Η Κύπρος στην αγορά των €80 δισ.

Η AmaDema ιδρύθηκε με σκοπό να ενισχύσει τη βιομηχανική δραστηριότητα της Κύπρου και να εντάξει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της βιομηχανίας των προηγμένων σύνθετων υλικών, που το μέγεθός της ανέρχεται στα €80 δισ. Από το 2016 δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης τεχνικών υφασμάτων και στην παραγωγή κατασκευών μέσω της χρήσης προηγμένων ινωδών συνθέτων υλικών που έχουν ποικίλες εφαρμογές, τις οποίες αναλύει ανάμεσα σε άλλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δρ Βασίλειος Δρακονάκης.

Πολυεπίπεδο υπόβαθρο 

Πριν από οκτώ, περίπου, χρόνια η Κατερίνα -μηχανολόγος μηχανικός, ο Ευέλθων - οικονομολόγος κι εγώ - μηχανολόγος μηχανικός, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την AmaDema. Έτσι δημιουργήσαμε μια ομάδα με πολυεπίπεδο τεχνολογικό και γνωσιολογικό υπόβαθρο. Μία ομάδα που μέχρι τώρα συλλαμβάνει, σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει νέα προϊόντα στον τομέα των προηγμένων υλικών, τα οποία διοχετεύει στην αγορά. Αναπτύσσουμε διάφορες τεχνολογίες μεταποίησης στον τομέα των προηγμένων υλικών και συγκεκριμένα των τεχνικών υφασμάτων, με στόχο τη χρήση τους σε τελικά προϊόντα. 

Η τεχνολογία NanoWeld®

Αιχμή του δόρατος αυτών των τεχνολογιών είναι η NanoWeld®, που είναι εμπνευσμένη από τις λεγόμενες πολυλειτουργικές ιεραρχικές δομές που συναντώνται στη φύση. Για παράδειγμα, η ιεραρχική δομή του φτερού που αποτελείται από τη ράχη, τα τριχίδια και τα υποτριχίδια προσφέρει πολυλειτουργικότητα σε ένα πτηνό μέσα από αμέτρητες στρώσεις φτερών, επιτυγχάνοντας αντοχή, ευλυγισία, αδιάβροχη προστασία και άλλα. Έτσι και το NanoWeld® , μέσω μίας ιεραρχικής δομής που αποτελείται από ίνες, νανο-ίνες και νανο-σωματίδια δημιουργεί επιπλέον συνδέσμους μεταφοράς μηχανικών φορτίων μεταξύ των στρώσεων του ινώδους συνθέτου υλικού, ενισχύοντας καθοριστικά την αντοχή του.

Υφάσματα 200% πιο ανθεκτικά

Οι κατασκευές με τα μεταποιημένα τεχνικά υφάσματα της AmaDema παρουσιάζουν έως και 200% μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και είναι έως και 30% πιο ελαφριές, σε σύγκριση με αντίστοιχες από συμβατά σύνθετα ή απλά υλικά.

Οι εφαρμογές για τα καινοτόμα υλικά της AmaDema είναι αμέτρητες. Μεταξύ αυτών: Διαστημική τεχνολογία, ενέργεια, δομικές κατασκευές, αεροναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, άμυνα και αθλητικός εξοπλισμός. Η τεχνολογία NanoWeld® έχει κατοχυρωθεί με παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (patent), καθώς και με την εγγραφή εμπορικού σήματος σε Ευρώπη και Αμερική.

Οι πελάτες της AmaDema

Η AmaDema υιοθετεί ένα πολύπλευρο επιχειρηματικό μοντέλο απευθυνόμενη σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain) των σύνθετων υλικών, ανεξαρτήτως του τελικού χρήστη. Αυτή τη στιγμή οι πελάτες της εκτείνονται σε Κύπρο, Πολωνία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ισραήλ και Ιαπωνία, ιδιαίτερα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της άμυνας, των κατασκευών και της αεροδιαστημικής. Οι κατηγορίες πελατών και τα αντιστοίχως παρεχόμενα προϊόντα είναι:

• Κατασκευαστές τεχνικών υφασμάτων, στους οποίους παρέχεται αδειοδότηση και τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή των τεχνολογιών της AmaDema.

