FIRST STEP: Ευκαιρίες για μόνιμη εργοδότηση σε κυπριακές επιχειρήσεις

Τα παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών του εξωτερικού ακολουθεί η Κύπρος στο μεγάλο ζήτημα της ενσωμάτωσης των Αναγνωρισμένων Προσφύγων και των Αιτούντων Άσυλο στην αγορά εργασίας, με το «FIRST STEP: Προγράμματα Ένταξης στην Κυπριακή Αγορά Εργασίας». 

Το γεγονός ότι μέσα στο 2019 η χώρα μας έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ, ως μερίδιο του πληθυσμού, καταδεικνύει και την ανάγκη που υπάρχει για γρήγορη πρόσβαση των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Κώστας – Κωνσταντίνος Χριστούδιας: Μετάβαση σε στέρεες βάσεις

Το έργο παρείχε γενικά και εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης, προσωπική επαγγελματική συμβουλευτική και έναν βιώσιμο μηχανισμό που συνδέει τους αποφοίτους των προγραμμάτων κατάρτισης με την τοπική αγορά εργασίας. Περισσότεροι από 1.300 υπήκοοι τρίτων χωρών εγγράφηκαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του FIRST STEP, από τον Φεβρουάριο του 2019, με τους 300 εξ αυτών να έχουν λάβει γενική επαγγελματική κατάρτιση.

Διαβάστε ακόμα: BidX1: Οικιστικά τεμάχια προς πώληση με επιφυλασσόμενες τιμές που ξεκινούν από €20,000

Τρεις από τις εταιρείες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα μίλησαν στο InBusinessNews για την εμπειρία τους.
 
VITATRACE
«Τέτοια προγράμματα, δεν βοηθούν μόνο τα άτομα που συμμετέχουν, όπως είναι η Widad που εργάζεται εδώ στην VITATRACE, αλλά και όλες τις εταιρείες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα. H VITATRACE έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες της ομάδας FIRST STEP για να διευκολύνει την ένταξη των Αναγνωρισμένων Προσφύγων και των Αιτούντων Άσυλο στην αγορά εργασίας», ανέφερε στο InBusinessNews o Κυριάκος Αγκαστινιώτης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας.

Η VITATRACE παρείχε θέση πρακτικής άσκησης για δύο εβδομάδες σε έναν μορφωμένο μαθητή του προγράμματος FIRST STEP σε έναν τομέα σχετικό με την προηγούμενη εμπειρία και εκπαίδευση του.

Μέσω του προγράμματος πρακτικής άσκησης, «ο ασκούμενος μας έχει αποκτήσει νέες γνώσεις σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο εργαστήριό μας και τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι εταιρείες στην Κύπρο και ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και γνώσεις με έναν απόφοιτο φοιτητή του FIRST STEP σε θέματα του πεδίου μας», σημείωσε.
 
METRO
Η απόφαση της Εταιρείας για συμμετοχή στο πρόγραμμα FIRST STEP Internship της ΙΜΗ, εμπίπτει στο πρόγραμμα εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των Υπεραγορών METRO και στην Εταιρική πολιτική των ίσων Ευκαιριών και ίσης Μεταχείρισης, μας είπε ο Τόμης Κουής, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στην Metro Foods Trading Ltd.

Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είχαν περάσει και από μία πρώτη εκπαίδευση και προετοιμασία για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το νέο για αυτούς εργασιακό περιβάλλον, «ήταν καθοριστικό στην απόφαση μας, γιατί συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτουν θέματα προσαρμογής λόγω διαφορετικής κουλτούρας». Όμως όπως αποδείχθηκε, μέσω προγραμμάτων όπως το FIRST STEP, και με πολιτικές εργοδοτών με μηδενική ανοχή σε θέματα ισότητας και ίσων ευκαιριών, τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορούν να επιλυθούν και κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φύλου, θρησκείας κ.τ.λ. να έχει ίσες ευκαιρίες εργοδότησης, συμπλήρωσε.   

Να σημειωθεί ότι, με το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, του internship, η εταιρεία αποφάσισε να εργοδοτήσει μόνιμα τουλάχιστον δύο άτομα που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα.
 
Ζυθοβιομηχανία Φώτος Φωτιάδης
Η πρωτοβουλία για δημιουργία του FIRST STEP είναι μία πολύ καλή αρχή σε ένα χρόνιο θέμα που χρειαζόταν ορθό χειρισμό, είναι η άποψη που εξέφρασε από πλευράς της η Μαργαρίτα Τελεβάντου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ζυθοβιομηχανία Φώτος Φωτιάδης.

Για την Εταιρεία και τα τέσσερα άτομα τα οποία φιλοξενήθηκαν για εργασία στον χώρο και συγκεκριμένα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, «η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη». «Τα άτομα αυτά εργάστηκαν με αφοσίωση και προσήλωση στον στόχο που τους επεξηγήθηκε. Ήταν συνεργάσιμοι και αποδοτικοί και έφεραν εις πέρας την εργασία τους στο ακέραιο. Βοήθησαν την εταιρεία στο μέγιστο βαθμό και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Θεωρούμαι ότι αυτή η πρωτοβουλία από το Κράτος είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους. Ενθαρρύνει την εργασία, την ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων και προσφέρει στα άτομα αυτά ένα σκοπό και ένα πιο βιώσιμο μέλλον. To FIRST STEP είναι όντως ένα βήμα στην ορθή κατεύθυνση», υπογράμμισε η κ. Τελεβάντου.

Σημειώνεται ότι, η κοινοπραξία εταίρων που υλοποίησε το έργο αποτελείτο από την IMH, ως συντονιστή, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης ΚΕΣΕΑ, τις Υπηρεσίες Γνώμης και Δράσης, το ΚΕΚ ΑΚΜΗ και το EEO Group.  

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία και παρακολουθήθηκε από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.
 

Δειτε Επισης

Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse