παππούς του Κώστας, από τον οποίο έμαθε και εξακολουθεί να μαθαίνει πολλά. «Με τον παππού μου διατηρώ μια σχέση πολλών χρόνων, κατά τα οποία έχουμε κάνει αρκετά πράγματα μαζί, τόσο εντός όσο και εκτός δουλειάς», λέει ο Κωνσταντίνος. «Θυμάμαι από μικρός να τον συμβουλεύομαι σχεδόν για τα πάντα, και αυτός με υπομονή να μου μεταφέρει τα δικά του μαθήματα ζωής, τα οποία με βοήθησαν αφάνταστα σε κάθε τομέα της ζωής μου. Ήμασταν πάντα πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, όμως στο περιβάλλον της δουλειάς κρατάμε μια επαγγελματική σχέση», σημειώνει.
 
Μαθήματα επιχειρηματικότητας
«Ο παππούς», προσθέτει ο Κωνσταντίνος, «πάντα μου έλεγε πως η δουλειά, η όποια δουλειά, δεν είναι ντροπή, αλλά ευλογία. Ο ζήλος, το πάθος, η όρεξη, είναι αξίες που μου μετέφερε από μικρός. Επίσης, ο απόλυτος σεβασμός προς τον πελάτη είναι κάτι που φρόντισε να μου μεταλαμπαδεύσει, όπως και ότι αποστολή μας δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση, και σε τελική ανάλυση, η ικανοποίησή του».
 
Οι διδαχές του παππού
«Τα εγγόνια μου», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Χριστούδιας, «τα έχω διδάξει να είναι εργατικοί, να είναι πάντοτε τίμιοι στις συναλλαγές τους, να μπαίνουν στη θέση του πελάτη για να μπορούν να προφέρουν τη μέγιστη εξυπηρέτηση και να εκτιμούν το προσωπικό τους».
 
Ομαλή διαδοχή
Η ομαλή διαδοχή είναι πάντοτε δύσκολη και βασική προϋπόθεσή της είναι η σταδιακή πορεία της νέας γενιάς, από τη βάση της εταιρείας στη διεύθυνση. «Αν δεν εργαστεί κάποιος στην πρώτη γραμμή κι’ αν δεν περάσει απ’ όλα τα τμήματα της εταιρείας», αναφέρει επί τούτου ο κ. Χριστούδιας, «δεν θα μπορεί να έχει αντίληψη της κατάστασης ούτε να εκτιμήσει τη δουλειά που γίνεται από το προσωπικό». «Κάνοντας μια κάθετη και οριζόντια διαδρομή», εξηγεί, «θα μπορεί να διαμορφώσει άποψη και να θέσει τις βάσεις για ν’ αφήσει τη δική του σφραγίδα στην εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να οργανώσει και ν’ αναπτύξει αυτό που παρέλαβε, με βάση τις νέες συνθήκες της αγοράς».

Όπως υποδεικνύει ο ίδιος, η μετάβαση από τον ιδρυτή της επιχείρησης, πρέπει να συμπίπτει με τη μετάβαση της επιχείρησης από τη φάση της δημιουργίας, στη φάση της ανάπτυξης. «Οι στρατηγικές, το ηγετικό στιλ και τα συστήματα που απαιτεί η φάση της ανάπτυξης», υπογραμμίζει, «είναι διαφορετικά από αυτά που εμείς οι ιδρυτές έχουμε αναπτύξει. Βασικό στοιχείο είναι επίσης, να παραμείνουν οι αξίες και οι παρακαταθήκες της πρώτης γενιάς».
 
Ειλικρινείς σχέσεις
Σύμφωνα με τον κ. Χριστούδια, όταν υπάρχουν καλές και ειλικρινείς σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται πριν εξελιχθούν σε παρεξηγήσεις. «Οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις είναι όχι μόνο θεμιτές, αλλά και αναγκαίες, για να μπορεί να υπάρχει σφαιρική αντίληψη των θεμάτων», σημειώνει. «Η διαδοχή στη δική μου περίπτωση ήταν πολύ πιο ομαλή απ’ ότι γίνεται συνήθως, αφού τα δύο μου παιδιά ανέλαβαν ενεργά καθήκοντα στην εταιρεία και σιγά-σιγά αποσύρθηκα, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Φυσικά, η μετάβαση αυτή πήρε αρκετό χρόνο, μέχρι τη στιγμή που ένιωσα πως πλέον δεν υπήρχε η ανάγκη της δικής μου παρουσίας στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης και αποσύρθηκα πλήρως», συμπληρώνει. Δεν αποκρύβει, πάντως, ότι ακόμη τον συμβουλεύονται σε στρατηγικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
 
Σίγουρος για το μέλλον
Ο κ. Χριστούδιας δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερες έγνοιες ή ανησυχίες σ’ ό,τι αφορά και την παραπέρα διαδοχή, αφού βλέπει πως και η τρίτη γενιά της οικογένειας έχει την όρεξη, τον ζήλο και τη σοβαρότητα να συνεχίσει αυτό που ο ίδιος δημιούργησε πριν από περίπου 40 χρόνια. «Μετά τον Κωνσταντίνο, περιμένουμε σύντομα και το άλλο μου εγγόνι, τον Σταύρο, αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του να ενσωματωθεί μαζί μας και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ομάδα μας», αναφέρει.
 