• Κατασκευαστές εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά, στους οποίους παρέχονται μεταποιημένα υφάσματα με τις τεχνολογίες της εταιρείας.

• Εταιρείες συναρμολόγησης ολοκληρωμένων προϊόντων, στις οποίες παρέχονται κατασκευές σύνθετων υλικών σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα συνδυασμένων με ενδελεχή σχεδιασμό και τεχνολογία υλικών της εταιρείας.

Πολυδιάστατος ανταγωνισμός

Στη σχετική παγκόσμια αγορά μεγέθους άνω των €80 δισ. ετησίως, ο ανταγωνισμός είναι εκτεταμένος και πολυδιάστατος. Μία πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζει η AmaDema είναι η σχεδόν ανύπαρκτη χρήση των προηγμένων σύνθετων υλικών στην κατασκευαστική τοπική βιομηχανία. Η απουσία παράδοσης στις κατασκευαστικές διεργασίες με σύνθετα υλικά, σε σύγκριση με την Ηπειρωτική Ευρώπη, μας οδηγεί στην καταβολή πολύ μεγαλύτερης προσπάθειας σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας για να διαθέσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας σε πελάτες από τη ευρωπαϊκή και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.

Συνεχείς οι προκλήσεις

Επιπρόσθετα, ενώ αρχικώς στοχεύσαμε στα πρώτα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας όπου θεωρήσαμε πως είναι οι άμεσοι πελάτες μας, η πρόκληση ήταν να αντιληφθούμε ότι τη ζήτηση τη δημιουργούν οι εταιρείες συναρμολόγησης ολοκληρωμένων προϊόντων, καθώς και οι τελικοί χρήστες.

Μια επιπλέον πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε στην Κύπρο μια εξειδικευμένης γνώσης και κατάρτισης ομάδα, με στόχο την κατασκευή εξαρτημάτων από προηγμένα σύνθετα υλικά και στην συνέχεια να απευθυνθούμε σε εταιρείες συναρμολόγησης ολοκληρωμένων προϊόντων για την αγορά εξαρτημάτων που χρησιμοποιούν τη δική μας τεχνολογία. Οι εταιρείες συναρμολόγησης ολοκληρωμένων προϊόντων, διαπιστώνουν άμεσα τα οφέλη των τεχνολογιών της AmaDema, που καθιστούν τα είδη τους πιο ανταγωνιστικά.

Σταθερή διεθνής παρουσία

Από το 2016 η AmaDema συμμετέχει ανελλιπώς σε διεθνείς εκθέσεις σε όλους τους τομείς των σύνθετων υλικών, ενημερώνοντας το φάσμα των πελατών της σε σχέση με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις δυνατότητές της. Συγκεκριμένα, η συνέργεια με με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος επετεύχθη μέσω της δυνατότητας που παρασχέσθηκε, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, για υποβολή προτάσεων από κυπριακές εταιρείες, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της διαστημικής βιομηχανίας της χώρας μας. Το πρώτο έργο αφορούσε στην αξιολόγηση της τεχνολογίας NanoWeld® στις διαστημικές εφαρμογές. Πλέον, μετά τη θετική αξιολόγηση, έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό και την κατασκευή υποστηρικτικών δομών για αναδιπλούμενα panels φωτοβολταϊκών, καθώς και δομών υποστήριξης φωτογραφικού εξοπλισμού μίκρο-δορυφόρων. Οι εφαρμογές αυτές χρειάζονται μεγάλη μηχανική αντοχή, καθώς και απόσβεση κραδασμών και η τεχνολογία NanoWeld® αποτελεί ιδανική λύση.

Ένα γεμάτο μέλλον

Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας συγκαταλέγονται η βελτιστοποίηση και η επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής των μεταποιημένων τεχνικών υφασμάτων και η πλήρης διάθεση του παραγόμενου υλικού στην αγορά. Ακόμα, η μεταφορά στην παραγωγή και άλλων τεχνολογιών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας, η εκτεταμένη παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή κατασκευών από προηγμένα σύνθετα υλικά. Επιπλέον, η περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης της εταιρείας και η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου για την αξιολόγηση και τη βιομηχανική κλιμάκωση τεχνολογιών προηγμένων υλικών.

 

Συνεργάτες/Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022