Σφραγίστηκε το deal Ελληνικής - Συνεργατισμού
20:54 - 18 Ιουνίου 2018
Την έγκριση της πρότασης της Ελληνικής Τράπεζας αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης, "σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 15ης Ιουνίου 2018, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ενημερώνει ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που διεξήχθη στις 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 1830 αποφάσισε την έγκριση της πρότασης της Ελληνικής Τράπεζας η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής συναλλαγής σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος".
Προστίθεται ότι "η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των απαραίτητων εποπτικών εγκρίσεων".
Η συμφωνία
Η συμφωνία προβλέπει πως για να καλυφθεί το κενό μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και στοιχείων παθητικού, το κράτος θα εκδώσει νέο κρατικό ομόλογο ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο όπως και τον Απρίλη θα αγοράσει ο Συνεργατισμός και το αντίτιμο του ομολόγου, δηλαδή το 1 δις ευρώ σε μετρητά θα κατατεθεί πίσω στον Συνεργατισμό.
Με τη συμφωνία απορρόφησης, το νέο ομόλογο θα περάσει στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Τράπεζας μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 10,3 δις ευρώ. Από αυτά, τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια εκ των οποίων τα 500 εκατ. είναι μη εξυπηρετούμενα.
Στην Ελληνική θα μεταβιβαστούν επίσης και ομόλογα αξίας 4 δισ. ευρώ. Τα 2,5 δισ. του κρατικού ομολόγου του Απριλίου, το 1 δισ. που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα και κάποια παλαιότερα κρατικά και άλλα ομόλογα. Έναντι αυτών των περιουσιακών στοιχείων, η Ελληνική θα αναλάβει την εξυπηρέτηση στοιχείων παθητικού συνολικού ύψους 9,7 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις καταθέσεις πελατών του οργανισμού. Κάτι που ήταν και η μεγάλη έγνοια του υπουργείου και των Αρχών.
Τι θα μείνει πίσω
Στην Ελληνική δεν θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία ύψους 8,3 δισ. ευρώ. από αυτά 7 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που τέθηκαν ως εγγύηση για την κατάθεση των 2,5 δισ. ευρώ του κράτους τον Απρίλιο. Περιλαμβάνουν επίσης 160 εκατ. ευρώ σε συμμετοχές σε διάφορες συνεργατικές εταιρείες και ακίνητα. Έναντι της νέας κατάθεσης του 1 δισ. που θα προκύψει από την έκδοση του ομολόγου, το κράτος θα λάβει ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε ακίνητα 600 εκατ. ευρώ, 500 εκατ. αφορούν εξυπηρετούμενα δάνεια και μετρητά 60-70 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των εξυπηρετούμενων δανείων αφορούν σε δάνεια προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Asset Protection
Πέραν από τη νέα έκδοση του 1 δισ. ευρώ, το κράτος θα παράσχει προς την Ελληνική Τράπεζα το λεγόμενο Asset Protection Scheme για το 40% περίπου των δανείων που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα. Το Σχέδιο θα καλύπτει μη αναμενόμενες ζημιές που ενδεχομένως να προκύψουν από αυτά τα δάνεια και θα έχει διάρκεια 12 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασκήσεις που έγιναν δείχνουν πως το μέγιστο ποσό που ενδεχομένως να κληθεί να καταβληθεί στα πλαίσια του σχεδίου είναι 185 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται από τον Φορέα που θα δημιουργηθεί για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο Φορέας θα έχει έσοδα ετησίως της τάξης των 250 εκατ. ευρώ μόνο από τις εισπράξεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να υπολογίζονται τυχόν έσοδα από διάθεση ακινήτων που είτε θα υπάρχουν εξ’ αρχής στα περιουσιακά του στοιχεία είτε θα προστεθούν μετά στα πλαίσια διευθέτησης δανείων. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν τη διαχείριση των προβληματικών δανείων του Συνεργατισμού θα συνεχίσει να την έχει η Altamira ή αν θα διοριστεί άλλος servicer. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να εγκρίνουν οι Ευρωπαϊκές Αρχές την όλη συναλλαγή θα πρέπει να αλλάξουν δραστικά όλες οι νομοθεσίες που διέπουν τα θέματα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.