Τερματισμένα το ήμισυ των κόκκινων δανείων

Υπερχρεωμένος παραμένει ο ιδιωτικός τομέας με τις συνολικές τραπεζικές χορηγήσεις προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα να διαμορφώνεται στο 187,1% του ΑΕΠ τον Μάρτιο του 2018, ενώ την ίδια ώρα οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ως ποσοστό των συνολικών χορηγήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, αυξήθηκαν στο 55,67% το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με 50,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Διαβάστε ακόμα: Τρέχουν οι διεργασίες για το Υφυπουργείο Τουρισμού

Σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για το χρέος των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αντανακλά, μεταξύ άλλων, τη σοβαρή ύφεση των προηγουμένων ετών. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υποδηλώνουν ότι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώνεται. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, οι ρυθμοί αναδιάρθρωσης παραμένουν αργοί. Ενώ αρχικά οι αναδιαρθρώσεις απέκτησαν δυναμική, από το τέλος του 2016 επιβραδύνθηκαν, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών, γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες και οι ριζικές λύσεις είναι περιορισμένες.

Μετά την αναδιάρθρωση των ευκολότερων υποθέσεων, οι πιο δύσκολες περιπτώσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που δεν έχει αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω των αναδιαρθρώσεων. Ένας σημαντικός λόγος γι’ αυτό, είναι και το ύψος των τερματισμένων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, δηλαδή εκείνων που τυγχάνουν χειρισμού από τα Τμήματα Ανάκτησης Χρεών και Αναδιαρθρώσεων των τραπεζών, τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Οι αναδιαρθρώσεις οφείλονται εν μέρει και στην αυξανόμενη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt-for-property swaps), στις περιπτώσεις όπου το ακίνητο εξασφαλίζει μόνο μέρος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Το market share στο διαδίκτυο και την σταθερή τηλεφωνία

Νοικοκυριά
Οι συνολικές τραπεζικές χορηγήσεις προς τα εγχώρια νοικοκυριά, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 0,2% τον Μάιο του 2018 σε σύγκριση με αύξηση κατά 3,1% στον αντίστοιχο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Όσον αφορά την κατανομή των χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά και με βάση τη μεθοδολογία της ΕΚΤ, τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των χορηγήσεων (57,1%) τον Μάιο του 2018, ως ποσοστό των συνολικών χορηγήσεων προς τα εγχώρια νοικοκυριά, σε σύγκριση με 55,3% τον Μάιο του 2017.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς το σύνολο των χορηγήσεων προς τα εγχώρια νοικοκυριά, διαμορφώθηκε στο 51,9% στο τέλος Μαρτίου του 2018, παρουσιάζοντας μείωση από το 54,6% τον Μάρτιο του 2017. Συγκεκριμένα, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, μειώθηκαν κατά €1,2 δις μεταξύ του Μαρτίου του 2017 και του Μαρτίου του 2018.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit