Τουρισμός: 80.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα–Πώς αντιμετωπίζεται η κρίση προσωπικού
InBusinessNews 16:25 - 14 Μαΐου 2025

Τη μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας για εξεύρεση εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, καθώς η θερινή περίοδος πλησιάζει, αναδεικνύει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Ζητούνται σεφ, σερβιτόροι, προσωπικό κουζίνας» αναγράφεται σε ταμπέλα που βρίσκεται έξω από εστιατόριο στον πιο τουριστικό δρόμο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για αριθμό ρεκόρ τουριστών που θα επισκεφθούν την ελληνική πρωτεύουσα φέτος το καλοκαίρι.
Ο Guardian παρατηρεί πως ο κλάδος βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» καθώς καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων. Οι ελλείψεις είναι τέτοιες που μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την άφιξη των τουριστών, εκτιμάται ότι περίπου 80.000 θέσεις εργασίας δεν έχουν ακόμη καλυφθεί σε εστίαση και ξενοδοχεία.
Όπως αναφέρεται, οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα κάνουν σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν θέσεις σε ρεσεψιόν, καθαριότητα, υποδοχή, σέρβις, κουζίνα. Στα νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, πληθαίνουν οι αναφορές για ξενοδόχους που υπόσχονται πιο δελεαστικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας από τους ανταγωνιστές τους.
«Είναι εν μέρει κληρονομιά της πανδημίας της Covid-19, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα» επισημαίνει ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). «Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ειδικά στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο. Πολλοί που έφυγαν από τον χώρο την περίοδο της καραντίνας, δεν επέστρεψαν ποτέ. Εκτιμάται ότι παραμένουν κενές 80.000 θέσεις εργασίας».
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η ελληνική κυβέρνηση, τονίζει ο Guardian, προσπάθησε να νομιμοποιήσει το καθεστώς περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών, ενώ έχει υπογράψει μια σειρά διμερών συμφωνιών «για την κινητικότητα εργατικού δυναμικού» με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία.
«Οι αιτούντες άσυλο θα καλύψουν θέσεις εργασίας στη βόρεια Ελλάδα αργότερα αυτόν το μήνα, αφού εκπαιδευτούν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – ένα πρωτοποριακό βήμα σε μια χώρα όπου η ακτοφυλακή έχει κατηγορηθεί για παράνομα pushbacks» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Η Ελλάδα όπως καταλήγει το δημοσίευμα, έχει ξεκινήσει δυναμικά την προσέλκυση προσωπικού από το εξωτερικό, διοργανώνοντας σχετικές ημερίδες στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.