Τρέχουν οι διεργασίες για το Υφυπουργείο Τουρισμού

Δύο μήνες  πριν την επίσημη λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού (2 Ιανουαρίου 2019), προχωρούν οι σχετικές διεργασίες  για την μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού ΚΟΤ σε Υφυπουργείου, όπως προβλέπει  και η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. 

Διαβάστε ακόμα: Τερματισμένα το ήμισυ των κόκκινων δανείων
 
Στα πλαίσια των διαδικασιών ομαλής μετάβασης στη νέα εποχή, οι δύο επιτροπές που καταρτίστηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό σε Υπουργείο Ενέργειας και ΚΟΤ,  χαρτογραφούν τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, καταγράφοντας τα θέματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν χειρισμού από το Υφυπουργείο.
 
Τις επιτροπές απασχολούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα σημαντικά ζητήματα:
  • Το πώς θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείο οι διάφορες  αρμοδιότητες που είναι διάσπαρτες σε διαφορετικά τμήματα και υπηρεσίες. Στο κομμάτι αυτό εμπίπτει και η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης  θεμάτων γκολφ, καζίνο και μαρίνων, τα οποία τώρα διαχειρίζεται το Υπουργείο Ενέργειας.
  • Το πώς οι διάφορες συμφωνίες που έχει καταρτίσει ο ΚΟΤ με διάφορους οργανισμούς θα μεταβιβαστούν και να ισχύουν νομότυπα υπό το νέο καθεστώς.
  • Το πώς ο μετεξελιγμένος σε Υφυπουργείο ΚΟΤ θα καλύπτεται λογιστικά, με δεδομένο το  γεγονός ότι πλέον θα εναχθεί στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
  • Το πώς οι άλλες υπηρεσίες του κράτους θα συνεργάζονται πλέον με το υφυπουργείο, το οποίο προηγουμένως  ήταν ημικρατικός οργανισμός και είχε τους δικούς του νομικούς συμβούλους από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Οι αλλαγές κανονισμών που πρέπει να γίνουν, καθώς επίσης και άλλα θέματα νομοθετικού πλαισίου.
  • Η δομή του προσωπικού, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα διακοπής δραστηριοτήτων του νέου οργανισμού, διαταραχής σχέσεων κτλ. Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό του ΚΟΤ θα στελεχώσει το υφυπουργείο και η οργανωτική δομή θα παραμείνει ως έχει. Ωστόσο, ο Υφυπουργός θα κληθεί να αναδιοργανώσει  Διευθύνσεις και  Μονάδες, μέσα στο όλο πλαίσιο αναβάθμισης του οργανισμού.
Τα πιο πάνω θέματα συζητούνται μεταξύ των επιτροπών, με στόχο μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει τουλάχιστον τα πιο σημαντικά από τα ζητήματα αυτά, για ομαλότερη μετάβαση στη εποχή για τον τουρισμό.

Διαβάστε ακόμα: Το market share στο διαδίκτυο και την σταθερή τηλεφωνία
 
Ποιος θα αναλάβει;
Στο μεταξύ,  δύο μήνες πριν την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το όνομα του ανθρώπου που θα αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού. Ήδη, συγκεκριμένα πρόσωπα, στην πλειοψηφία τους από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, φαίνεται να έχουν εκδηλώσει παρασκηνιακά το ενδιαφέρον τους. Βεβαίως την τελική απόφαση θα λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτιμήσει τον διορισμό προσώπου που θα έχει ουσιαστικές γνώσεις στα θέματα τουρισμού και δεν θα προέρχεται απαραίτητα από το χώρο της πολιτκής σκηνής. 
 
Πάντως, όπως ανέφερε στο InBusinessNews αρμόδια πηγή, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο δύο μηνών μέχρι την περίοδο έναρξης λειτουργίας του Υφυπουργείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την απόφαση του. 
 
Την ίδια ώρα, συζήτηση γίνεται από συγκεκριμένους κύκλους και για το που θα στεγαστεί το Υφυπουργείο, με κάποιους να υποστηρίζουν την εγκατάσταση του στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Ξεκάθαρα, υπέρ αυτής της θέσης είχε ταχθεί και δημοσίως πρόσφατα το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου. Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι ιχύει το συμβόλαιο μίσθωσης του κτηρίου, στο οποίο στεγάζεται ο ΚΟΤ, δεν αναμένεται, για το άμεσο τουλάχιστον διάστημα, να ληφθεί η όποια απόφαση μετακίνησης του σε άλλο κτήριο. Πόσο μάλλον σε άλλη επαρχία. 
 
Οι αρμοδιότητες
Υπενθυμίζεται πως ο θεσμός του Υφυπουργού Τουρισμού αναμένεται να ενισχύσει και να αναβαθμίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα θέματα τουρισμού, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά και την ευθύνη χάραξης οριζόντιας πολιτικής για θέματα τουρισμού, γεγονός που δεν μπορεί να υλοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΤ. Ειδικότερα, το Υφυπουργείο Τουρισμού θα λειτουργεί με διοικητική αυτονομία, κατ’ αναλογίαν προς τη λειτουργία των υπουργείων, και θα έχει ως κύριες αρμοδιότητες τις ακόλουθες:
 
α.    Τη χάραξη τουριστικής πολιτικής και τον επιτελικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, περιλαμβανομένης και της διατύπωσης θέσεων για τη χωροθέτηση των τουριστικών τοποθεσιών.
β.    Το συντονισμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.
γ.    Τη στήριξη των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, περιλαμβανομένων της επεξεργασίας και της υλοποίησης κινήτρων, της προώθησης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και της συντονισμένης επικοινωνιακής προβολής της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό. 
δ.    Την εποπτεία του τουριστικού τομέα, τη συνεργασία με άλλες εποπτικές αρχές, καθώς και την ορθή πληροφόρηση και ενημέρωση των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τη νομοθεσία που αφορά τον τομέα του τουρισμού. 

Δειτε Επισης

Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024
Τονωτική ένεση για ξενοδοχεία και εστίαση τα διαδοχικά τριήμερα