Σε κίνδυνο το business με τις holdings εταιρείες

Σε κίνδυνο το business των holding εταιρειών φαίνεται ότι βάζει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, καθώς πολύ σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση της οδηγίας για την Παρεμπόδιση του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα να αποφεύγουν οποιεσδήποτε εμπορικές σχέσεις με «shell companies» ή αν επιθυμούν να διατηρούν τέτοιου είδους σχέσεις θα πρέπει να τηρείται δικαιολογητικό μιας τέτοιας απόφασης στον φάκελο του πελάτη.

Διαβάστε ακόμα: 
Ελληνική: Με Δήμητρα Επενδυτική το capital plan 
Σφραγίστηκε το deal Ελληνικής - Συνεργατισμού
500 χιλιάδες ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό σε 5 μήνες

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα με επιστολή της με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2018 που απεστάλη σε όλους τους Money Laundering Compliance Officers των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, τους ενημερώνει ότι προτίθεται να αναθεωρήσει σύντομα την οδηγία «Παρεμπόδισης του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας». Σημειώνεται πως στην αναθεωρημένη οδηγία θα τίθενται συγκεκριμένες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές σχέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων με εταιρείες γνωστές ως “shell companies”.

Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα προτρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα να αποφεύγουν να συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις με τέτοιου είδους εταιρείες ή ακόμη και να αποφεύγεται τυχόν ανανέωση των επιχειρηματικών σχέσεων. Σημειώνει επίσης ότι προτού ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα, ανεξαρτήτως της εκτίμησης κινδύνων που γίνεται από τα πιστωτικά ιδρύματα στη βάση της οδηγίας της Κεντρικής και στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες:

  • Η εταιρεία ιδρύθηκε με στόχο την τήρηση κεφαλαίων ή μετοχών για λογαριασμό άλλης εταιρείας ή εταιρειών με διακριτές δραστηριότητες και ιδιοκτησία.
  • Η εταιρεία ιδρύθηκε με μοναδικό σκοπό την διατήρηση άυλων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων συμπεριλαμβανομένου ακίνητα ή πλοία.
  • Η εταιρεία ιδρύθηκε για την διευκόλυνση συναλλαγών ξένου νομίσματος και άλλων εμβασμάτων, εταιρικές συγχωνεύσεις, ενεργεί ως ταμίας Ομίλου ή δραστηριοποιείται σε οποιοδήποτε τομέα για τον οποίον υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι η εταιρεία εκτελεί νόμιμες δραστηριότητες και ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τους τελικούς δικαιούχους της.

Σε ό,τι αφορά τον ορισμό «shell company» που θα περιλαμβάνεται στην αναθεωρημένη οδηγία, η Κεντρική αναφέρει πως πρόκειται για οποιαδήποτε μη-δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική οντότητα η οποία πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
  1. Δεν διατηρεί φυσική παρουσία στην χώρα προέλευσης της
  2. Δεν εκτελεί οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, με λίγη ή καθόλου ανεξάρτητη οικονομική αξία και δεν υπάρχει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει το αντίθετο
  3. Είναι εγγεγραμμένη σε δικαιοδοσία που δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή στις εποπτικές αρχές ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις από ανεξάρτητους λογιστές
  4. Φορολογικό κάτοικος δικαιοδοσίας που θεωρείται φορολογικός παράδεισος
Παράλληλα, η Κεντρική διευκρινίζει πως φυσική παρουσία δεν νοείται η εκπροσώπηση της εταιρείας από τρίτο πρόσωπο, είτε αυτό είναι δικηγόρος, λογιστής, νομικός σύμβουλος ή παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στην εταιρεία. Μη φυσική παρουσία θεωρείται και η μη απασχόληση έστω και ενός εργαζόμενου.

Στην αναθεωρημένη οδηγία θα συμπεριλαμβάνεται ο πιο πάνω ορισμός στο πλαίσιο της πολιτικής και διαδικασιών στο πλαίσιο της καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με άμεση ισχύ για τις νέες επιχειρηματικές σχέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, σε περίπτωση που τα πιστωτικά ιδρύματα επιθυμούν να συνάψουν ή να διατηρήσουν τέτοιου είδους επιχειρηματικών σχέσεων, τότε ο AML compliance officer θα πρέπει να διατηρεί το αιτιολογικό της απόφασης στον φάκελο του πελάτη, ενώ θα πρέπει να είναι πλήρως στοιχειοθετημένη η απόφαση της διοίκησης για μια τέτοια επιχειρηματική σχέση.

Τέλος, στην επιστολή της η Κεντρική Τράπεζα καλεί τα πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε ανασκόπηση της πελατειακής τους βάσης και να εντοπίσουν τις περιπτώσεις που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να εμπίπτουν στην πιο πάνω κατηγορία και να αναθεωρήσουν το μέλλον των εν λόγω επιχειρηματικών σχέσεων και να προβούν σε σχετική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της ανασκόπησης τους προς την Κεντρική Τράπεζα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018.
 

Δειτε Επισης

Στα €91 εκατ. οι κρατικές δαπάνες για την προσφυγική πολιτική
Διγλωσσία κυβέρνησης για νέο επενδυτικό σχέδιο
Julio Tironi: Σε νέα εποχή οι υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών
Διπλάσια δωρεάν data στα προγράμματα κινητής Unlimited της PrimeTel
Blue Air: Πτήσεις από €26,84 προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βουκουρέστι
Αρχή Λιμένων: Ζητά προσφορές για δύο υποστατικά στο παλιό Λιμάνι Λεμεσού
Την πρώτη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις κατέλαβε ο όμιλος Volkswagen
ΣΟΔΑΠ: Προσφορές για πώληση ακινήτου στα Τσιφλικούδια
Κενά καταστήματα για το Pop-up Festival ζητά ο Δήμος Λευκωσίας
Προγραμματιστές συστημάτων ψάχνει το Τμήμα Φορολογίας