Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022

Στα €23 δισεκατομμύρια υποχώρησε το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2022, παρουσιάζοντας μείωση 3,9% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης, που υπερβαίνει το 99% του συνολικού χρέους της Δημοκρατίας, διαμορφώθηκε στα €23.086 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €24.018 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2021 και €23.738 το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, η μείωση προήλθε κυρίως από την αποπληρωμή εγχώριου ομολόγου ύψους €617 εκατ. (επιτόκιο 3,50%) στο τέλος, που ήταν το τελευταίο από τη σειρά εγχώριων ομολόγων, που εκδόθηκαν κατά τη συναλλαγή πώλησης της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα το καλοκαίρι 2018.

Όσον αφορά τη διάρθρωση του χρέους, το μεγαλύτερο μέρος κατανέμεται στα ευρωπαϊκά μεσοπρόθεσμα ομόλογα (ΕΜΤΝ) με €13,45 δισ, που αντιστοιχεί στο 58% του συνολικού χρέους. Τα ομόλογα ΕΜΤΝ είναι πλέον το κυριότερο χρηματοδοτικό εργαλείο της Δημοκρατίας.

Ακολουθούν τα δάνεια εξωτερικού με €8,26 δισ, που αντιστοιχεί στο 36% του συνολικού χρέους. Στα δάνεια του εξωτερικού περιλαμβάνεται και το δάνειο από την Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) €6,3 δισ, που συνήφθη στο πλαίσιο της διάσωσης κατά την οικονομική κρίση του 2013. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποπληρώσει πρόωρα τον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους €1 δισ, με την τελευταία αποπληρωμή τον Φεβρουάριο του 2020 λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19.

Η αξία των εγχώριων ομολόγων στο τέλος του 2022 υποχώρησε στα €617 εκατ. με μερίδιο 2,67% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ τα ειδικά ομόλογα για φυσικά πρόσωπα ανήλθαν σε 371 εκατ. ή 1,60% του συνολικού χρέους. Τα δάνεια εσωτερικού να παραμένουν στα €250 εκατ. (ομόλογο προς Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως  Στέγης) ή 1,08% του συνολικού χρέους. Τέλος η αξία των βραχυπρόθεσμων γραμματίων δημοσίου διαμορφώθηκε στα €137 εκατ. ή 0,6% του συνολικού χρέους.

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το 2024 ανέρχεται σε €1,52 δισ, τα οποία προβλέπονται να καλυφθούν με €1 δισ μέσω του προγράμματος ΕΜΤΝ, €0,3 δισ μέσω των Γραμματίων Δημοσίου, €0,18 δισ από δάνεια υπερεθνικών οργανισμών και €0,04 δισ μέσω των ομολόγων φυσικών προσώπων.

Δειτε Επισης

Στο παιχνίδι των δημοτικών εκλογών ο ΠΑΣΙΚΑ... Γιατί μέλη του διεκδικούν θέσεις σε δημοτικά συμβούλια
Limassol Boat Show: Σκάφος Lamborghini και επιβλητικές παρουσίες από διεθνείς εταιρείες του κλάδου
Κλείνει ξανά το μάτι στην Κ.Δ. για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector ο ΑΔΜΗΕ-«Πολύ θετική για το έργο»
Γιώργος Σαββίδης: Δικαίωση για την Κύπρο, καμιά ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κούρεμα
Στο 6% η ανεργία το πρώτο τρίμηνο... Στις Υπηρεσίες το ψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων
Νομικό χαστούκι σε καταθέτες και κατόχους αξιογράφων-Καλούνται να καταβάλουν περίπου 6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στην Κ.Δ.
Έδωσε το σύνθημα και έδειξε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ο Λουίς ντε Γκίντος
Τράπεζα Κύπρου: Οι διαθέσιμοι τρόποι για ηλεκτρονική πληρωμή μερίσματος-Απλή η διαδικασία
Εντυπωσιάζει το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Πόλος έλξης για αστρονόμους και επισκέπτες (pics)
Συγχαρητήρια Υπουργείου Οικονομικών σε Ευγενία Χριστοδούλου και Γιώργο Καρατζιά