Το τότε και το σήμερα
Προβαίνοντας σε μια σύγκριση του επιχειρείν των παλαιότερων χρόνων σε σχέση με σήμερα, ο Κώστας Χριστούδιας επισημαίνει πως οι σημερινές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες απ’ αυτές που είχαν παλαιότερα. Και αυτό, καθότι η τεχνολογία διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη διεξαγωγή των εργασιών που πραγματοποιούν οι σημερινές επιχειρήσεις, αλλά και στα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι νέοι επιχειρηματίες. «Σαφώς το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύ πιο πολύπλοκο και ανταγωνιστικό, ενώ και οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στις μέρες μας, κάτι ωστόσο που τα παιδιά αντιμετωπίζουν με επιτυχία», σημειώνει. Αυτό που του λείπει σήμερα, όπως αναφέρει, είναι οι συνθήκες εργασίας στις οποίες εργαζόταν ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια, καθότι ήταν πολύ πιο ανθρωποκεντρικές, ενώ και οι σχέσεις ήταν πιο ανθρώπινες απ’ ό,τι στις μέρες μας. Ο κ. Χριστούδιας υπογραμμίζει, πάντως, πως η νέα γενιά επιχειρηματιών είναι ίσως πιο τολμηρή, αλλά και πολύ πιο καταρτισμένη, αφού σχεδόν όλοι σπουδάζουν το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται.
 
Προτερήματα και συμβουλή
«Ο χαρακτήρας των εγγονών μου και το πάθος τους για δουλειά είναι αυτό που θεωρώ ως προτερήματά τους και ότι θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία τους», αναφέρει. «Αυτό που θα τους συμβούλευα», προσθέτει, «είναι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο όπως η δεύτερη γενιά της εταιρείας, να είναι ταπεινοί, εργατικοί και ανθρώπινοι».
 
Οι ισορροπίες
«Ο παππούς μου, με περιβάλλει με πλήρη εμπιστοσύνη στον εργασιακό μου χώρο και θεωρεί ότι είμαι υπεύθυνο και σοβαρό άτομο», τονίζει με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος. «Το γεγονός αυτό βέβαια, με φορτώνει με ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες, ν’ ανταποκριθώ στις προσδοκίες του», σημειώνει. Και προσθέτει: «Γνωρίζει πολύ καλά ότι λάθη θα γίνουν, αλλά είναι πάντα εκεί να με διορθώνει διακριτικά και να με εμβολιάζει με τη σοφία του. Πάντα είναι έτοιμος ν’ ακούσει μια νέα ιδέα και να πει την άποψή του, χωρίς ποτέ να θέλει να την επιβάλει». «Η σκληρή δουλειά, ο σεβασμός, η ταπεινοφροσύνη και η προσήλωση στις αξίες της επιχείρησης, είναι τα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν, ώστε τα νέα μέλη να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παλαιότερων μελών της οικογένειας, αλλά και τους πιο παλιούς εργαζόμενους στην επιχείρηση».
 
Το όραμα
«Να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, με προσήλωση στην καινοτομία για να εξακολουθήσουμε να πρωτοπορούμε στον τομέα μας, προσφέροντας τις καλύτερες λύσεις στους πελάτες μας. Να επεκτείνουμε τα έργα της προηγούμενης γενιάς εκτός Κύπρου και να κάνουμε την εταιρεία ακόμη πιο δυνατή», τονίζει ο Κωνσταντίνος.
 
Η Christoudias Logistics Δραστηριοποιείται από το 1981 στον τομέα των υπηρεσιών logistics. Σήμερα, έχοντας πέραν  των 35 χρόνων εμπειρίας, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών 3PL στην κυπριακή αγορά, έχοντας κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη των πελατών της. Διαθέτει ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους, έκτασης πέραν των 14.000 τ.μ. σε Λευκωσία και Λεμεσό. Προσφέρει υπηρεσίες 3rd Party Logistics, εκτελωνισμού, θαλάσσιας μεταφοράς (FFW) σε πέντε πλατφόρμες στην Ευρώπη με εβδομαδιαίες αναχωρήσεις, καθώς και διανομή εμπορευμάτων παγκύπρια σε υπεραγορές και μικρά σημεία πώλησης.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit