Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022

Στα €23 δισεκατομμύρια υποχώρησε το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2022, παρουσιάζοντας μείωση 3,9% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης, που υπερβαίνει το 99% του συνολικού χρέους της Δημοκρατίας, διαμορφώθηκε στα €23.086 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €24.018 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2021 και €23.738 το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, η μείωση προήλθε κυρίως από την αποπληρωμή εγχώριου ομολόγου ύψους €617 εκατ. (επιτόκιο 3,50%) στο τέλος, που ήταν το τελευταίο από τη σειρά εγχώριων ομολόγων, που εκδόθηκαν κατά τη συναλλαγή πώλησης της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα το καλοκαίρι 2018.

Όσον αφορά τη διάρθρωση του χρέους, το μεγαλύτερο μέρος κατανέμεται στα ευρωπαϊκά μεσοπρόθεσμα ομόλογα (ΕΜΤΝ) με €13,45 δισ, που αντιστοιχεί στο 58% του συνολικού χρέους. Τα ομόλογα ΕΜΤΝ είναι πλέον το κυριότερο χρηματοδοτικό εργαλείο της Δημοκρατίας.

Ακολουθούν τα δάνεια εξωτερικού με €8,26 δισ, που αντιστοιχεί στο 36% του συνολικού χρέους. Στα δάνεια του εξωτερικού περιλαμβάνεται και το δάνειο από την Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) €6,3 δισ, που συνήφθη στο πλαίσιο της διάσωσης κατά την οικονομική κρίση του 2013. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποπληρώσει πρόωρα τον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους €1 δισ, με την τελευταία αποπληρωμή τον Φεβρουάριο του 2020 λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19.

Η αξία των εγχώριων ομολόγων στο τέλος του 2022 υποχώρησε στα €617 εκατ. με μερίδιο 2,67% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ τα ειδικά ομόλογα για φυσικά πρόσωπα ανήλθαν σε 371 εκατ. ή 1,60% του συνολικού χρέους. Τα δάνεια εσωτερικού να παραμένουν στα €250 εκατ. (ομόλογο προς Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως  Στέγης) ή 1,08% του συνολικού χρέους. Τέλος η αξία των βραχυπρόθεσμων γραμματίων δημοσίου διαμορφώθηκε στα €137 εκατ. ή 0,6% του συνολικού χρέους.

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το 2024 ανέρχεται σε €1,52 δισ, τα οποία προβλέπονται να καλυφθούν με €1 δισ μέσω του προγράμματος ΕΜΤΝ, €0,3 δισ μέσω των Γραμματίων Δημοσίου, €0,18 δισ από δάνεια υπερεθνικών οργανισμών και €0,04 δισ μέσω των ομολόγων φυσικών προσώπων.

Δειτε Επισης

Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται