Έργα €65 εκατ για καταπολέμηση της κίνησης στη Λευκωσία

Συγκεκριμένα έργα, προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών, με στόχο την καταπολέμηση του σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος στην είσοδος της Λευκωσίας. 

Διαβάστε ακόμα: Πόσο επιρρεπής είναι η Κύπρος για ξέπλυμα
 
Σε απάντηση της,  σε ερώτημα τη βουλευτή Αννίτας Δημητρίου, η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε ότι
στους προϋπολογισμούς του κράτους υπάρχουν δύο έργα που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην είσοδο της Λευκωσίας:
  • Η υλοποίηση της Α΄ Φάσης του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας
  • Η υλοποίηση της Σύνδεσης της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά με την Λεωφόρο Αθαλάσσας (δρόμος Φυτωρίου).
 Η επένδυση για τα δύο έργα θα ξεπεράσει τα €64.5 εκατομμύρια (€2.5 εκ. για Λεωφ. Ακαδημίας και €62 εκ. για τον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο).
 
Εξάλλου, προσθέτει η υπουργός, με την επανεκκίνηση της οικονομίας «αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να εντάξουμε και άλλα έργα στους προϋπολογισμούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων, μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης δημόσιων επενδύσεων (μελέτες τεχνοοικονομικής βιωσιμότητας κόστους-οφέλους) και έγκρισης του Υπουργείου Οικονομικών». Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει μελετήσει διάφορα έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωριμότητας, με απαιτούμενη δημόσια επένδυση πέραν των €150 εκ.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα μειώσει η Αγλαντζιά το κυκλοφοριακό πρόβλημα
 
Πιο κάτω παρατίθενται ονομαστικά κάποια βασικά έργα:
-        Κατασκευή των Λεωφόρων Ιπποκράτους-Αργυρουπόλεως στον Στρόβολο και Λακατάμεια,
-        Ολοκλήρωση/αναβάθμιση της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού (πρώην Τροόδους),
-        Ανισόπεδος κυκλικός κόμβος Σταυρού στην είσοδο της Λευκωσίας, νότια του κόμβου Καλησπέρα,
-        Αναβάθμιση επιπρόσθετων κόμβων στην είσοδο της Λευκωσίας (προτεινόμενος ανισόπεδος κυκλικός κόμβος στη συμβολή των Λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού και I. X” Ιωσήφ (φώτα Ορφανίδη), αναβάθμιση του ανισόπεδου κυκλικού κόμβου Βιομηχανικής Στροβόλου με βύθιση του οδικού άξονα της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού/Καλαμών, Αναβάθμιση σε κυκλικό κόμβο στης συμβολής των Λεωφόρων I. X” Ιωσήφ/Σταυρού).
 
Σε σχέση με την ανέγερση νέων κυβερνητικών κτιρίων, προσθέτει η υπουργός,  αξιολογείται και η κυκλοφοριακή πτυχή και καταβάλλεται ουσιαστική προσπάθεια ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τόσο του προσωπικού όσο και των επισκεπτών-συμπολιτών μας κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από αυτούς τους χώρους. Τέτοια μέτρα αφορούν τη βελτίωση του παρακείμενου οδικού δικτύου, παροχή αυξημένων θέσεων στάθμευσης, εξυπηρέτηση από δημόσιες συγκοινωνίες κτλ. « Πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν όλα τα επιθυμητά και αναγκαία μέτρα, είτε λόγω των δεδομένων συνθηκών ανάπτυξης μιας περιοχής, είτε λόγω δυσανάλογα μη βιώσιμου τεχνοοικονομικού κόστους. Επιθυμία και στόχος του Υπουργείου με βάση και τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, είναι μέρος του προσωπικού και των επισκεπτών-συμπολιτών μας να επιλέγουν και εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης προς τις εγκαταστάσεις των κυβερνητικών κτιρίων, με έμφαση στις δημόσιες συγκοινωνίες. Γι’ αυτό και επενδύονται σημαντικά ποσά στη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών», πρόσθεσε η κα Αναστασιάδου.
 
Χιλιάδες οχήματα καθημερινά στη Λευκωσία 

Εξάλλου, φαίνεται από τα συστήματα καταμέτρησης της κυκλοφορίας στην είσοδο της Λευκωσίας [αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λεμεσού (Α1) και Λεωφόρος Λεμεσού] ότι εισέρχονται καθημερινά στην πόλη περίπου 33.000 οχήματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Λεωφόρο Λεμεσού και στις δύο κατευθύνσεις διακινούνται 50.000 οχήματα την ημέρα ενώ στον αυτοκινητόδρομο Α1 στις έξι λωρίδες 65.000 οχήματα την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της πρωινής αιχμής (7-8 π.μ.) στην είσοδο της Λευκωσίας στον αυτοκινητόδρομο διέρχονται πέραν των 3.000 οχημάτων την ώρα και στις τρεις λωρίδες προς την είσοδο της Λευκωσίας.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας